Publicat: 13 Septembrie, 2016 - 18:14
Share
Noua destinaţie- Cernavodă

    Oraşul Cernavodă găzduieşte, timp de o săptămână, „Caravana filmului românesc – capodopere ale cinematografiei naţionale”.  În perioada 15 – 21 septembrie a.c, publicul este invitat, în fiecare seară, cu începere de la ora 19.30, în Piaţeta Centrului Civic, pentru a viziona o serie de frumoase şi importante filme româneşti, realizate în ultimii ani. 
Filmele propuse în program abordează, cu umor sau cu duioşie, diferitele aspecte ale dragostei, fie că ne referim la „Dincolo de calea ferată”, filmul realizat de Cătălin Mitulescu sau că vorbim despre iubirea pentru muzică şi fidelitatea faţă de prieteni a lui Andrei Filipov, dirijorul de renume internaţional ajuns om de serviciu al Teatrului Balșoi din Moscova din „Concertul”, film pentru care Radu Mihăileanu a primit numeroase premii sau nominalizări la prestigioase festivaluri internaţionale de film, precum European Film Academy Award sau Premiile César. Vizionând filmul „Doar cu buletinul la Paris”, realizat de Şerban Marinescu, publicul va face haz de necaz urmărind aventura personajului principal, profesorul de sport, care toată viaţa a economisit bani să ajungă la Paris. Dar care, printr-un complex de împrejurări, nu merge nici la Paris şi, în plus, rămâne şi fără bani. Regizorul Dan Piţa cu al său film „Kyra Kyralina” va transporta publicul într-o altă lume, de mult, apusă, aceea a comunității multiculturale cu parfum balcanic din zona Brăilei. Iar prin subiecte abordate în „Live” (regia: Vlad Păunescu), „Carmen” (regia: Doru Niţescu) şi „Cel ales”, spectatorii vor recunoaşte, transpuse artistic, fragmente din viaţa cotidiană şi se vor regăsi în frământările şi problemele personajelor. 
    Din distribuţia acestor filme fac parte mari actori ai scenei şi filmului românesc: Maia Morgenstern, Rodica Lazăr, Mircea Diaconu, Dorel Vişan, Florin Zamfirescu, Adrian Titieni, Bogdan Stanoevici, Nicodim Ungureanu, dar şi Aleksey Guskov, Mélanie Laurent, Dmitri Nazarov, François Berléand. Muzica ambientală pe care spectatorii o pot asculta înainte începerii proiecţiilor este compusă şi interpretată de Florian Nanu. 
    Publicul prezent la proiecţiile în aer liber din Piaţeta Centrului Civic va avea ocazia să se întâlnească cu invitaţii speciali ai „Caravanei filmului românesc”: Ada Condeescu şi Cătălin Mitulescu, Bogdan Stanoevici şi Nicodim Ungureanu, dar şi cu regizorul Doru Niţescu, care vor vorbi spectatorilor despre filmele lor. 
    Scopul „Caravanei filmului românesc – Capodopere ale cinematografiei naţionale”, proiect aflat în al patrulea an de existenţă, este acela de promova filmul românesc din toate timpurile, aducând un omagiu cinematografiei naţionale şi cineaştilor români, fiind singura caravană care promovează exclusiv filmul românesc.