2 iulie 2022

Pentru 44 de persoane au fost întocmite hotărâri de respingere a cererilor

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Poliţiştii de imigrări, în ultima săptămână, au emis cetăţenilor străini şi europeni peste 1400 de documente privind şederea sau rezidenţa pe teritoriul României, în diverse scopuri. Au fost primite 1.200 de cereri de avize de angajare şi aproximativ 1.100 de solicitări de viză. S-au înregistrat 142 de cereri de acordare a unei forme de protecţie internaţională, iar pentru 44 de persoane au fost întocmite hotărâri de respingere a cererilor.

De asemenea, au fost aplicate 23 de sancţiuni contravenţionale cu amendă în valoare de 259.100 lei, cetăţenilor străini şi angajatorilor pentru nerespectarea prevederilor legale privind regimul juridic al străinilor şi angajarea în muncă a acestora.

Priorităţile operative ale poliţiştilor din cadrul Inspectoratului General pentru Imigrări, în această perioadă, au vizat controlul permanent asupra respectării legalităţii şederii în România a străinilor, asigurarea accesului neîngrădit la procedura de azil, combaterea migraţiei ilegale şi a muncii nedeclarate. De asemenea, o atenţie sporită a fost acordată implementării tuturor recomandărilor şi măsurilor dispuse pentru prevenirea şi limitarea răspândirii infectării cu virusul SARS-Cov-2.

Astfel, în ultima săptămână, în ceea ce priveşte admisia în România, au fost primite peste 1.000 de solicitări de viză depuse la misiunile diplomatice din străinătate, dintre care 813 au fost avizate favorabil.

Totodată, au fost înregistrate aproximativ 1.000 de cereri de prelungirea a dreptului de şedere pentru diferite perioade de timp. Cetăţenilor străini le-au fost emise peste 1.200 de permise de şedere temporară şi pe termen lung, iar europenilor 224 de certificate şi cărţi de înregistrarea rezidenţei.

Principalele scopuri pentru care străinii şi-au stabilit reşedinţa pe teritoriul României sunt angajare în muncă şi conexe dreptului la unitatea familiei.

Poliţiştii de imigrări au efectuat 16 acţiuni şi controale, cu efective proprii şi în colaborare cu structuri având atribuţii în domeniul ordinii şi siguranţei publice, pe linia prevenirii şi combaterii şederii ilegale şi a muncii nedeclarate a cetăţenilor străini.

În urma acţiunilor întreprinse, la nivel naţional, au fost depistaţi 59 de cetăţeni străini în şedere ilegală. De asemenea, pentru 28 au fost emise decizii de returnare în vederea îndepărtării de pe teritoriul României, 19 persoane au fost îndepărtate sub escortă, iar pentru 26 a fost dispusă măsura de luare în custodie publică, până la returnarea lor de pe teritoriul ţării noastre.

Au fost primite aproximativ 1.200 de cereri de eliberare a unor avize pentru angajarea în muncă, cele mai multe pentru lucrători permanenţi.

Poliţiştii de imigrări au aplicat 23 de sancţiuni contravenţionale cu amendă în valoare de 259.100 lei, cetăţenilor străini şi angajatorilor pentru nerespectarea prevederilor legale privind regimul juridic al străinilor şi angajarea în muncă a acestora.

În aceeaşi perioadă, au fost înregistrate 142 de cereri de azil, solicitanţii aflându-se în diverse stadii de procedură. De asemenea, 24 de solicitanţi au primit protecţia statului român, iar pentru 44 de cetăţeni străini au fost emise hotărâri de respingere a cererilor de acordare a unei forme de protecţie internaţională.

Acţiunile poliţiştilor de imigrări de prevenire şi combatere a şederii ilegale şi muncii nedeclarate vor continua şi recomandăm cetăţenilor străini să respecte legalitatea şederii în România şi măsurile dispuse de autorităţi în eforturile de limitare a răspândirii virusului SARS-CoV-2.

BIROUL INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE