29 septembrie 2022

PER este împotriva alegerilor primarilor într-un singur tur

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Partidul Ecologist Român este împotriva alegerilor primarilor într-un singur tur şi consideră că în actuala variantă a legislaţiei electorale, partidele neparlamentare sunt total dezavantajate. Este o nedreptate faţă de români şi faţă de partidele care nu au mai fost la guvernare.

În urmă cu câteva zile, Camera Deputaţilor a respins proiectul privind alegerea primarilor în două tururi de scrutin, fiind for decizional.

Problema este existenţa acestei coaliţii între PNL şi PSD, despre care nu se ştie formula în care vor candida în 2024. Este deja cunoscut că cele două formaţiuni politice, la care adăugăm şi UDMR, nu sunt deloc interesate să revină la alegerea în două tururi de scrutin, aceştia fiind foarte avantajaţi de alegerea într-un singur tur, având deja cei mai mulţi primari în funcţie şi care vor organiza alegerile. Astfel, vorbim despre un monopol politic, despre rolul decorativ al celorlalte partide mai mici care aglomerează Registrul Partidelor Politice ca o dovadă a libertăţii de constituire a unei formaţiuni politice. Unde mai pui criteriul de depunere a unui număr mare de semnături pentru înscrierea candidaţilor în alegeri, sursa contribuţiilor pentru cheltuielile din campanie, problema reprezentanţilor fiecărui partid înscris în alegeri în secţiile de vot şi chiar pragul de 5% pe care trebuie să îl depăşească un partid pentru a deveni parlamentar.

Probabil că această chinuire a pluripartidismului este expresia disperării după putere şi foarte posibil, o formă de control privind reconfigurarea naturală a scenei politice. Ar fi fost un moment ideal de a modifica legislaţia electorală, mai ales că mulţi dintre ei promiteau în campanie acest lucru, în frunte cu preşedintele României care îi încuraja pe penelişti. Anul viitor vor spune că nu se pot face modificări cu un an înainte de alegeri. Ghinion pentru noi, nu?

Dănuţ POP
Preşedinte PER

Sursa foto Facebook Dănuţ POP