25 octombrie 2021

Persoane de origine kurdă din Irak ar fi ajutat, în teren, în cadrul operațiunii de asasinare a generalul iranian Qassem Soleimani

Distribuie pe rețelele tale sociale:

La 3 ianuarie anul trecut, dronele americane l-au ucis pe generalul iranian Qassim Soleimani în timp ce acesta părăsea aeroportul din Bagdad la care tocmai ajunsese, lovindu-l fatal, în timp ce călătorea împreună cu Abu Mahdi Al-Muhandis, liderul forțelor de mobilizare populară irakiene, care venise să-l întâmpine.

Planul administrației Trump pentru dubla crimă a fost secret, deși sunt descoperite unele detalii, cum ar fi intervenția activă a kurzilor împreună cu armata SUA care, daca este veridică, ar putea avea consecințe de anvergură pentru kurzii irakieni. De notat faptul că Tel Aviv-ul continua să nege orice rol în operațiune, deși există voci care spun că ar fi oferit suport informativ-operativ, știut fiind faptul că statul major al MOSSAD îl avea de mult că ținta pe oficialul iranian. Sunt, de asemenea, cunoscute și ițele create de vectorii MOSSAD in lumea kurdă, fiind documentată prezenta de cadre și instructori, atât ai MOSSAD, cât și din partea serviciului militar israelian de informații, AMAN, între kurzii din nordul Irakului.

Surse spaniole, ziariști de investigații, care, cel mai probabil, au primit pontul din zona serviciilor cunoscătoare ale respectivului spatiu irakian, susțin că, complicii kurzi ai celor care au plănuit atentatul începuseră deja să se infiltreze în aeroportul internațional din Bagdad, dându-se drept manipulatori de bagaje și personal auxiliar cu luni înainte de atentat.

Cele trei echipe de lunetiști s-au poziționat la 600 și 900 de metri de țintă, pe drumul de acces către aeroport, astfel încât să își poată triangula ținta la ieșirea din terminal. Un membru al Grupului Antiterorist, o unitate de elită kurdă din nordul Irakului (cea „consiliată” de Israel), strâns legată de comenzile operațiunilor speciale ale SUA, i-a ajutat de asemenea, potrivit surselor.

În urma atacului, un mercenar kurd deghizat în polițist irakian s-a apropiat de epava vehiculului lui Soleimani, a făcut fotografii și a obținut un eșantion de țesut pentru a confirma ADN-ul înainte de a se îndepărta și a dispărea în noapte.

Ambele victime, Soleimani și Muhandis, au fost profund admirate și respectate de șiiții din Irak. Aceștia urmau să participe la înmormântarea, din Najaf, a celor 31 de soldați irakieni uciși de Statele Unite la 29 decembrie la granița sirio-irakiană, lângă Al-Qaim.

Soleimani, de asemenea, programase să se întâlnească cu primul ministru irakian, care media dialogul dintre Iran și Arabia Saudită, la acea vreme. Soleimani avea asupra sa și o scrisoare cu răspunsul iranian la o scrisoare saudită anterioară.

După dubla crimă, Parlamentul irakian a decis ca toate trupele americane să se retragă din Irak. Între timp, atacurile asupra forțelor americane rămase în Irak sunt aproape zilnice.

Iranul a reacționat atunci lansând zeci de rachete balistice împotriva a două baze americane din Irak. Deși nimeni nu a murit, oficialii Pentagonului au spus că peste 100 de soldați au suferit leziuni.

Generalul Esmail Qaani, înlocuitorul lui Soleimani în fruntea brigăzii Al-Quds, a repetat: „Promisiunea noastră este să continuăm calea martiriului lui Soleimani. Promisiunea noastră este să ducem la îndeplinire expulzarea Statelor Unite din regiune, în etape. Este un întreg proiect politic și militar care va fi dezvoltat în următorii ani”, susține generalul de la Teheran.

 

Redactor: Ciprian Pop