21 septembrie 2021

Pericolele banilor electronici

BITCOIN foto pixabay
Distribuie pe rețelele tale sociale:
Într-un amplu material analitic publicat acum câteva luni, analistul latinoamerican Gustavo Ibañez Padilla vorbește despre „statul polițienesc” adus cu sine de renunțarea la plățile cash, spre care, se pare, tind unele societăți și suntem îndemnați, nici mai mult, nici mai puțin, chiar de către OMS, cu anume interes, ca ustensilă a noii ordini mondiale.
Unul dintre motivele pentru care știm că actualul sistem monetar și financiar este condamnat să eșueze în continuare – până la prăbușirea definitivă a acestuia – este că instituția monetară nu s-a născut ca instrument de control social. De fapt, violența și forțarea o face ineficientă, dacă nu chiar dăunătoare. De aceea, trebuie conștientizat că , dacă banii electronici pot fi folosiți ca mijloc de a ne identifica, de a ne examina, de a ne monitoriza și de a ne cenzura, atunci suntem mai bine fără banii electronici.
Cazul domnului Salah, amintit și analizat în context la forumul Bitcoin, ilustrează foarte bine pericolele unui sistem financiar ale cărui canale au fost deturnate de un stat polițienesc!!!
Una dintre cele mai frecvente critici făcute Bitcoin-ului este că, fiind ca numerarul, nu susține controlul guvernului asupra tranzacțiilor – ceva despre care se pretinde că este necesar pentru combaterea terorismului și, mai nou, să nu atingem banii pe motiv de pandemie, dacă aveți de gând să vă implicați într-o dezbatere pe această temă, următorul caz vă poate interesa.
Rezumat
Salah și colaboratorii versus Ministerul Finanțelor este un proces federal intentat în numele lui Muhammad Salah, un cetățean american care are reședința în această țară, împotriva deciziei Ministerului Finanțelor de la Washington  de a-l desemna pe dl. Salah drept „terorist special desemnat”, fără procesele corespunzătoare. Așadar, legați-l în orice mod de o infracțiune și sub restricții atât de severe încât îl împiedicați să desfășoare cele mai elementare activități ale vieții.
Ca răspuns la proces și fără a încerca să-și apere poziția anterioară, Ministerul Finanțelor l-a îndepărtat unilateral pe domnul Salah de pe lista „teroriștilor desemnați special”. După 17 ani de restricții opresive asupra capacității lor de a efectua cele mai elementare activități ale vieții, domnul Salah și familia sa au fost eliberați de povara pe care guvernul SUA o pusese asupra lor.
Merită să ne întrebăm: cum este posibil ca un suspect terorist demn de cele mai dure pedepse de mai bine de 17 ani să fie desemnat brusc drept nonterorist, pur și simplu ca răspuns la un proces? Calitatea (și, prin urmare, utilitatea procesului în cauză este discutabilă, mai ales având în vedere că situatia lui Salah este departe de a fi un caz izolat.
Ca urmare a desemnării acestuia drept „terorist”, Salah a trebuit să trăiască sub restricții extrem de severe, lipsindu-se de practic de toate tranzacțiile economice – chiar și cele necesare supraviețuirii: domnului Salah nu i s-a permis să obțină un loc de muncă, să plătească chirie, să primească îngrijiri medicale, sau chiar să cumpere o pâine.
Fiind obligat să informeze potențialii angajatori că este un „terorist special desemnat”, era practic imposibil pentru el să obțină un loc de muncă.
Familiei și prietenilor săi li s-a interzis să-l ajute financiar.
I s-a interzis să cumpere articole simple precum o carte sau un ziar, un bilet la un concert sau un eveniment sportiv sau flori pentru soția sa.
De asemenea, i s-a interzis să își îndeplinească obligația religioasă de a face donații regulate către instituții caritabile.
A fi alungat din economie atât de radical este o pedeapsă cumplită, chiar o amenințare la adresa vieții. Și oricine încearcă să vă ajute poate fi acuzat de „spălare de bani”, încălcarea sancțiunilor sau ambele.
Ei bine, prin introducerea Bitcoin-ului sau numai și numai a tranzacțiilor cu cardul, dragii mei, cineva, un decident politic are posibilitatea să controleze exact ce tranzacții faceți, când și cum, iar daca va exprimați potrivnic stăpânirii, aceasta stăpânire va poate „seca izvorul”, pe motiv de nesupunere. Iată, așadar, de ce nu trebuie să lăsăm ca asta să se petreacă și să susținem, în continuare, plățile cash.
foto pixabuy
Ciprian Pop