5 octombrie 2022

Pericol de sezon: arista sau spicul de iarbă

caine boala ARISTA
Distribuie pe rețelele tale sociale:

 

Iarba în care câinele tău se joacă sau se tolănește în extaz poate fi, în perioada aceasta a anului, un pericol real pentru sănătatea lui. N-o să-i interzici acest răsfăț, dar ia-l ”la puricat” când v-ați întors acasă.

Ce este arista? Numită și spicul de iarbă, este sămânța plantelor graminee, cu înveliș acoperit cu peri și extremitate foarte dură și ascuțită. O dată ce s-a înfipt în piele, forma alungită și perii o dirijează într-o singură direcție: tot înainte. Este foarte important să o depistezi cât mai repede, verificând în principal urechile și spațiul dintre degetele câinelui – zonele în care se înfige cel mai ușor. Și să o extragi rapid, eventual cu o pensetă, și să dezinfectezi preventiv locul.

Incredibil până unde poate ajunge!

Incredibil zic, citind mărturiile medicilor veterinari care au extras ariste… inclusiv din canalul auricular al unor câini. Arista s-a înfipt în pavilionul urechii și a migrat până în canalul auricular. Dacă i se mai lăsa timp, putea ajunge până la timpan! Alt caz șocant: o aristă care a pătruns la nivelul labei a fost descoperită, la câteva luni, înapoia urechii. Sau sub pleoape. Stăpânul a observat că ochiul câinelui se înroșise și a mers cu el la cabinetul veterinar pentru control. Medicul extrage aristele din ureche după otoscopie (examenul care permite observarea interiorului urechii) folosind o pensă lungă, specială pentru extragerea corpilor străini.

În cazurile fericite, câinele reușește să-și scoată singur spicul dintre degete. Dar normal este să observi că își linge insistent laba și să intervii cât mai iute. Pentru că arista poate provoca un abces sau o fistulă, un fel de umflătură la nivelul lăbuțelor. Iar dacă pătrunde spre canalul auricular îi produce bietului animal o durere chinuitoare.

Cum previi problemele

Ca regulă generală, la câinii cu blană lungă sau medie se tunde tot părul de pe partea interioară a pavilionului urechii și dintre degete. Această măsură nu anulează însă controlul obligatoriu de acasă, după fiecare ”ieșire la iarbă verde”. Grijă mare deci, ca să aveți numai plimbări plăcute!

sursa foto : https://supervetsolutions.ro/

Articol de Gabriela Boceanu