17 august 2022

Pescuitul cu şocuri electrice, interzis în Uniunea Europeana

Khabarovsk region, Russia - September 16, 2019: Fishing industry on the Amur river. Fishermen in the boat unlouding a scoop net with the fresh chum salmon catch. Khabarovsk region, far East, Russia.

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Curtea Europeană de Justiţie, cea mai înaltă instanţă a Uniunii Europene, a confirmat joi decizia blocului de a interzice începând din iulie practica utilizării şocurilor electrice în pescuit.

„Instanţa respinge în totalitate acţiunea introdusă de Ţările de Jos”, a declarat CEJ într-o declaraţie.

Curtea Europeană de Justiţie a respins astfel contestaţia Ţărilor de Jos (Olanda), care susţineau că UE nu a luat în considerare cele mai recente dovezi ştiinţifice atunci când a luat decizia în urmă cu doi ani.

Decizia va afecta în mod specific flota de pescuit olandeză, care a investit puternic în pescuitul electric cu impulsuri. Ei susţin că tehnica este ecologică, deoarece permite navelor să folosească mai puţin motorină şi nu deteriorează fundul mării.

Peste 80 din cele 137 de traule ale flotei olandeze sunt echipate pentru pescuitul cu impulsuri electrice.

Federaţia olandeză de pescuit a declarat că decizia va duce la falimente într-un sector deja afectat puternic de Brexit şi de pandemia COVID-19.

„Din cauza interzicerii pescuitului cu impuls electric, costurile vor creşte substanţial. Vedem deja firme familiale renunţând după generaţii la pescuit. Vor veni mai multe falimente”, a declarat federaţia.

Oponenţii caracterizează metoda ca pescuit industrial ce afectează fauna marină.