Publicat: 13 Septembrie, 2017 - 20:05

Marți, Berăria H a aniversat trei ani de existență, printr-un magistral spectacol oferit de trupa Phoenix, care, la rândul său, celebrează 55 de ani de activitate și care a oferit un nou concert de vis, în timpul căruia toți cei prezenți au avut ocazia să retrăiască cele mai frumoase momente ale vieții, care erau legate de muzica Phoenix, de superbele cântece cu care mulți am crescut, care constituiseră fundalul sonor al unor idile din trecut și care ne emoționează de fiecare dată, așa cum nicio altă muzică nu reușește să o facă.

La Berăria H, fanii Phoenix au avut ocazia să admire fotografii din istoria trupei, extrase din arhiva lui Nicu Covaci, ce vor fi expuse, din 22 Septembrie, la hotelul Caro, și vor fi incluse într-un volum ce urmează să apară în curând.

Spectacolul a fost deschis, la 21.45, de trupa Doar Atât, care, pentru aproximativ jumătate de oră, a prezentat cele mai cunoscute piese ale sale, precum "Cântecul haiducului".

După o pauză de opt minute, în care cei mai mulți spectatori au ieșit pe terasa localului, pentru a fuma, pe scenă și-au făcut apariția, în aplauzele fanilor, membrii, vechi și noi, ai trupei care a făcut istorie în muzica românească și care reușește, de fiecare dată, să retrezească mândria națională, măcar pentru câteva ore, în inimile celor ce asistă la concertele sale.

Nicu Covaci, geniul din spatele fenomenului Phoenix, cel care a creat această trupă, cu 55 de ani în urmă, a compus cele mai importante și îndrăgite piese ale acesteia, pe care le fredonează foarte mulți români, de toate vârstele, și care i-a ajutat pe colegii săi să părăsească țara, pentru a scăpa de dictatura comunistă, și care, trădat de cei pe care îi ajutase, a avut puterea deosebită de a continua, de a face trupa sa să renască din propria-i cenușă, aidoma miticei păsări al cărei nume îl poartă, și-a salutat publicul și a prezentat doi tineri noi membri Phoenix - Vladi și Lavinia Sateanu.

În aplauzele publicului, Nicu Covaci a adăugat: "Noi nu ne dăm bătuți niciodată", superbe cuvinte ce ilustrează spiritul Phoenix, concertul debutând cu superba piesă "Numai una", una dintre cele mai romantice din muzica românească, ce ne-a amintit tuturor de superbele vremuri ale pasiunii, care, pentru unii au dispărut, odată cu trecerea timpului, și care pentru alții au apărut acum, când sentimentul este mai puternic ca niciodată, odată cu apariția în viața noastră a adevăratei iubiri, a persoanei ce ne face să ne simțim compleți, total fericiți și care ne aduce sentimentul de împlinire. Versuri precum "Eu, când o văd, îngălbenesc/ Și, când n-o văd, mă-mbolnăvesc" și "Decât să mă despart de ea,/ Mai bine aprind tot satul" ne-au pus pe toți în legătură cu cele mai puternice trăiri ale noastre.

În aplauzele fanilor emoționați, concertul a continuat cu alte două cântece fantastice, "Mica țiganiadă" și "Nunta", deosebit de îndrăgite de public.

A fost prezentat un invitat special, de la formația Ritm,  Bogdan Muntenița, după care tupa a continuat cu "Stars Dance" și cu o piesă inspirată din cultura sârbă - "Jovano, Jovanke", urmată de "Te întreb pe tine, soare" și de "Anule, hanule".

La ora 23.10, spectatorii și artiștii au fost invitați pe terasă, unde au putut asista la un impresionant spectacol de artificii, de aproximativ 25 de minute.

La reluarea spectacolului, Nicu Covaci a prezentat o adolescentă, un nou membru al trupei, declarând că "Phoenix este o trupă blestemată să renască și să întinerească", tânăra interpretând apoi, solo, două piese, după care, în admirația publicului, a părăsit scena.

Publicul a savurat alte piese arhicunoscute ale trupei, "Fată verde", "Strunga", "Vremuri" și o piesă din țara în care Nicu Covaci s-a stabilit de trei decenii - "Orujo", urmate de "Meșterul Manole" și de "Paparuga".

După ce pe scenă a urcat o altă tânără membră Phoenix, trupa a continuat cu "Mugur de fluier", "Baba Novak" și "Ora hora".

În aplauzele publicului impresionat, Nicu Covaci a interpretat fantasticul cântec "În umbra marelui URSS", difuzată des de postul de radio Rock FM, o superbă piesă ce prezintă povestea genialului artist, trădat de cei pe care îi ajutase, pe care îi ajutase să devină cunoscuți, să părăsească țara, dar care îl părăsiseră apoi, crezând că pot reuși și fără acesta, folosindu-se de gloria câștigată ca membri Phoenix și de cântecele lui Nicu Covaci, cea mai profundă și mai impresionantă dintre piesele sale.

"Fie să renască" și "Nunta" au încheiat în mod fantastic incredibilul concert, la finalul căruia liderul Phoenix le-a mulțumit fanilor pentru prezență și căldura arătată și și-a exprimat speranța unor mai dese întâlniri cu aceștia.

De la ora 00.50, după finalul spectacolului, Nicu Covaci și colegii săi au oferit tuturor fanilor doritori autografe și s-au fotografiat împreună cu aceștia, completând în mod superb experiența unui concert de neuitat.

Toți fanii au plecat spre casele lor, fericiți, după ce asistaseră la un concert de zile mari, care le oferise o superbă excursie pe cărarea amintirilor, în fantasticii ani ai tinereții, când totul era simțit mult mai puternic, când pasiunea și dragostea ghidau toate deciziile luate.

Autor: Călin Angheluță