27 septembrie 2022

Peste 15.000 de oameni au participat la ediţia aniversară Braşov Jazz & Blues Festival

a musician plays alto saxophone over the piano with Bokeh light background

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Braşovul a găzduit, vreme de cinci zile, cea de-a X-a ediţie a Braşov Jazz & Blues Festival şi, între 11 – 15 august, a adus iubitorilor de muzică bună artişti excepţionali, atât internaţionali, dar şi trupe locale, proiecţii de filme în aer liber şi indoor, jam sessions, ateliere creative şi masterclass-uri pe teme muzicale, conferinţe şi dezbateri, activităţi pentru copii şi familie.

Cea de-a X-a ediţie a festivalului a strâns peste 100 de artişti din 8 ţări.

Evenimentele din cadrul festivalului s-au desfăşurat în Piaţa Sfântul Ioan (scena principală), Piaţa Brassai, dar şi în Parcul Central Nicolae Titulescu, JUNO Wine Garden, Deane’s Irish Pub & Grill, la Cinema Astra şi la Biserică fortificată din Bod.

Doi dintre artiştii rezidenţi ai Braşov Jazz & Blues Festival, Berti Barbera şi Lars Kutschke Bând (DE/ HU) au deschis festivalul joi, pe 11 august, pe scenă din Piaţa Sf. Ioan, iar seara a continuat cu un concert al legendarului Jan Akkerman, care a revenit la festivalul undea cântatpentru primadată acum 10 ani.

Vezi aici filmul primei zile a festivalului: https://bit.ly/3PqCVmN

Tot pe scenă principală, în zilele următoare ale festivalului, au susţinut recitaluri de excepţie artişti de jazz aflaţi în premieră la Braşov sau chiar în România.

Cea de-a doua zi i-a adus în faţa publicului pe unul dintre cei mai prolifici contrabasişti portughezi, Carlos Bâca, alături de proiectul de succes AZUL dar şi pe Michael Olivera & The Cuban Jazz Syndicate, o trupă solidă de muzicieni cubanezi, câştigători şi nominalizaţi la premiile Latin Grammys, care au electrizat publicul prezent în Piaţa Sf. Ioan din Braşov.

Vezi aici filmul din a doua zi a festivalului: https://bit.ly/3QNkKZx

În cea de-a treia zi de festival, Raphael Wressnig (Austria) unul dintre cei mai virtuozi organişti din lume la această oră, a revenit pe scenă din Braşov alături de Gisele Jackson (SUA). Seara a continuat cu un concert, în premieră în România, al muzicianului american John Nemeth, nominalizat la premiul B.B. King Entertainer of the Year în cadrul prestigioaselor Blues Music Awards în 2021, şi câştigător al premiului Cel mai bun vocalist în 2022.

John Nemeth a susţinut un recital de excepţie la Braşov fiind aclamat la scena deschisă de publicul prezent în Piaţa Sf. Ioan din Braşov.

Vezi aici filmul din a treia zi a festivalului: https://bit.ly/3JWYzOx

Duminică, pe 14 august, au urcat pe scenă din Piaţa Sf. Ioan doi artişti veniţi din Statele Unite ale Americii: Kirk Fletcher, unul dintre cei mai buni chitarişti de blues din lume, câştigător de patru ori al Blues Music Award şi Sharrie Williams, The Princess of Gospel Rockin’ Blues.

Vezi aici filmul din a patra zi a festivalului: https://bit.ly/3SVhZY8

În ultima zi de festival, scena din Piaţa Sf. Ioan a fost dedicată artiştilor locali Wattzy, Soundbox, Fusion Core şi Fernet Blues Company, iar la biserică fortificată din Bod a avut loc un concert excepţional cu Sharrie Williams & LK Band. Aproape 400 de persoane au asistat timp de 2 ore la un concert de gospel unic, o experienţă de memorat pentru întreaga viaţă.

Vezi aici filmul din a cincea zi a festivalului: https://bit.ly/3wcskoW

Tot în zona centrală a oraşului, în Piaţa Brassai, publicul a putut participa timp de 3 zile, de vineri până duminică, la concertele susţinute de trupe romaneşti: Fusion Core, Marcian Petrescu & Trenul de Noapte, Fabrica de trupe Prefix TM: Over Black & Vertigo, Fernet Blues Company & Vali Racila, Midnight Buzz şi Nicu Patoi, Berti Barbera & Adrian Ciuplea Trio.

Juno Wine Garden a găzduit concertele Corina Sirghi & Andrei Petrache, Sorina Rotariu Trio şi Anamaria Galea Trio – „La Vie en Roşe”, iar la Deanes Irish Pub & Grill Lars Kutschke (chitara), Attila Herr (bass), Till Sahm (pian) şi Heiko Jung (tobe) au întreţinut atmosfera alături de ceilalţi artişti prezenţi la festival, într-o serie de jam sessions.

Surpriza festivalului a fost Parcul Central Nicolae Titulescu transformat într-un parc muzical, unde mii de persoane de toate vârstele s-au bucurat în fiecare zi de concerte, ateliere muzicale, filme sau diverse alte activităţi.

Academia Muzicală de Soundbox a susţinut workshopuri de voce, chitară, tobe şi pian, revista Sunete a lansat o nouă ediţie dedicată trupei britanice The Beatles, eveniment încununat cu un concert Nicu Patoi & Berti Barbera, iar chitariştii din oraş s-au întâlnit la un prim eveniment ce se doreşte a deveni tradiţie la festival, întâlnirea Chitarelor.

Tot în cadrul festivalului, la Cinema Astra din Braşov, au avut loc mai multe proiecţii de filme pe teme muzicale. Cel mai recent film al regizorului braşovean Alexandru Belc, Metronom, a fost văzut în premieră la Braşov printr-o proiecţie cu casa închisă.

În total, un număr record de peste 15.000 de persoane s-au bucurat de concertele şi au participat la activităţile propuse de Braşov Jazz & Blues Festival.

Braşov Jazz & Blues Festival este un eveniment organizat de Asociaţia Culturală Fanzin şi cofinanţat de Ministerul Culturii, Consiliul Judeţean Braşov şi Primăria Municipiului Braşov.

Sursa foto Pixabay