10 august 2022

Percepţia autorităţilor despre antidrog!

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Federaţia Neguvernamentală Antidrog, a dezvoltat o amplă corespondenţă cu ministerele, administraţia publică centrală şi locală, responsabile cu aplicarea Strategiei Naţionale Antidrog, în urma căreia am constatat că în marea lor majoritate acestea percep conceptul de antidrog ca fiind un atribut al instituţiilor de forţă precum Poliţia sau DIICOT. De asemenea, se consideră a fi suficient ca în campaniile de prevenire să se comunice tinerilor doar efectele şi repercursiunile legale apărute ca urmare consumului, ceea ce este o abordare simplistă, ineficientă şi sortită eşecului sub aspectul reducerii cererii de droguri.

În antidrog vorbim despre grupuri vulnerabile nonconsumatori, ce necesită prevenire, informare şi alternative la consum, vorbim despre consumatorii ocazionali de droguri ilicite, ce necesita alternative şi programe alternative la consum „adrenalina sănătoasă” şi nu în ultimul rând, consumatorii dependenţi ce NU sunt infractori sau paria societăţii, ci oameni ce au nevoie de tratament, de societate. Nu trebuie empatizat neapărat cu persoana ce consumă droguri, ci cu povestea din spatele fiecăruia. Motivele pentru care un tânăr ajunge consumator sunt diverse şi nu mai sunt generalizate ca fiind doar influenţa grupului.

Concluzionăm că autorităţile responsabile cu aplicarea Strategiei Antidrog, trebuie să înveţe în primul rând că antidrog este despre viaţă, sănătate, educaţie civică, responsabilitate in comunitate, să înţeleagă fenomenul şi să nu manifeste rigiditate şi indiferentă. Este vorba despre oameni.

Preşedinte,
Gigel LAZĂR