Publicat: 15 Aprilie, 2017 - 12:22
Share

Traficul prin punctele de trecere a frontierei de la granița de vest, în această dimineața, se încadrează în valorile normale, după ce, în ultima săptămână, s-a înregistrat un trafic ridicat ca urmare a întoarcerii în țară a cetățenilor români pentru a petrece Sărbătorile Pascale. Astăzi, cele mai tranzitate sunt punctele de la granița cu Bulgaria, iar timpii de așteptare pentru autoturisme în punctele de trecere a frontierei de la nivelul întregii țări sunt sub 15 minute, cu excepția PTF Petea și PTF Siret unde sunt timpi de așteptare de 30 de minute, respectiv de 60 de minute.

Astfel, în perioada 07.04.2017-14.04.2017, polițiștii de frontieră au efectuat formalitățile de control pentru aproximativ 1.400.000 de persoane, dintre care 756.000 pe sensul de intrare și 644.000 pe sensul de ieșire, precum și pentru 401.000 de mijloace de transport.

Dacă într-o perioadă normală, zilnic, tranzitează frontiera, în medie, 125.000 persoane și 37.000 mijloace de transport, în această perioadă, în medie au tranzitat zilnic frontiera 175.000 de persoane, valorile de trafic fiind mai mari cu aproximativ 40%.

Ca și în anii trecuți, cele mai tranzitate continuă să rămână punctele de trecere ale frontierei din vestul țării, pe unde au trecut aproximativ 533.000 treceri persoane, cele aeroportuare — 380.000 persoane, dar și cele de la frontiera cu R. Moldova — 187.000 treceri persoane sau cu R. Bulgara — 131.000 persoane.

În ultima săptămână, cel mai tranzitat punct de frontieră a fost P.T.F. Aeroport Henri Coandă, unde s-au prezentat peste 247.000 persoane la controlul de frontieră, urmat de P.T.F. Nădlac II cu peste 164.000 persoane și P.T.F. Borș unde polițiștii de frontieră au verificat peste 114.600 persoane. Totodată, la frontiera cu Bulgaria cel mai tranzitat punct de frontieră a fost P.T.F. Giurgiu, cu un trafic de peste 59.400 treceri persoane.

În acest sens, Poliția de Frontieră Română a luat toate măsurile aflate în competența instituției pentru reducerea timpilor de așteptare și asigurarea unui control operativ, fiind depuse toate eforturile în vederea asigurării unui echilibru între securitatea cetățenilor și fluența traficului de călători.

Astfel, s-a suplimentat personalul care își desfășoară activitatea la controlul documentelor și echipamentele folosite pentru verificarea documentelor, iar in punctele de frontieră importante au fost detașați lucrători din cadrul aparatelor centrale ale structurilor teritoriale și din Inspectoratul General al Poliției de Frontieră.

De asemenea, a fost folosită la maxim infrastructura punctelor de trecere a frontierei, în limita configurației acestora și, în funcție de valorile de trafic, s-au creat fluxuri suplimentare de control în punctele de frontieră, pe sensul de intrare sau ieșire din țară, după caz.

În această perioadă s-a ținut permanent legătura cu autoritățile de frontieră ungare și bulgare în vederea stabilirii unor măsuri comune pentru fluidizarea traficului în punctele de la granița comună, în contextul aplicării verificărilor sistematice. De exemplu, la frontiera cu Ungaria după intrarea în vigoare a restricției pentru autovehiculele de mare tonaj pe teritoriul statului vecin, au fost utilizate benzile destinate automarfarelor pentru tranzitul cu autoturisme, ceea ce a ajutat la fluidizarea traficului și la reducerea aglomerației din punct.

În perioada următoare, polițiștii de frontieră continuă măsurile dispuse pentru o supraveghere sporită a frontierei de stat, respectiv prevenirea și combaterea migrației ilegale și a contrabandei cu bunuri de larg consum în zona de competență, astfel fiind angrenați zilnic peste 4.200 de polițiști de frontieră.

Link articol: https://www.politiadefrontiera.ro/ro/main/i-peste-1400000-de-persoane-au...