Publicat: 28 Martie, 2020 - 20:04
Share

Sectorul Social filantropic al Patriarhiei Romane, in parteneriat cu Primaria Generala a Capitalei, ofera sprijin la cumparaturi pentru persoanele aflate în izolare voluntară la domiciliu, in contextul pandemiei de coronavirus, si celor aflate in situații excepționale, cum ar fi persoanele vârstnice, aflate în imposibilitatea de a se deplasa, persoanele cu afecțiuni cronice grave care prezinta risc crescut de dezvoltare a unor complicații în caz de îmbolnăvire si familiilor monoparentale.

De asemenea, voluntarii PCMN le distribuie zilnic oamenilor strazii, aflati in adăposturile temporare ale Primariei Municiului Bucuresti, produse pentru igiena personala si alimente. Voluntarii le explica beneficarilor regulile elementare de igiena care sa-i protejeze de infectarea cu coronavirus si ii serveste cu mancare calda si ceai.

Liliana Munteanu, unul dintre Voluntarii Paraclisului Catedralei Mantuirii Neamului, care s-a implicat activ in asistarea oamenilor strazii aflati in adapostul Odessa, a declarat: "Am gasit un loc curat, ordonat, o echipa inimoasa. Ca voluntar, am fost integrata instant, nici nu ai cum altfel si nici timp nu este. Ce este de facut? Suport la igienizare, dusuri, impartit mancare. Si ceai, foarte mult ceai fierbinte indulcit.
Socializare, ordine, disciplina. Spontaneitate si rapiditate in actiuni. Control si gestionare situatii diverse. Totul in conformitate cu regulile stricte de dezinfectie si igiena. Am simtit ca pot sa aduc, intr-o oarecare masura, un pic de odihna unor suflete chinuite si un pic departe de tihna unei case si a unui loc sigur unde sa isi plece capul. 64 de paturi, 64 de suflete, 64 pijamale, doar o echipa de angajati si patru voluntari pe seara. Zilnic. Punct si de la capat!".

In acelasi context, Danut Pruna, coordonatorul voluntarilor de la Paraclisul Catedralei Mantuirii Neamului, a afirmat "Voluntarii Paraclisului Catedralei Mantuirii Neamului se concentreaza in aceasta perioada pe desfasurarea de activitati de ajutorare a celor aflati in nevoie, mai ales varstnici, persoane cu dizabilitati, familii monoparentale si oricine ne cere ajutorul. Avem foarte multi voluntari care se deplaseaza zilnic in toate sectoarele Bucurestiului si in judetul Ilfov pentru a desfasura aceste activitati. Au fost situatii in care am oferit sprijin chiar si personalului medical aflat in prima linie de lupta impotriva acestei epidemii si nu vom ezita sa facem acest lucru in continuare. A-ti ajuta aproapele in momentele cele mai grele – aceasta este porunca: Iubeste pe aproapele tau ca pe tine insuti! Va marturisesc ca sunt printre noi multi voluntari care atat de multa dragoste de Dumnezeu au, incat uita chiar si de ei insisi atunci cand merg sa ii ajute pe cei mai necajiti.  Nu am fi putut sa facem toate aceste lucruri fara ajutorul Maicii Domnului Prodromita si a Sfantului Ioan Gura de Aur - ocrotitori ai Paraclisului Catedralei Nationale, fara inalta binecuvantare a Preafericitului Parinte Patriarh Daniel care ne-a si sprijinit cu echipament de protectie, precum si a rugaciunilor preotilor care slujesc in acesta sfanta biserica. Pe de alta parte, prin cantinele sociale ale filialelor Asociației Diaconia din cadrul Arhiepiscopiei Bucurestilor se ofera zilnic in aceasta perioada, o masa calda persoanelor aflate în izolare voluntară la domiciliu, în situații excepționale, cum ar fi persoanele vârstnice, aflate în imposibilitatea de a se deplasa, a persoanelor cu afecțiuni cronice grave, cu risc crescut de dezvoltare a unor complicații în caz de îmbolnăvire. Voluntarii Paraclisului Catedralei Nationale sprijina cu distribuirea  mancarii in 5 din cele 6 sectoare ale Bucurestiului ( persoanele din sectorul 5 sunt sprijinite de catre voluntarii ISU). Pentru aceasta activitate exista un protocol intre Arhiepiscopia Bucureștilor, prin Sectorul Social Filantropic și Misionar și Inspectoratul pentru Situații de Urgență București – Ilfov".

Toate actiunile voluntarilor de la Paraclisul Catedralei Nationale se desfasoara cu binecuvantarea Patriarhului Romaniei, Preafericitul Parinte Daniel, si sub coordonarea Arhim. Ciprian Gradinaru.