Publicat: 17 Septembrie, 2015 - 09:44
Share

Ofițerii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice — Sector 5, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Tribunalul București, instrumentează un dosar penal în care se efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de evaziune fiscală, față de cinci cetățeni turci, administratori a trei societăți comerciale, ce dețin o poziție importantă pe piața românească, în comerțul cu obiecte și corpuri de iluminat.

Aceștia, în perioada 2010 — 2015, au introdus în țară, din spațiul extra și intracomunitar, cantități importante de astfel de articole, pe care le-au comercializat, atât către alți distribuitori cât și prin intermediul magazinelor proprii, situate în București și Ilfov.

Pentru a se sustrage de la plata impozitului pe profit și a TVA aferente veniturilor realizate, suspecții au creat circuite comerciale fictive, înregistrând în contabilitate cheltuieli nereale, reprezentând fie achiziții de la firme cu comportament de tip fantomă, fie achiziții supraevaluate, ale întregului fond de comerț, al unor societăți controlate prin interpuși și aflate în insolvență sau lichidare.

Firmele fantomă sunt administrate de persoane de condiție modestă, fără studii, unele dintre acestea având sediul în comună Sintești, județul Ilfov și sunt implicate și în alte scheme evazioniste.

În perioada de referință au fost înregistrate în contabilitatea societăților facturi fiscale fictive, în valoare de peste 4 milioane de euro, prejudiciul creat bugetului general consolidat al statului fiind de 1,5 milioane de euro.

La data de 17.09.2015 sunt puse în aplicare un număr de 12 mandate de percheziție, emise de Tribunalul București, pentru domiciliile suspecților și a asociaților firmelor fantomă, precum și pentru sediile societăților comerciale în cauză și punctele de lucru ale acestora, situate în București și județul Ilfov.

În baza mandatelor de aducere vor fi audiate la sediul Serviciului de Investigare a Criminalității Economice — Sector 5 un număr de 18 persoane, cercetate pentru săvârșirea infracțiunilor de evaziune fiscală.

Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nicio situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

Comunicat de presă - DGPMB