8 august 2022

Persoane trimise în judecată, sub măsura controlului judiciar

Distribuie pe rețelele tale sociale:

În cauza mediatizată prin comunicatele 522/VIII/3 din data de 3 iunie 2021 şi 496/VIII/3 din 2 iunie 2021, procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul teritorial Suceava au dispus trimiterea în judecată a 21 de inculpaţi, majoritatea poliţişti în cadrul IPJ Botoşani – Serviciul Rutier în legătură cu infracţiuni de luare de mită pentru a nu sancţiona conducători surprinşi în trafic cu abateri de la regimul rutier.

Astfel, au fost trimişi în judecată, sub măsura controlului judiciar, următorii inculpaţi:

IACOB FLORIN-EDUARD, ofiţer de poliţie în cadrul IPJ Botoşani – Serviciul Rutier, în sarcina căruia s-a reţinut săvârşirea infracţiunilor de luare de mită în formă continuată (trei acte materiale), trei infracţiuni de abuz în serviciu cu primire de foloase necuvenite, favorizarea făptuitorului , fals intelectual şi uz de fals, ambele în formă continuată,

FECIORU ROBERT-NECULAI, LUCA DUMITRU-CĂTĂLIN, COŞMAN STELIAN IULIAN, RUSU CONSTANTIN-CIPRIAN, BALAN IONEL, ANTON VIOREL, BOTEZATU GABRIEL, GHERASIM CONSTANTIN – DOREL, ROMANESCU MIHAI, PODARU VIRGIL, RIPICEANU LUCIAN, GURIUC IONUŢ PAVEL, PUŞCAŞU NICOLAE OVIDIU, GURALIUC SORIN, BUNDUC ŞTEFAN

toţi agenţi de poliţie în cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Botoşani – Serviciul Rutier în sarcina cărora s-a reţinut comiterea unor infracţiuni de luare de mită şi/sau infracţiuni de abuz în serviciu cu primire de foloase necuvenite

O persoană fizică, fără calitate specială, în sarcina căreia s-a reţinut comiterea infracţiunii de dare de mită

În cauză au mai fost trimise în judecată, în stare de libertate, alte patru persoane fizice, fără calitate specială pentru infracţiuni de dare de mită instigare la dare de mită şi instigare la abuz in serviciu

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:

În perioada iunie – noiembrie 2020, cei 16 inculpaţi, poliţişti în cadrul I.P.J. Botoşani – Serviciul Rutier (inclusiv ofiţerul de poliţie), ar fi primit sume de bani cuprinse între 100 lei şi 100 euro de la 56 de conducători auto opriţi în trafic pentru depăşirea limitei de viteză sau alte abateri de la regimul rutier, în schimbul neaplicării sancţiunilor prevăzute de lege.

Într-un context similar, în perioada 31 martie 2019 – 09 iulie 2020, inculpatul Iacob Florin Eduard, aflat în exercitarea atribuţiilor de serviciu, ar fi falsificat toate documentele (procesul-verbal de constatare a infracţiunii flagrante, declaraţii de martori) care au stat la baza constituirii unui dosar penal ce avea ca obiect „punerea în circulaţie sau conducere a unui autoturism neînmatriculat pe drumurile publice”, deschis faţă de inculpatul persoană fizică, trimis în judecată sub control judiciar.

Prin aceste demersuri, ofiţerul ar fi urmărit îngreunarea tragerii la răspundere penală a acestuia şi emiterea unei soluţii procedurale de netrimitere în judecată.
În cauză au fost dispuse măsuri asiguratorii în vederea confiscării speciale.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Botoşani cu propunere de a se menţine măsurile asiguratorii şi cele preventive dispuse în cauză.

În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Direcţiei Generale Anticorupţie.

Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă spre judecare, situaţie care nu poate să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

Menţionăm că prezentul comunicat a fost întocmit în conformitate cu art. 28 alin. 4 din Ghidul de bune practici privind relaţia sistemului judiciar cu mass media, aprobat prin Hotărârea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 197/2019.

Comunicat de presă – Direcţia Naţională Anticorupţie
BIROUL DE INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE