15 august 2022

Peste 15.000 de participanţi la Rocanotherworld #7

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Cea de-a şaptea ediţie a festivalului Rocanotherworld a adus publicului patru zile cu concerte, improvizaţie şi joacă, dezbateri şi activităţi sportive destinate copiilor şi adulţilor – panou de escaladă, caiace, paddle board şi wakeboard, precum şi o colectă pentru animalele fără stăpân din adăposturile din Iaşi.

Festivalul s-a desfăşurat în aer liber, în perioada 23-26 iunie, la baza nautică Brizo din zona de agrement Aroneanu din Iaşi şi a avut pe scena principală 16 trupe, printre care se numără: Golan, Şuie Paparude, Zdob şi Zdub, Alternosfera şi Nouvelle Vague; 11 DJ pe scena de muzică electronică, care a fost curatoriată de trei promotori locali: Cyclic, Techno Wall şi Dubla; 4 DJ pe scena silent disco şi peste 10 artişti implicaţi în sesiunile de jam session, improvizaţie şi performance interactiv şi participativ susţinute de Cercul Întreg din Cluj.

Concertele de la scena principală au fost difuzate live pe pagina de Facebook a festivalului şi pe cele ale partenerilor, iar acestea au fost urmărite online de peste 70.000 de persoane.

Componenta „be for others” a festivalului de anul acesta o reprezintă sprijinul pentru refugiaţii ucraineni şi asociaţiile care se ocupă de taberele oficiale din Iaşi, organizatorii donând deja, de la începutul crizei umanitare şi până în prezent peste 10 tone de produse de curăţenie, igienă şi alimente neperisabile şi peste 7.000 de porţii de mâncare taberelor de refugiaţi şi reactivând, alături de Trei Vieţi, Fondul Donatorilor, ce are ca scop susţinerea spitalele din Ucraina cu medicamente, consumabile şi echipamente medicale. Acest demers umanitar a avut loc cu sprijinul partenerului principal al acestei ediţii, Kaufland România, la care s-a adăugat Yonder şi numeroşi donatori privaţi.

Şi ediţia de anul acesta şi-a propus să continue misiunea festivalului de a deveni cât mai Zero Waste şi astfel tot plasticul din zona de food & drinks s-a înlocuit cu materiale biodegradabile, s-au colectat separat deşeurile reciclabile, iar 90% din iluminatul ambiental s-a datorat energiei regenerabile produsă prin panouri fotovoltaice.

De asemenea, s-au refolosit materialele de la ediţiile anterioare, personalizarea textilelor a avut loc prin vopsire bio, iar materialele noi au fost biodegradabile şi reutilizabile. Pentru a contribui la reducerea amprentei de carbon, s-a încurajat folosirea transportului alternativ (fiind montată o parcare cu suport de biciclete chiar la intrare) şi s-a prelungit programul transportului public până la ora 03.00, cu rute regulate spre şi din oraş, asigurate cu ajutorul Primăriei Municipiului Iaşi şi al Companiei de Transport Public Iaşi. Tot în direcţia Zero Waste, organizatorii au încurajat prezenţa producătorilor locali în zona de food. În plus, comunicarea evenimentului s-a derulat prin canale digitale (DOOH), renunţându-se la promovarea clasică prin bannere, flyere, panouri publicitare etc.

În cadrul Rocanotherworld s-au desfăşurat şi două dezbateri cu profesionişti din zona societăţii civile şi din industria evenimentelor şi a sustenabilităţii. Cele două întâlniri au adunat în total 9 invitaţi şi au avut ca teme de discuţii Rolul societăţii civile în gestionarea situaţiilor de criză şi Rolul festivalurilor în oraşele noastre.

Şi la această ediţie a fost susţinută campania Ai cumva o păturică?, prin care s-au strâns aproximativ 230 de kilograme de mâncare umedă şi uscată pentru căţeii şi pisicile din padocurile ieşene, produse de îngrijire dar şi donaţii în bani. Festivalul va dubla donaţiile strânse în cadrul acestei campanii de la susţinătorii acesteia, asigurându-se că blănoşii fără stăpân vor avea o vară mai uşoară.

În cadrul festivalului a fost invitată echipa Centrului de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Iaşi, aceasta oferind servicii de informare tuturor persoanelor interesate, încurajând astfel un comportament responsabil şi sigur în rândul persoanelor tinere şi predispuse influenţei de consum.

„Rocanotherworld îşi are magia proprie şi ne demonstrează acest lucru an de an; atât prin calitatea publicului, implicarea voluntarilor şi a colaboratorilor, deschiderea partenerilor şi emoţia artiştilor” a declarat Patricia Butucel, directorul festivalului.

Biletele pentru Rocanotherworld #8 au fost puse deja în vânzare în număr limitat şi la un preţ promoţional, pe iaBilet.ro

* * *

Rocanotherworld este un festival explorator de muzică, artă, gânduri, oameni şi idei organizat la Iaşi începând cu anul 2016. Reprezintă o călătorie colectivă autentică, o stare de spirit, o celebrare a vieţii prin (re)conectarea la valorile cu care rezonăm, o efervescenţă culturală de care avem nevoie în conturarea felului de-a fi şi de a simţi.

Asociaţia Industrii Creative este organizator al festivalurilor Rocanotherworld şi Classix din Iaşi, având drept scop revitalizarea culturală a oraşului, angrenarea comunităţilor creative şi implicarea în viaţa civilă a societăţii prin acţiuni care promovează spiritul proactiv, contributiv şi participativ.

Showberry este un startup câştigător al programului Investeşte în oameni! Din 2015 dezvoltă proiecte culturale şi creative, fiind unul dintre principalii promotori de concerte publice şi evenimente tematice din regiunea de nord-est a României. Din 2016 este co-organizator al festivalului Rocanotherworld iar din 2020 a Classix Festival, alături de Asociaţia Industrii Creative.