Publicat: 18 Septembrie, 2019 - 12:21
Share

Trei seri de film şi spectacole cinematografice au pulsat în inima Banatului, prin Festivalul Serile Filmului Românesc (SFR). Festivalul a avut ediţia inaugurală între 13 şi 15 septembrie 2019, în incinta Iulius Gardens din Iulius Town Timişoara. Invitatul special al ediţiei a fost actorul Vlad Ivanov, care a primit distincţia SFR pentru Excelenţă în cinematografia românească şi internaţională.

Timişorenii au avut parte de o premieră mult aşteptată - filmul La Gomera, de Corneliu Porumboiu, care a adunat peste 300 de cinefili.

Un punct important din festival a fost dezbaterea Balanţa culturii în România, cu Vlad Ivanov, Ada Lupu, Simona Neumann, Andrei Giurgia şi Irina-Margareta Nistor.

Dezbatere SFR Timişoara: Balanţa culturii în România

"Spunea Serghei Loznitsa că el face filme pentru că are de spus ceva. Noi, actorii, nu facem teatru sau filme stând cu toţii într-o sufragerie mare, spunând că suntem buni. Nu, noi facem teatru şi filme pentru public, pentru feedback. Nu există bucurie mai mare pentru un actor decât, la sfârşitul spectacolului - nu neapărat aplauzele, ci oameni care stau în sală, buimăciţi total de ceea ce s-a întâmplat pe scenă. Eu, însumi, ca actor, am păţit, stând în sală - am trăit această senzaţie absolut fantastică. Nu m-am ridicat jumătate de oră după ce am văzut spectacolul Gaudeamus, de la operă al lui Lev Dodin. Am simţit că am luat parte la un miracol. Pentru asta facem teatru şi film, de asta se numeşte comunitate. Altfel, ne-am face cu toţii călugări, ne-am duce în munţi, am fi o ţară de chilii. Nu, trăim în comunitate şi comunitatea înseamnă comunicare. Cultura e o formă de comunicare, o formă de a-ţi intra cineva în suflet cu o idee, cu o emoţie, de a te transforma continuu, de a nu sta mereu într-un loc aşa şi a bălti sub tine, cu toate lucrurile din sufletul tău. Era în Nikos Kazantzakis, în Raport către El Greco, ceva foarte frumos: ", a spus actorul Vlad Ivanov.

Simona Neumann (Preşedinta Asociaţiei Timişoara Capitală Culturală Europeană 2021) a povestit despre planurile şi proiectele pentru care timişorenii ar trebui să se implice, dar şi despre bugete, finanţări şi birocraţie, precizând că este una dintre cele mai mari probleme la lansarea proiectelor culturale.

Ada Lupu (Directorul Teatrului Naţional "Mihai Eminescu" Timişoara) a povestit despre bugetul instituţiei de cultură, despre provocări şi despre importanţa înţelegerii faptului că de la educaţie porneşte un anumit ataşament faţă de teatru, film sau altă formă de cultură. De altfel, ca noutate, teatrul timişorean va avea primul proiect de translare a spectacolelor, apropo de era tehnologiei şi a digitalului.

Irina-Margareta Nistor (Ambasador SFR) a moderat dezbaterea, precizând despre importanţa unei idei care să fie susţinută, în care să creadă cei ce îi dau viaţă ca proiect cultural, aşa cum festivalul SFR a crescut, dintre studenţi, ajungând un proiect bun de exportat şi în afara Iaşului.

Andrei Giurgia (Directorul SFR) a precizat, pe scurt, despre tot efortul pe care trebuie să-l depui, ca organizator de evenimente culturale, pentru a trece de birocraţie şi pentru a te putea concentra pe definirea produsului, implementarea şi promovarea acestuia, tocmai pentru a face parte din identitatea culturală a unui oraş.

Maria, inima României - un documentar ca un tribut adus personalităţii Reginei Maria

Maria, inima României - documentarul ce a adunat peste 250 de spectatori, a stârnit reale simpatii printre cinefilii de toate vârstele. Producătorul Dan Drăghicescu a precizat că în toamnă va începe un turneu prin ţară, cu filmele Războiul Regelui şi Maria, inima României, ambele realizate în condiţii de excepţie, ca un tribut adus Familiei Regale a României şi istoriei acesteia. Irina-Margareta Nistor a menţionat despre cât de importantă este calitatea documentarelor, a imaginii şi a sunetului, pentru că sunt recompuse din fragmente de arhivă greu de găsit şi dificil de editat. "Când este vorba despre filme de lungmetraj, colorizarea trebuie făcută gradat. Sunt scene în care nuanţele de alb-negru conferă greutate", a precizat criticul de film.

De asemenea, Irina-Margareta Nistor, o regalistă convinsă, a spus că multe tinere şi-au dorit să devină medici, să păstreze din grija şi bunătatea Reginei Maria, cunoscând personalitatea Majestăţii Sale, prin felul în care se apropia de răniţii de pe front şi iubea poporul român.

Dincolo de filme, timişorenii au avut parte de un spectacol-lectură unic: "France Gall: Păpuşa de sunete", cu Laura Vasiliu, Irina-Margareta Nistor, Maria Petrescu, produs de Radu Rădescu. "Spectacolul a fost o bună ocazie de a cunoaşte personalitatea lui France Gall, despre care doar am auzit, nu am ştiut că a avut un asemenea destin tulburător. Cred că avem cu toţii ceva de învăţat şi că anumite spectacole ne lasă cu multe întrebări după, ceea ce e bine", a spus Laura, o spectatoare din Timişoara.

Vlad Ivanov - un actor pentru România fiecăruia dintre noi

În ultima seară a Festivalului SFR, actorul Vlad Ivanov a primit distincţia Festivalului SFR, în semn de recunoştinţă şi reverenţă pentru excelenţa în cinematografie şi pentru faptul că reprezintă România pe plan internaţional prin cinematografie. "Mă încearcă un sentiment pe cât de puternic, pe atât de frumos. Îmi vine să întind ambele mâini către echipa SFR, către Irina-Margareta Nistor, către dumneavoastră, şi să scot toată fericirea şi să v-o dăruiesc pentru că m-am simţit minunat la Timişoara. Pur şi simplu, îmi vine foarte greu să mă despart de dumneavoastră, de echipa asta minunată, de tinerii aceştia care ne dau atâta energie", a spus Vlad Ivanov în încheiere.

În cadrul serii de Gală, actorul Adrian Păduraru a adus în faţa publicului un spectacol cu totul special, cu interacţiune cu publicul şi momente filmice. De altfel, spectacolul reaminteşte oamenilor despre bucuriile vieţii, despre cât de important este să "culegem fericire".

În aceeaşi seară, filmul Moromeţii 2 a fost vizionat de peste 250 de spectatori. Irina-Margareta Nistor a povestit detalii din culisele Moromeţilor lui Stere Gulea, făcând o paralelă frumoasă între rolul interpretat de Victor Rebengiuc şi cel al lui Horaţiu Mălăele. "Personajul a ieşit extraordinar, fără să ne facă să ne gândim tot timpul la personajul interpretat de Victor Rebengiuc. Mai mult decât atât, Victor Rebengiuc a fost invitat la o vizionare şi când s-a terminat, s-a ridicat în picioare şi s-a înclinat în faţa lui Horaţiu Mălăele. Ceea ce mi s-a părut un gest extraordinar de frumos între doi actori foarte mari", şi-a amintit Irina-Margareta Nistor.

De asemenea, Ambasadorul SFR a precizat că se lucrează la Moromeţii 3.

Tag-uri Nume: 

Tag-uri Institutii: