28 septembrie 2021

Peste 100 de copii cu cancer, scutiţi de drumuri de 10.000 km spre spital

Distribuie pe rețelele tale sociale:

În primele 6 luni ale acestui an, echipe medicale mixte ale Asociaţiei Dăruieşte Aripi din care fac parte medici şi asistente de la Spitalul Judeţean Constanţa au făcut 160 de vizite la domiciliul copiilor cu boli grave, cele mai multe, câte 32 în fiecare lună, în martie şi, respectiv, iunie. Nu mai puţin de 101 copii înscrişi în proiectul „Circuitul Încrederii şi Speranţei – tratamente la domiciliul copiilor bolnavi de cancer” au beneficiat în prima jumătate a anului de vizite la domiciliu în cadrul cărora au fost monitorizaţi, li s-au recoltat analize sau li s-au administrat tratamente care pot fi făcute în afara spitalului.

Din proiect, aflat în al patrulea an de derulare, fac parte în acest moment 162 de copii, pacienţi cu cancer şi boli grave din Dobrogea şi din zonele învecinate. Numărul vizitelor la domiciliul copiilor a crescut de la un an la altul, de la 170/an în 2018, când a fost demarat proiectul, la 314 în 2020. Anul trecut, odată cu debutul pandemiei, când accesul în spitale a fost mai anevoios şi mai periculos pentru grupele de risc din care fac parte şi pacienţii oncologici pediatrici, numărul vizitelor a fost aproape dublu faţă de anul anterior, la fel ca şi cel al kilometrilor parcurşi: peste 21.700 km, comparativ cu 11.000 în 2019.

Începând cu luna ianuarie şi până la finalul lunii iunie 2021 au fost recoltate 656 de analize – adică aproape 110 în medie, în fiecare lună. Echipele Dăruieşte Aripi au parcurs 10.305 kilometri pentru vizitele la domiciliu.

„Aceşti peste 10.000 km parcurşi de echipele noastre sunt tot atâţia pe care copiii cu cancer şi boli grave din zona de sud-est a României nu au mai fost nevoiţi să-i facă până la spital. Aproape jumătate dintre analizele pentru care ei ar trebui să se prezinte în ambulatoriu se pot recolta şi acasă, iar copiii pot petrece timpul în mijlocul familiei, în locul în care se simt confortabil, fără a acumula stresul pe care îl presupune prezentarea la spital. Visul nostru este ca toţi copiii bolnavi de cancer din România să primească la ei în ţară tratament modern, neîntrerupt, monitorizat de doctorul lor curant, acasă şi la spital!”, explică Alina Pătrăhău, preşedinte şi fondator al Asociaţiei Dăruieşte Aripi.

Echipele asociaţiei au parcurs nu mai puţin de 83 de kilometri în fiecare zi lucrătoare din primele şase luni ale anului, cea mai lungă cursă la domiciliul unui copil bolnav fiind de 220 de kilometri. Bugetul alocat pentru derularea proiectului în primele 6 luni ale acestui an a fost de 40.000 de euro, sumă asigurată din donaţii corporative şi individuale. Costul mediu al unei vizite la domiciliu este de 700 de lei, sumă acoperită integral de asociaţie.

Proiectul a fost iniţiat în martie 2018 cu sprijinul finanţării din cadrul programului „Adoptă un proiect” al ING Bank România, iar printre companiile care îl susţin se numără: ING Bank, Rompetrol, Kaufland, Synevo România (prin decontarea analizelor de sânge). Recent, proiectul a strâns în cadrul Swimathon 2021 peste 100.000 de lei, care vor fi alocaţi tratamentelor la domiciliu.

Asociaţia Dăruieşte Aripi este o organizaţie non-profit a cărei misiune este de a contribui la acele schimbări critice în sănătate şi educaţie care influenţează în mod major viaţa copiilor din România şi a familiilor lor.

Asociaţia a reuşit în premieră în România dezvoltarea la nivel naţional a Registrului Cancerelor la Copil în cadrul parteneriatului strategic cu Societatea Română de Onco-Hematologie Pediatrică, urmat de primul studiu de supravietuire în cancerul pediatric din ţara noastră.

Dăruieşte Aripi a reconstruit şi modernizat două secţii unice din zona de sud-est a României: cea de Oncologie Pediatrică şi cea de Terapie Intensivă Nou-Născuţi din cadrul Spitalului Judeţean Constanţa şi continuă să le susţină activitatea.

Mai multe detalii pe http://www.daruiestearipi.ro/ şi https://www.facebook.com/AsociatiaDaruiesteAripi