29 septembrie 2022

Pelosi condamnă Azerbaidjanul și întreabă Armenia despre nevoile sale de apărare

Official portrait of Speaker of the House Nancy Pelosi, photographed January 11, 2019 in the Office of the Speaker in the United States Capitol.

Distribuie pe rețelele tale sociale:
Foto: Nancy Pelosi
Președintele Camerei Reprezentanților a Statelor Unite, Nancy Pelosi, a condamnat recentele „atacuri din Azerbaidjan” împotriva Armeniei, țară în care se află în vizită.
„Armenia este de mare importanță pentru noi și, în numele Congresului SUA, condamnăm atacurile mortale ale Azerbaidjanului împotriva Armeniei”, a declarat înaltul oficial la o conferință de presă comună la finalul întâlnirii cu Președintele Adunării Naționale (Parlamentul), Alen Simonian. Șefa camerei inferioare a Congresului SUA a indicat că „călătoria ei în țara transcaucaziană a fost planificată înainte de noul val de confruntări”.
În acest sens, înaltul oficial a subliniat că Statele Unite, în calitate de membru al grupului de la Minsk al Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (din care sunt membre și Rusia și Franța), pledează pentru o soluție pașnică a conflictului din Nagorno Karabakh. El a mai subliniat că Washingtonul vrea să ajute Armenia și este dispus să „asculte nevoile” Erevanului în ceea ce privește apărarea.
La rândul său, Simonian a mulțumit SUA pentru mediere în atingerea încetării focului cu Baku, pe 14 septembrie. În plus, el a indicat că orice ajutor din partea Casei Albe va fi important pentru națiunea sa, în special introducerea de sancțiuni împotriva părții azere pentru ciocnirile de săptămâna trecută. „Credem că sancțiunile clare ar putea fi o altă pârghie pentru a opri ambițiile expansioniste ale Azerbaidjanului și războiul autoritarismului împotriva democrației”, a spus el, citat de presa locală.
Pe de altă parte, el a spus că a informat-o pe Pelosi despre atacurile din Azerbaidjan care, potrivit acestuia, au lovit nu numai punctele de frontieră, ci și „multe localități și infrastructură civilă”.
Între timp, conform datelor de la Security Assistance Monitor, Statele Unite au trimis Azerbaidjanului peste 100 de milioane de dolari în ajutor între 2018 și 2019, comparativ cu 11 milioane de dolari pentru Armenia!
Delegația lui Pelosi, care este cel mai înalt oficial american care a venit în Armenia de la independența sa după destrămarea URSS, l-a inclus pe Frank Pallone, Anna Eshoo și Jackie Speier, care fac parte din Grupul Congresului pentru probleme armene.
sursa foto : wikipedia org
Ciprian Pop