Publicat: 13 Iunie, 2019 - 14:14
Share
Ziua Mondială a Donatorului de Sânge

Peste 16000 de litri de sânge s-au recoltat în cadrul campaniei „Donează sânge, salvează o viaţă!”, în perioada 2013-aprilie 2019, pe parcursul a 16 ediții derulate de către Patriarhia Română, prin intermediul voluntarilor Paraclisului Mântuirii Neamului. Campania „Donează sânge, salvează o viaţă!” se desfăşoară la iniţiativa şi cu binecuvântarea Părintelui Patriarh Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române si sub coordonarea Parintelui Arhimandrit Ciprian Gradinaru de la Paraclisul Catedralei Mantuirii Neamului. Numărul participanților la campaniile de donare de sânge a fost de peste 30.000 de persoane.

Prin Campania „Donează sânge, salvează o viaţă!”, in anul 2018, a fost sprijinită dotarea cu aparatura medicală a Centrelor de Transfuzii din Bucuresti, Ploiesti, Constanta şi Centrul de Transfuzii al MAPN (aflat în incinta Spitalului Militar Central) cu echipamente în valoare de 80.000 EURO. Ajutorul financiar acordat centrelor de transfuzie, cu ajutorul sponsorilor, a fost important în contextul în care centrele de transfuzii funcţionau cu aparatura veche de 20-25 de ani. 

În anul 2018 Centrul de Transfuzii Ploieşti a fost sponsorizat săptămânal cu produse de patiserie (19600 de cornuri în anul 2018), iar Centrul de Transfuzii al Spitalului Militar a fost, de asemenea, sponsorizat cu produse de patiserie pentru anumite campanii de donare de sange. Aceste sponsorizari continua si in anul 2019.

"Campania „Donează sânge, salvează o viaţă!” se derulează de câţiva ani buni în România şi cu ajutorul acesteia am crescut considerabil numărul de donări! Cu ajutorul Patriarhiei Române şi al voluntarilor Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului am organizat campanii cu diverse colegii din Ploieşti şi am făcut diverse colecte mobile. Beneficiem de o susţinere permanentă din partea Paraclisului CMN care ne trimite pentru donatori tone de prăjituri. Aşa cum ştiţi, este important să asigurăm fiecărui donator câte un dulce, fie înainte sau după donare, pentru că ajută la reglarea glicemiei. De asemenea, Patriarhia ne-a ajutat, de multe ori, cu echipamente medicale si aparatură, şi materiale promoţionale care au ajutat la conştientizarea importanţei donării şi astfel a crescut numărul de donatori la Centrul de Transfuzii Ploieşti cu aproximativ 10%. De altfel, este o activitate nu doar de creştere a stocurilor de sânge, dar şi de educare a tinerilor petru că la aceste campanii sunt convocaţi mulţi tineri să vină la donare, iar majoritatea dintre aceştia, revin la donare. De "Ziua donatorului" - 14 iunie - le mulţumim tuturor donatorilor care trec pragul centrelor de transfuzie! Datorită donatorilor campaniei „Donează sânge, salvează o viaţă!” reuşim să trimitem componente sanguine pacienţilor de la multe spitale din Bucureşti, precum: Spitalul Fundeni, Spitalul Universitar de Urgență București, Spitalul de Urgenţă Floresca, Spitalul Universitar de Urgență Elias, Spitalul De Urgenta Prof. Dr. Agrippa Ionescu, Spitalul Sfânta Maria, etc. Felicitări iniţiatorilor campaniei „Donează sânge, salvează o viaţă!”: patriarhul Daniel, pr. Arhim. Ciprian Grădinaru, coordonatorilor campaniei şi tuturor voluntarilor: medici, asistente medicale, sponsori, personalul auxiliar şi doamnelor care pregătesc prajiturile pentru donatori!", a declarat Dr. Georgeta Hanganu, directorul Centrului de Transfuzie Sanguină Ploiești.

În contextul crizei de sânge şi de donatori la nivel naţional, prin campanie se doreşte înlesnirea accesului bolnavilor la sânge şi la produse sanguine. Sângele uman este vital. Este un dar nepreţuit pentru persoanele care au suferit un accident, au nevoie de o intervenţie chirurgicală sau de un transplant de organe, este vital pentru mamele cu probleme la nastere, precum şi pentru pacienţii cronici. Numai în Bucureşti sunt în medie 60 de spitale publice şi private care au nevoie de sânge. Campania îşi propune nu doar să suplinească cantitatea de sânge disponibilă, ci şi să promoveze cultura donării de sânge în România. Ediţiile campaniei s-au organizat în mai multe oraşe din ţară, dar şi din afara ţării: Bucureşti, Ploieşti, Câmpina, Boldeşti, Mizil, Constanta, Câmpulung Muscel, Huşi, Sibiu, Oneşti, Baia Mare, Piteşti, Protopopiatul Sebeş, Slobozia, Călăraşi, Arad, Craiova, Târgovişte, Argeş, Putna, Reşiţa, Pucioasa, Episcopia Maramureş, Satu Mare, Caransebeş, Moldova Nouă, Brăila, Torrent Castellon - Spania.

Campanii de donare de sânge organizate in perioada 2013-2019 au avut loc în Bucuresti, la Academia de Poliție, Facultatea de Pompieri, Facultatea de Construcții, Academia Tehnică Militară, Jandarmeria București. Foarte multe ediţii ale campaniei au avut loc în județul Prahova, în Ploiești, Câmpina, Boldești: Liceul “ Toma Socolescu”, Scoala de Subofițeri de Poliție Câmpina, Școala de Subofițeri Pompieri “ Pavel Zăgănescu” Boldești, Liceul Pedagogic Ploiești, RATP Ploiești si alte societăți care s-au afiliat campaniei. De altfel, Campania „Donează sânge, salvează o viaţă!” a fost susţinută de Jandarmeria Romana in perioada 23-27 mai 2016 şi s-a desfășurat in 41 de orașe din țară, în toate centrele de transfuzie din România au donat sânge aproximativ 3000 de jandarmi. Aceasta campanie a fost cea mai mare campanie de donare de sânge organizată vreodată în România.

Campania „Donează sânge, salvează o viaţă!”, demarată în anul 2013 la Bucureşti, a pornit de la o singură persoană suferindă, pentru ca în scurt timp să se extindă la nivel naţional. Scopul iniţiativei umanitare a fost de a întâmpina nevoia acută de sânge din sistemul sanitar românesc, ţinând cont că sub 2% din populaţia României donează sânge. De asemenea, prin aceste campanii se doreşte promovarea culturii donării de sânge în România și atragerea investițiilor pentru modernizarea aparaturii medicale și a centrelor de transfuzii din țară. Aproximativ unul din 10 pacienți internați in secțiile de chirurgie, hematologie, oncologie, ginecologie, obstretica, traumotologie au nevoie de o transfuzie. Donatorii sunt extrem de importanţi şi cu o singură donare pot fi salvate trei vieți.