Publicat: 16 Septembrie, 2012 - 18:00
Share

 10.000 de poliţişti vor asigura ordinea şi liniştea publică, precum şi siguranţa rutieră în zona unităţilor de învăţământ cu ocazia începerii noului an şcolar.

 Luni, 17 Septembrie a.c. are loc deschiderea noului an şcolar de învăţământ.

Poliţia Română a luat măsuri specifice pentru prevenirea evenimentelor negative şi asigurarea ordinii şi liniştii publice, în zona instituţiilor de învăţământ.

 În acest sens, vor fi suplimentate dispozitivele de ordine şi siguranţă publică. De asemenea, poliţiştii rutieri vor acţiona pentru fluidizarea traficului rutier în zonele respective, pentru prevenirea accidentelor rutiere şi ambuteiajelor.

 Astfel, pe lângă dispozitivul curent, peste 10.000 de poliţişti, dintre care 8.277 de poliţişti de ordine publică şi 1.743 de poliţişti de la rutieră, vor asigura măsurile specifice în zona unităţilor de învăţământ.

 Poliţiştii vor acţiona în zona adiacentă instituţiilor de învăţământ pentru depistarea şi luarea măsurilor legale faţă de persoanele care, prin comportamentul sau activităţile pe care le desfăşoară, afectează climatul de siguranţă publică.

 
De asemenea, poliţiştii rutieri vor asigura fluidizarea traficului rutier, prevenirea accidentelor rutiere, precum şi a ambuteiajelor.
 
Reamintim faptul că, în cadrul unei videoconferinţe, susţinute la data de 5 septembrie a.c., şeful Poliţiei Române a solicitat tuturor inspectoratelor judeţene de poliţie şi Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti să ia măsurile necesare pentru ca noul an şcolar să se desfăşoare în siguranţă. De asemenea, a solicitat ca o atenţie sporită să fie acordată pentru protecţia elevilor din clasa 0.

 În acest sens, a dispus ca patrulele de poliţie să fie prezente în zona şcolilor. De asemenea, a solicitat efectuarea de patrulări în zona şcolilor şi când elevii nu au cursuri, întrucât multe şcoli deţin terenuri de sport frecventate de copii.


Şeful Poliţiei Române a solicitat identificarea şi controlarea tuturor unităţilor economice din zona adiacentă unităţilor de învăţământ cu privire la respectarea categoriilor de produse ce pot fi comercializate minorilor şi a solicitat o atenţie deosebită unităţilor de învăţământ din mediul rural.

 Poliţiştii din structurile de prevenire, de proximitate şi de la posturile comunale vor avea întâlniri atât cu reprezentanţi ai şcolilor, cât şi cu părinţi şi elevi.

 De asemenea, poliţiştii de la rutieră vor fi prezenţi în apropierea şcolilor, pe arterele de circulaţie intens tranzitate, pentru asigurarea fluenţei traficului rutier la orele de maximă afluire a elevilor, precum şi pentru prevenirea accidentelor rutiere.

 
Totodată, vor fi activate patrulele şcolare de circulaţie.

 Inspectorul general a solicitat directorului general şi inspectorilor şefi transparenţă totală, informarea opiniei publice cu privire la măsurile pe care le întreprind şi la competenţele poliţiei.

 In cursul anului şcolar trecut a scăzut numărul infracţiunilor sesizate, cu 1,56% şi cei al elevilor autori de infracţiuni cu 16%. De asemenea, s-a înregistrat o scădere cu 26,8% a numărului infracţiunilor sesizate în zona adiacentă unităţilor şcolare.