Publicat: 7 Ianuarie, 2021 - 08:00
Share
cu vădită dorința ca violențele sa degenereze și să fie defavorabile lui Trump, pe scenariul "Timișoara '89"

Persoane anume pregătite și infiltrate au încercat să deturneze protestul de la Washington, cu vădită dorința ca violențele sa degenereze și să fie defavorabile lui Trump, pe scenariul "Timișoara '89"

Agențiile de aplicare a legii verifică  informații despre posibila prezență a dispozitivelor explozive improvizate în Washington, relatează presa locală. 

Proteste au loc și în alte state. Guvernatorul Statului Virginia, Ralph Northam, a anunțat  starea de urgență.

Trump face apel la calm și pace

Trump i-a îndemnat pe protestatarii din afara clădirii Congresului să se comporte pașnic. De asemenea, a înregistrat un mesaj video în care i-a rugat pe susținătorii săi să plece acasă. În același timp, el a reiterat că victoria sa la alegerile prezidențiale a fost furată.

Într-un gest bizar, dar de așteptat de la Twitter, care este controlat de alte entități,  unde a fost postat apelul lui Trump, a interzis parte din mesajele Președintelui, în care acesta făcea apel la calm.

Reacții în lume până la acest moment:

Secretarul General al NATO , Jens Stoltenberg , într-o declarație de presă,  a indicat că "a fost șocat de evenimentele din Washington și a cerut respectarea rezultatelor alegerilor". 

Liderii Adunării Parlamentare a OSCE și președintele acesteia, Peter Lord, au condamnat violența din timpul protestelor, au solicitat respectarea proceselor democratice și „și-au exprimat recunoștința membrilor Congresului și altor lideri politici <...> care au condamnat escaladarea violențelor".

Primul ministru britanic, Boris Johnson, a calificat acțiunile "susținătorilor lui Trump drept rușinoase". El a subliniat că acum „este extrem de important ca transferul de putere să aibă loc în mod pașnic și în conformitate cu ordinea stabilită". 

Cum era de așteptat din partea Berlinului, Ministrul german de externe, Heiko Maas, a cerut lui Donald Trump și susținătorilor săi să recunoască rezultatele alegerilor din SUA, menționând nimic despre fraudarea acestora.

Șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat că continuă să creadă „în puterea instituțiilor și a democrației din Statele Unite", iar Președintele Consiliului European, Charles Michel, a menționat că „scenele de la Washington sunt șocante". Ministrul de externe al UE, Josep Borrell, a numit incidentul „un atac nemaiauzit asupra democrației SUA, a instituțiilor sale și a statului de drept".

Ministrul canadian de externe, François-Philippe Champagne, a declarat că țara sa a fost șocată de evenimentele de la Washington. Premierul grec Kyriakos Mitsotakis și-a exprimat îngrijorarea extremă, dar și încrederea că „democrația americană este stabilă, are rădăcini adânci și va depăși această criză". Colegul său italian, Giuseppe Conte, a scris pe Twitter, că  el crede în fiabilitatea și forța instituțiilor guvernamentale ale Statelor Unite. 

 

Redactor Ciprian Pop

Tag-uri Nume: