25 ianuarie 2022

Peste 13.000 de studenţi deschid anul universitar 2021-2022 la UMF „Carol Davila” din Bucureşti

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Luni, 4 octombrie, ora 10, în incinta Palatului Facultăţii de Medicină din Capitală va avea loc deschiderea oficială a noul an universitar 2021-2022, eveniment emblematic care va reuni la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” din Bucureşti peste 13.000 de studenţi. Dintre aceştia, 2.271 vor trece pentru prima oară pragul celei mai vechi şi mai titrate instituţii de învăţământ superior medical românesc.

Noua generaţie de studenţi medicinişti a Universităţii de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” din Bucureşti va purta simbolic, pe tot parcursul anilor de studii de licenţă, numele ilustrului medic virusolog ” Academician Nicolae Cajal” , personalitate marcantă a medicinei româneşti şi internaţionale. Astfel, tânăra generaţie „Academician Nicolae Cajal” , prin cei 2.271 de boboci medicinişti ai săi, împreună cu alţi 9.216 de studenţi din anii superiori, aproximativ 1.900 de masteranzi şi doctoranzi ai Universităţii, precum şi cadrele didactice ale acesteia, vor face să răsune încă odată imnul academic Gaudeamus Igitur.

„Ne aflăm deja în cel de-al doilea an al pandemiei de COVID-19 şi din nefericire într-un al IV-lea val generat de virusul SARS CoV-2, perioadă extremă în care încercăm să păstrăm într-o aceeaşi linie educaţională tradiţională întreaga platformă didactică din cadrul Universităţii noastre şi, cu certitudine, cu respectarea strictă a tuturor condiţiilor de siguranţă epidemiologică, dar cu rezerva faptului că, în funcţie de evoluţia pandemiei, anumite cursuri ar putea fi redirecţionate către mediul online şi după un program adaptat fiecărei discipline de studiu” a declarat Rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” din Bucureşti , Prof.Dr. Viorel Jinga.

Acesta a precizat că „nu întâmplător noua generaţie de studenţi medicinişti a Universităţii noastre va purta, pe întreg parcursul anilor de studii de licenţă, numele reputatului virusolog , Academician Nicolae Cajal şi sper ca, vasta operă ştiinţifică pe care ne-a lăsat-o drept moştenire celebrul savant să devină o opţiune reală de studiu intens nu numai pentru actualii boboci, ci şi pentru colegii lor mai mari şi poate că astfel, prin programele intense de cercetare ştiinţifică medicală derulate de către UMFCD, ideea unuia dintre studenţi să-şi găsească genialitatea chiar în lupta pe care noi toţi o ducem împotriva acestei pandemii”.

De asemenea, Rectorul UMF „Carol Davila”, Prof.Dr. Viorel Jinga a ţinut să adauge că „urez tuturor un călduros salut de bun venit în noul an universitar şi în mod special celor 2.271 de boboci medicinişti faţă de care am convingerea că se vor încadra perfect în principalele coordonate ale UMFCD-iniţiere, evoluţie, excelenţă amintindu-le totodată că drumul spre performanţa academică este unul extrem de lung, greu, poate sinuos, dar ale cărui porţi spre succes se deschid odată cu porţile Universităţii pe care şi-au ales să o urmeze”.

Dintre cei 2.271 de studenţi înscrişi în anul I la studiile de licenţă din cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” din Bucureşti 55 sunt în sectorul români de pretutindeni, 330 ( studenţi străini la modulul de limba engleză) şi 175 (studenţi străini la modulul de limba română).

Prestigioasa instituţie de învăţământ superior medical numără în prezent peste 13.000 de studenţi, dintre care 11.487 studenţi sunt înscrişi la studiile de licenţă, iar anul acesta Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” din Bucureşti a înregistrat o nouă performanţă academică, urcând în ierarhia unuia dintre cele mai presigioase clasamente internaţionale ale universităţilor – TOP Shanghai (http://www.shanghairanking.com/institution/carol-davila-university-of-medicine-and-pharmacy) , poziţionându-se în intervalul 101-150 în domeniul „Medical Sciences”, pe subiectul „Clinical Medicine”.

Debutează Campania „Transplantul înseamnă viaţă”

Tot luni, 4 octombrie 2021, Ageţia Naţională de Transplant (ANT) împreună cu Universitatea de Medicina şi Farmacie „Carol Davila”, în colaborare cu Universitatea Naţională de Arte Bucureşti, va da startul campaniei „Transplantul înseamnă viaţă”, campanie ce are ca obiectiv principal responsabilizarea cadrelor medicale pe de o parte, dar şi conştientizarea şi sensibilizarea populaţiei generale referitor la donarea de organe. Cu această ocazie, va fi organizată, în Holul de Onoare din cadrul Palatului Facultăţii de Medicină al UMFCD, o expoziţie de pictură tematică, realizată de către studenţii UNARTE din Bucureşti.

„Ne-am propus ca prin această campanie să reuşim, odată în plus, să implementăm în mentalul colectiv importanţa şansei pe care o poate avea fiecare dintre noi în ceea ce, noi ca medici, numim a fi rolul nostru definitoriu , şi anume, salvarea vieţii , iar donarea de organe este un gest de responsabilitate şi, mai mult decât atât, o declaraţie de iubire adresată vieţii, pentru că, dacă iubeşti viaţa, vei face totul ca ea să continue preţuind-o ca pe un dar divin pe care fiecare dintre noi l-a primit şi pe care îl poate dărui mai departe” a declarat Dr. Radu Zamfir, Director Executiv al Agenţiei Naţionale de Transplant.

Campania „Transplantul înseamnă viaţă” îşi propune sa explice importanţa implicării personalului medical în procesul de identificare a posibililor donatori precum şi modalitatea şi uşurinţa prin care se realizează în prezent acordul de donare.