Publicat: 12 Noiembrie, 2012 - 09:14


Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism -  Serviciul Teritorial Alba Iulia,  împreună cu ofiţeri de politie judiciara din cadrul B.C.C.O. Alba Iulia,  au procedat la destructurarea unui grup infractional organizat, constituit din 17 persoane, doi dintre invinuiti avand calitatea de  notar public si unul de  functionar in cadrul OCPI Sibiu.

         Membrii gruparii au obţinut  beneficii financiare substantiale  din savarsirea infractiunilor de  inselaciune cu consecinte deosebit de grave, santaj, camatarie si spalare de bani.
 
         In cauza se efectueaza un numar de 19 perchezitii domiciliare pe raza municipiului Sibiu si in comuna Selimbar, judetul Sibiu, la locuintele membrilor gruparii, la sediul unei societati comerciale precum si al unui birou notarial.
 
         Procurorii D.I.I.C.O.T. au identificat  15 parti vatamate,  pe care invinuitii le- au  împrumutat   cu  sume de bani in valuta,  pentru care au solicitat si incasat  dobânzi saptamanale/lunare de 10-50%.
 
         Pentru a-si  asigura recuperarea sumelor de bani pretinse, membrii gruparii au  obligat părţile vătămate sa constituie garanţii imobiliare.
 
          Actele erau intocmite in majoritatea cazurilor la Biroul Notarial al unuia dintre invinuiti, la solicitarea si conform indicatiilor membrilor gruparii  si cu sprijinul unei angajate din cadrul OCPI Sibiu, care asigura in mod preferential obtinerea certificatelor de carte funciara.
 
         Notarul  public  primea  comisioane substantiale, in schimbul sprijinului acordat membrilor gruparii la inselarea partilor vatamate, cu ocazia semnarii contractelor de imprumut.
 
         Ulterior, invinuitii  exercitau violente asupra victimelor, le santajau si le amenintau,  pentru a le determina să plătească  sumele de bani si dobanzile  fixate discretionar de catre membrii gruparii.
 
         Prejudiciul cauzat prin activitatea infractionala depaseste suma de 1.000.000 Euro.
 
         În sarcina inculpaţilor se reţine săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infractional organizat, inselaciune cu consecinte deosebit de grave, santaj, camatarie si spalare de bani, prev de art.215 al.1,3 şi 5 C.pen., art. 194 al.1 C.pen.,  art. 3 al.1 din Legea nr. 216/2011 si  art. 23 al.1 lit.a din Legea nr. 656/2002 .
 
         Suportul tehnic si informativ a fost asigurat de DOS.
 
         Procurorii D.I.I.C.O.T. vor proceda la audierea unui numar de 30 de  persoane, urmand ca dupa finalizarea audierilor sa fie dispuse masurile legale in cauza.
 
         Facem precizarea că faptele invinuiţilor urmează a fi analizate prin raportare la dispoziţiile art. 66 Cod procedură penală, referitoare la prezumţia de nevinovăţie.