Publicat: 22 Noiembrie, 2013 - 12:08

În ultimele 24 de ore, poliţiştii de frontieră au depistat două autoturisme Audi – Q7, respectiv A4 - în valoare totală de aproximativ 134.000 lei, care figurau ca fiind furate din Federaţia Rusa, respectiv Spania.
Conducătorii auto sunt cercetaţi pentru săvârşirea infracţiunii de tăinuire la furt, iar vehiculele în cauză au fost indisponibilizate până la finalizarea cercetărilor.
În primele zece luni ale anului 2013, poliţiştii de frontieră au depistat, in zona de competenta, 196 autovehicule furate din state ale Uniunii Europene.

Ieri, în jurul orei 18.30, la Punctul de Trecere a Frontierei Urziceni, jud. Satu Mare, s-a prezentat pentru a intra în ţară cetăţeanul italian Livio C., în vârstă de 57 de ani, care conducea un autovehicul marca Audi Q7.
Cu ocazia formalităţilor pentru intrarea în România, la controlul de frontieră, lucrătorii noştri au constatat că autovehiculul în cauză figurează ca fiind furat din Moscova, din luna octombrie 2007.
Cu ocazia cercetarilor, conducătorul autoturismului a declarat că a cumpărat maşina din Germania în anul 2007, in schimbul sumei de 50.000 euro si nu stia ca aceasta este semnalata ca fiind furata de catre autoritatile din Federatia Rusa.
Autovehiculul, în valoare estimata de aproximativ 89.400 lei, a fost indisponibilizat la sediul P.T.F. Urziceni până la finalizarea verificărilor, iar cetăţeanul italian este cercetat acum pentru săvârşirea infracţiunii de tăinuire la furt.

Tot ieri, la Punctul de Trecere a Frontierei Valea lui Mihai, jud. Bihor, s-a prezentat pentru a intra în ţară cetăţeanul român Marius D. în vârstă de 30 de ani, conducând autoturismul marca „Audi A4 ”, înmatriculat în Spania.
Cu ocazia controlului, poliţiştii de frontieră bihoreni, având suspiciuni asupra autoturismului, au efectuat verificări în bazele de date, constatând că autoturismul figurează semnalat ca “bun căutat pentru confiscare”, alertă emisă de autorităţile spaniole, la data de 23.11.2011.
Şoferul a declarat că a cumpărat masina din Spania achitând suma de 11.000 euro, fără sa stie că autoturismul respectiv se află în litigiu.
Având în vedere cele constatate, autoturismul a fost indisponibilizat la sediul Sectorului Poliţiei de Frontieră Valea lui Mihai, până la finalizarea cercetărilor.
Cetăţeanului român i s-au întocmit actele premergătoare începerii urmăririi penale pentru infracţiunea de tăinuire la furt, urmând ca la finalizarea cercetărilor să fie dispuse măsurile legale care se impun.

În primele zece luni ale anului 2013, poliţiştii de frontieră români au depistat 196 autovehicule furate - 142 autoturisme, 24 automarfare, 8 microbuze, 8 remorci, 2 autocar şi 12 motociclete - din state ale Uniunii Europene sau alte state.
Totodata, au fost constatate 130 de infractiuni pe linia traficului cu autoturisme furate, pe numele persoanelor implicate (cetateni romani, moldoveni, sarbi, italieni etc) fiind intocmite dosare penale. În continuare, principalul „furnizor” de autovehicule furate care tranzitează frontierele României este Italia, urmată de Franta, Germania etc.