20 septembrie 2021

Pelicula „Un spion obișnuit” , în cinematografe din 23 iunie și povestea puțin cunoscută a lui Greville Wynne, spionul care a dezvăluit toate secretele sovieticilor

Pt FILM
Distribuie pe rețelele tale sociale:
Pelicula „Un spion obișnuit” , în cinematografe din 23 iunie și povestea puțin cunoscută a lui Greville Wynne, spionul care a dezvăluit toate secretele sovieticilor
Greville Wynne, întruchipat în cinematografie prin Benedict Cumberbatch, în „Un spion obișnuit“, este adevărata poveste a omului de afaceri Greville Wynne și a sursei sale ruse, Oleg Penkovsky.
În timpul Războiului Rece, acest om de afaceri britanic a făcut echipă cu un locotenent colonel sovietic pentru a transmite informații occidentalului. Povestea sa este onorată în ecranizarea „Un spion obișnuit”, lansată pe  23 iunie.
Cine și-ar fi imaginat că un simplu consultant în vânzări industriale s-ar putea juca cu sovieticii? Greville Wynne era dincolo de orice suspiciune. Inginerul și omul de afaceri britanic, a devenit spion în 1960 când a fost contactat de MI6. Călătorind în mod regulat în Europa de Est și în Uniunea Sovietică, el se transformă în  infiltratul perfect, datorită parțial aerului său naiv, făcându-l o personalitate pe care nimeni nu o poate suspecta. Serviciile secrete britanice îl cer, apoi, să meargă la Moscova, unde îl întâlnește pe locotenent-colonelul Oleg Penkovsky, alias „Ironbark”, ofițer al GRU, direcția de informații militare a Uniunii Sovietice. Britanicul devine, astfel, intermediarul și mesagerul său pentru a că informații strategice clasificate „Top secret” să ajungă la Londra.
Printre documentele obținute de Greville Wynne s-au numărat fotocopii ale planurilor de construire a platformelor de lansare a rachetelor din Cuba
În total, Greville Wynne a oferit occidentalilor aproximativ 140 de ore de interviuri și 111 role de film care au contribuit la aproximativ 10.000 de pagini de reportaje. Dar, după 18 luni de trafic de documente, activitatea sa a fost descoperită de KGB. Serviciile de informații ale URSS au pus mâna pe spionul britanic în 1962, în Ungaria, în timpul crizei rachetelor cubaneze. Găsit vinovat de spionaj, a fost trimis în spatele gratiilor pentru a executa o condamnare de 8 ani la închisoarea Lubyanka din Moscova. Un centru în care bătăile și tortura merg mână în mână, făcând condițiile de viață deosebit de dificile. În cele din urmă, a petrecut doi ani acolo și și-a recăpătat libertatea printr-un schimb cu spionul „ilegal” al Moscovei in Regatul Unit, Konon Molody, mai cunoscut sub numele de Gordon Lonsdale. La rândul său, Oleg Penkovsky a fost condamnat la moarte și executat în 1963.
Când iese din închisoare, Greville Wynne nu mai este același bărbat. „Hainele sale erau cam strânse în jurul corpului său slăbit ”, a declarat Benedict Cumberbatch pentru USA Today, actorul care joacă rolul bărbatului sub acoperire din filmul „Un spion obișnuit”. Actorul a petrecut trei luni slăbind pentru a se apropia fizic de personajul său și pentru a reprezenta cel mai bine calvarul pe care l-a trăit. Mult căutat de mass-media pentru cariera sa extraordinară, cel care nu avea experiență în spionaj, Greville Wynne, și-a transcris povestea în amintiri. Dacă s-au vândut foarte bine în librării pentru o vreme, au fost rapid chestionate de experții în informații, care au subliniat o serie de minciuni.
Cea mai mare farsă a spionului britanic, care nu a fost niciodată recunoscut oficial de serviciul de informații al țării sale, este aceea de a spune că el și Oleg Penkovsky au călătorit împreună într-un avion militar privat pentru a ajunge la Washington. Duo-ul ar fi fost primit de John F. Kennedy care le-ar fi mulțumit pentru munca lor. Membrii CIA au negat această povestr, spunând în același timp, că acest scenariu este contrar modului în care este gestionat spionajul, și anume că șefii de stat sunt ținuți la distanță de activitățile de informații.
În rest, Greville Wynne și-a încheiat viața suferind de depresie și alcoolism. A murit în 1990 de cancer de laringe, la Londra, la vârsta de 70 de ani. Marcat de încercările prin care a trecut cu sovieticii, nu a fost niciodată complet nevătămat de misiunea sa. Să fi fost, oare, acesta, prețul de plătit pentru serviciile prestate? Din păcate, acum nu mai poate concluziona și nici comenta pe tema ecranizării, însă filmul nu este mai puțin interesant de vizionat.
Ciprian Pop