20 septembrie 2021

Peste 1.100 de cărţi au fost colectate de BookTruck, biblioteca mobilă ce împrumută gratuit cărţi în satele din Cluj

Distribuie pe rețelele tale sociale:

BookTruck, al 17-lea proiect susţinut de Asociaţia Zi de BINE, este cauza lunii iulie, realizată în parteneriat cu Asociaţia Culturală Cărţile pe Faţă

Asociaţia Zi de Bine anunţă finalizarea bibliotecii mobile care va împrumuta gratuit cărţi în comunităţile de la sate din judeţul Cluj. BookTruck, condus şi coordonat de Asociaţia Culturală Cărţile pe Faţă, este o dubă obişnuită, care a fost transformată într-o bibliotecă mobilă, ce va călători pe tot parcursul anului prin satele din judeţ şi va invita copii şi tineri la lectură. În cadrul bibliotecii, vor exista, însă, lecturi şi activităţi pentru persoane de toate vârstele. Până la finalul anului, iniţiatorii proiectului estimează că vor împrumuta cărţi la un număr de minim 500 de copii.

În prima lună, biblioteca mobilă BookTruck va vizita satele Vechea, Bonţida, Rediu şi Mărişel, unde va poposi câte o săptămână în fiecare dintre acestea. Dorinţa şi interesul mare pentru lectură în rândul comunităţilor sunt susţinute şi de numărul mare de cărţi colectate până în prezent. Deşi iniţial estimările organizatorilor erau de 1.000 de cărţi, obiectivul a fost deja depăşit, biblioteca reuşind să strângă peste 1.100 de exemplare. Fiecare persoană va putea împrumuta câte patru cărţi pe lună, iar mai apoi le va returna într-o cutie special amplasată într-un loc public din sat.

Investiţia în întregul proiect a valorat 35.000 de euro şi a fost asigurată de partenerii strategici ai Asociaţiei Zi de Bine: Lidl România, Grupul EON România şi UniCredit Bank.

„Am pornit această aventură frumoasă şi provocatoare de a transforma o banală dubă într-o bibliotecă mobilă, având convingerea că lectura este o călătorie extraordinară către descoperire, cu un rol important în dezvoltarea şi formarea personalităţii. Ne bucurăm că am reuşit să aducem magia cărţilor mai aproape de oameni, mai ales în comunităţile unde accesul la cultură este de multe ori dificil”, au declarat Melania Medeleanu şi Luciana Zaharia, fondatoarele Asociaţiei Zi de BINE.

Transformarea din dubă în bibliotecă mobilă a presupus un proces complex de proiectare, confecţionare, montare şi amenajare. Podeaua iniţială aflată în vehicul a fost îndepărtată şi înlocuită cu linoleum special, iar separat a fost montată o instalaţie de curent electric, ce se conectează la 220V şi permite alimentarea laptopului şi a softului de bibliotecă.

În timpul iernii sau când vremea este rece, biblioteca beneficiază de încălzire interioară, dar şi de iluminat led interior, pentru perioadele în care lumina naturală este mai puţină. Biblioteca mai dispune şi de rafturi special confecţionate la interior, dar şi de rafturi mobile, care se pot poziţiona în exterior, pentru ca publicul să poată consulta titluri şi în aer liber. La exterior, au fost montate două marchize, pentru ca cititorii să fie protejaţi de soare şi ploaie, putând citi relaxaţi pe cele patru fotolii pouf.

Designul exterior al bibliotecii a fost realizat cu sprijinul a doi dintre cei mai cunoscuţi artişti stradali din România, clujenii Kero şi Ocu.

Pentru ca mixul de activităţi pe care biblioteca mobilă BookTruck le poate găzdui să fie cât mai complex, iniţiatorii fac apel la voluntari pentru a dona jocuri pentru copii, dar şi pentru a-şi oferi timpul liber pentru a desfăşura activităţi alături de copii şi tineri (citit poveşti, meditaţii la diferite materii, jocuri, cărţi în biblioteca vie, teatru de păpuşi).

„Cred că nimic nu se compară cu satisfacţia de a-ţi vedea o idee devenită realitate. Misiunea noastră este să promovăm cititul în moduri ieşite din comun, pentru a demonstra că lectura îţi dezvoltă creativitatea. Iar BookTruck este expresia vie că nimic nu este imposibil şi că dragostea pentru carte este un proces care se cultivă, de aceea ne bucurăm să facilităm copiilor şi tinerilor accesul în acest univers infinit al lecturii”, a adăugat Victor Miron, Fondatorul Asociaţiei Culturale Cărţile pe Faţă.

Cei care doresc să contribuie suplimentar pentru ca BookTruck să aibă un fond de carte şi mai generos, o pot face fie printr-un SMS cu textul SUS la 8845 sau îşi pot dona ziua de naştere. Mai multe metode prin care se poate susţine această cauza pot fi găsite aici: https://www.zidebine.ro/doneaza.