Publicat: 15 Februarie, 2018 - 15:37

În cadrul seminarului ”Innovation networks in the Central Eastern European region for increasing value chain development in the organic sector” organizat în data de 14 februarie 2018 la Expo Biofach Nürnberg, cel mai mare târg internațional specializat în domeniul ecologic din lume, România a fost menționată într-un studiu FIBL Elveția (Institutul de Cercetare a Agriculturii Ecologice Elveția - FIBL, cel mai prestigios for de cercetare în domeniul sectorului ecologic din lume)  cu performanțe modeste față de alte țări din zona Est Europeana. Astfel, dintre cele 23 de țări est-europene  analizate în studiu, care ocupă împreună doar 0,7 % din totalul mondial al suprafeței cultivate și certificate ecologic, numai România și Polonia înregistrează declin al suprafețelor certificate ecologic, fiind considerate din acest punct de vedere contra-performeri. 
Chiar și așa, Polonia și România se află totuși în topul primelor 10 țări  ca suprafață totală agricolă ecologică (Polonia locul 1, România locul 7). Dacă însă raportăm ponderea suprafețelor ecologice față de total suprafețe cultivabile, România, nu se află în primele 10 locuri, locurile fruntașe fiind ocupate de țări mai mici precum Estonia, Lituania sau Cehia. De fapt, aceste țări se situează printre primele 10 și în topul mondial al intensității agriculturii ecologice raportat la suprafața agricolă ecologică totală.
România, alături de Polonia, se află în declin și ca număr total al operatorilor agricoli ecologici. Ca vânzări de produse ecologice în țările lor, pe cap de locuitor, performanțele cele mai mari le au Slovenia, Croația, Republica Ceha, urmate de Polonia și România, ceea ce denotă că ultimele două țări, deși sunt în declin ca suprafață și operatori economici, beneficiază de un volum mai mare de vânzări interne, bazat pe creșterea interesului de consum a populației.
     Concluziile raportului FIBL, folosind date statistice comparabile din 2016, este că zona se dezvoltă într-un ritm mai scăzut decât alte regiuni ale lumii sub aspectul sectorului ecologic, evoluțiile fiind marcate de un consum mai scăzut și orientate spre export de materii prime și nu de produse procesate sunt brand propriu. Croația a fost indicată ca prim performer în ceea ce privește raportul între performanțe la export și dezvoltare a pieței interne.
În ceea ce privește țările cu performanțe scăzute, printre care și România, au fost prezentate ca posibile explicații lipsa subsidiilor, aspecte de instabilitate ale reglementărilor și a pieței interne, imaginea modestă sau negativă pe piețele externe a performanțelor sectorului. Lipsa cunoștințelor și tehnologiilor în domeniu, a finanțării, a unor rețele coerente de susținere la nivel național, lipsa înțelegerii principiilor și lanțurilor valorice în acest domeniu precum și a cunoștințelor privind piețele de export, au fost subliniate ca posibile explicații.
În cadrul seminarului a fost prezentat interesul USH Pro Business de a se integra în rețele regionale de inovare în acest sector prin intermediul clusterelor în domeniul ecologic, în care Universitatea Spiru Haret este membru activ, respectiv Bio Danubius Tulcea și Bio Concept Valea Prahovei. 

Tag-uri Nume: