Publicat: 10 Ianuarie, 2017 - 12:20
Share

Organizatia internationala FSC (Forest Stewardship Council) a fost notificata oficial despre campania lansata de comunitatea de-clic, prin care li se solicita sa se dezasocieze definitiv de compania Holzindustrie Schweighofer.

Prezentăm notificarea conform unui comunicat de presa al de-clic:

ÎNȘTIINȚARE

În atenția:
Directorului General FSC: Kim Carstensen
Membrilor boardului FSC: Anthony Conrad Sebastian, Rulita Wijayaningdyah, Estevão do Prado Braga, Mauro Jose Capossoli Armelin, Martha Núñez, Ralph Schmidt-Liermann, Barbara Bramble, Larry Joseph, Hans Djurberg, Fran Raymond Price, Alan Smith, Alan Thorne

Stimate doamne, Stimați domni,

Prin prezenta vă aducem la cunoștință campania inițiată pe de-clic.ro care este adresată instituției pe care o conduceți. Petiția face referire la decizia dumneavoastră de a plasa compania Holzindustrie Schweighofer într-o perioadă de probă de 3 luni și vă solicită ca la finalul acestei perioade să vă dezasociați definitiv de compania mai sus numită. 

Petiția a fost semnată de peste 15.000 de oameni în decurs de câteva zile și poate fi consultată la adresa: http://facem.de-clic.ro/fsc_suspenda_certificarea 

Redăm mai jos conținutul solicitării:

Stimați membri ai boardului,

Autoritățile române au găsit lemn ilegal în curtea Holzindustrie Schweighofer. Investigațiile jurnalistice au adus la lumină o rețea susținută de Holzindustrie Schweighofer care cumpără cu bunăștiință lemn tăiat ilegal din păduri. Activiștii de mediu raportează constant transporturi ilegale care intră pe porțile fabricilor companiei mai sus numite și inclusiv tăieri la ras în parcuri naționale. Toate acestea v-au fost aduse la cunoștință chiar și prin propriile anchete FSC. Totuși, ați hotărât ca în loc să retrageți certificarea companiei Schweighofer, să-i oferiți o perioadă de probă de 3 luni, în care aceștia vor continua să vândă lemn ilegal sub marca FSC.

Așadar, ne întrebăm, stimați membri ai boardului, ce rost mai are certificarea dvs.? Cu ce se diferențiază în acest moment Schweighofer de o companie care nu ar îndeplini standardele FSC? Ce încredere poate să mai aibă cumpărătorul final în standardul dvs. în condițiile în care FSC tolerează tăierea ultimelor păduri virgine ale Europei? Singurul mod în carea FSC își poate păstra credibilitatea este să retragă definitiv certificarea acordată companiei Holzindustrie Schweighofer.  

În lumina acestor argumente vă solicităm cât mai curând un răspuns care să vină în întâmpinarea solicitărilor formulate de petiționari. 

Cu considerație,
Raluca Veștemeanu
de-clic.ro
[email protected].ro, tel / fax: 0040-364-104706, facebook.com/de.clic.ro/

În iunie 2016, organizația FSC (Forest Stewardship Council) suspenda certificarea către Schweighofer. FSC este o organizație internațională care, prin certificările pe care le oferă, demonstrează că lanțul de achiziție (CoC - chain of custody) al lemnului este verificat și că materia primă provine din surse legale și sustenabile.

Suspendarea venea în urma unei anchete independente a jurnaliștilor de la EIA (Environmental Investigation Agency) care a surprins cu camera ascunsă cum directorul Schweighofer România de la acea vreme, Karl Schmidt, negocia bonusuri pentru lemn de proveniență ilegală.

FSC a pornit propria investigație internă, care a concluzionat că Schweighofer:
- a achiziționat lemn ilegal;
- a avut un sistem inadecvat de verificare al lanțului de achiziție;
- a încalcăt legi și reglementări naționale în aprovizionarea sa cu lemn;
- a dezvoltat un sistem de bonusuri care încurajează tăierile ilegale.

Cu toate acestea, FSC a acordat companiei Schweighofer o perioadă de probă de 3 luni, în care trebuie să demonstreze că ia măsuri corective.

În lumina acestor argumente solicităm FSC retragerea definitivă a certificării către Holzindustrie Schweighofer.