Publicat: 3 Noiembrie, 2015 - 19:25
Share
Se cere demisia primarului Piedone, ministrului Oprea şi premierului Ponta

UPDATE 00:30 Mai sunt circa 2.000 de oameni în Piaţa Universității

UPDATE 23.33 - O parte dintre cei care au protestat în centrul Capitalei se întorc în Piaţa Universităţii. "Vrem spitale, nu catedrale!". Ceilalţi au pornit spre Clubul Colectiv.
UPDATE 23.13 - Manifestanții pleacă spre Clubul Colectiv, o parte în Piaţa Universităţi. Numărul protestatarilor fiind de aproximativ 25.000.

UPDATE 22:20 Protestatarii au ajuns la Palartul Parlamentului în drumul lor spre Primăria Sectorului 4.   Numărul lor depăşesc 20.000

UPDATE 21:50 Protestatarii se îndreaptă spre Primăria Sectorului 4

UPDATE 21.37 - Mii de protestatari au ţinut un moment de reculegere în faţa Bisericii Kretzulescu din Capitală

UPDATE 21.28 - Coloana de protestatari a ajuns în  Piaţa Revoluţiei, unde peste 100 de jandarmi se află deja în faţa Ministerului Afacerilor Interne.

Peste 10.000 de oameni cer demisiile primarului Cristian Piedone, ministrului Gabriel Oprea şi premierului Victor Ponta, pentru tragedia din clubul Colectiv,în faţa Palatului Victoria.

Se scandează ”Jos Guvernul”, ”Jos Ponta”, ”Jos Oprea”, ”Demisia”. S-a cântat ”Deșteapă-te, române!”. Oamenii s-a îmbrâncit cu forțele de ordine. Bulevardul Lascăr Catargiu a fost blocat pe ambele sensuri. 

Într-o intervenție telefonică la un post TV, Georgian Enache, purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei a declarat că vor fi luate toate măsurile necesare pentru a împiedica producerea incidentelor. 

”Mai multe persane au blocat zona Piața Universității, bulevardul central. Jandarmii vor organiza dispozitive de protejare a acestora. Vom lua toate măsurile necesare pentru a asigura ordinea publică în zonă, pentru a preveni unele incidente și pentru a asigura siguranța persoanelor. Facem estimări operative, nu cifre care sunt destinate publicității. Mai mulți negociatori discută cu unii din liderii acestei adunări și vom încerca să aflăm care este intenția lor și care este finalitatea acestui eveniment. Sunt mai multe grupuri care acționează, nu ca un tot unitar, ci independent”, a declarat purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei. 

Pe de altă parte, primarul Sectorului 4 al Capitalei, Cristian Popescu Piedone, anunţă, marţi seară, în timp ce oamenii îi cer demisia în Piaţa Universităţii, pentru tragedia din Clubul Colectiv, că în rondul din zona localului va fi ridicat un monument în memoria victimelor - ”monumentul celor fără de vină”.

”În urma lor ne-a rămas tuturor o durere imensă, care ne-a împietrit. Şi tot în piatră vom săpa pentru totdeauna un monument închinat lor, celor care au pierit atât de tragic, brutal şi absurd, pentru ca noi să deprindem, din păcate, prea târziu, că, întotdeauna când e vorba de vieţile oamenilor, nu este suficient să faci doar ceea ce îţi revine, ci mult, cu mult mai mult, infinit, până la a-ţi da viaţa, aşa cum au făcut-o unii dintre aceşti copii, care astăzi sunt alături de îngeri. După bunul obicei creştin, atunci când un suflet se stinge într-un loc, departe de casă şi de cei dragi, întru pomenirea sa, locul este marcat cu o troiţă sau o cruce, pentru ca familia să aibă unde să se reculeagă, să aprindă lumânări şi să-şi plângă durerea”, spune Primăria Sectorului 4, într-un comunicat de presă.

Brigada Rutieră a Capitalei recomandă:
- conducătorii auto să evite, pe cât posibil, zona menţionată anterior, iar dacă trebuie să o tranziteze, să circule cu atenţie sporită şi să respecte semnalele şi indicaţiile agenţilor de circulaţie;
- pietonii sunt rugaţi să circule numai pe trotuare, să traverseze strada prin locurile special amenajate trecerii, după o temeinică asigurare, la culoarea verde a semaforului electric şi să nu se deplaseze ori să staţioneze pe partea carosabilă.

Problemele din trafic pot fi sesizate la numărul de telefon 021/9544.

Peste 13.000 de oameni demonstrează în faţa Guvernului, mulţimea umplând Piaţa Victoriei şi întinzându-se şi pe bulevardul Lascăr Catargiu înspre Piaţa Romană, unde se circulă cu dificultate.
La miting participă oameni de toate vârstele.

Manifestanţii au pornit în marş spre Guvern în jurul orei 18:50. 
Protestul a fost anunţat pe Facebook, pe pagina ”Demisia Piedone, subordonaţilor lui şi tuturor celor răspunzători”.