25 ianuarie 2022

Peste 2.000 de liceeni bucureşteni au vizionat spectacolul educaţional „Cei 17 magnifici care au schimbat viitorul”

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Acesta face parte din proiectul cu acelaşi nume desfăşurat de Asociaţia Beneva şi susţinut de Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă

Peste 2.000 de liceeni din Bucureşti au vizionat spectacolul de teatru educaţional „Cei 17 magnifici care au schimbat viitorul”, parte din proiectul de educaţie non-formală cu acelaşi nume desfăşurat de Asociaţia Beneva cu sprijinul Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă.

Prin acest proiect cultural şi educativ Asociaţia Beneva a folosit teatrul ca instrument de promovare a conceptului de dezvoltare durabilă, prezentându-le elevilor din 14 licee bucureştene Agenda 2030 pentru Dezvoltare Durabilă, sub forma unui spectacol multimedia de o oră, transmis în sistem live streaming. Spectacolul a combinat în mod inovator performanţa actoricească cu proiecţii digitale şi efecte vizuale speciale. Astfel liceenii au învăţat despre obiectivele de dezvoltare durabilă urmărind un spectacol co-creat şi pus în scenă de adolescenţi. Proiectul a urmărit să-i provoace pe liceeni să se gândească cum se pot implica în realizarea celor 17 obiective de dezvoltare durabilă stabilite de Organizaţia Naţiunilor Unite. La finalul fiecărui spectacol au avut loc discuţii între elevi şi moderatorii Asociaţiei pe tematica abordată.

Spectacolul a fost urmărit de elevi din liceele: Colegiul Tehnic Media, Liceul Teoretic Decebal, Colegiul Naţional Aurel Vlaicu, Liceul Tehnologic Nikola Tesla, Colegiul Naţional Cantemir Voda, Colegiul Naţional Elena Cuza, Colegiul Naţional Grigore Moisil, Liceul Teoretic Nichita Stănescu, Liceul Teoretic Nicolae Iorga, Colegiul Romano-Catolic Sfântul Iosif, Colegiul Naţional Gheorghe Şincai, Colegiul Naţional Victor Babeş.

Spectacolul a fost co-creat şi jucat de de Mara Zlătaru, Julia Moraru, Dragoş Prundeanu, Luca Udăţeanu şi Petru Georoiu, care au fost îndrumaţi de Dani Ionescu, regizorul piesei.

„Proiectul Cei 17 magnifici care au schimbat viitorul a fost o oportunitate extraodinară de dezvoltare personală pentru mine. Pe de o parte, a fost ocazia de a afla despre strategia de dezvoltare durabilă la care România s-a angajat şi, pe de altă parte, a fost încă un rol important în palmaresul meu, lucru care mă ajută în parcursul meu de actor în devenire”, a declarat Luca Udăţeanu, elev la Colegiul Naţional de Artă Dinu Lipatti.

„Rolul Marei, un personaj reprezentativ pentru generaţia mea, mi-a dat ocazia să ies din zona mea de confort – Mara este creativă, nu se teme să încerce abordări noi, aşa cum a fost momentul rap. Cred că acest lucru ne defineşte pe noi – deschiderea către învăţare, către experienţe noi, dorinţa de a contribui la mai binele societăţii”, a declarat Julia Moraru, elevă la Colegiul Naţional de Artă Dinu Lipatti.

„Liceenii care au urmărit piesa în direct au reacţionat cu entuziasm la temele abordate şi au apreciat maniera inovatoare şi limbajul nonconformist în care au fost transmise nişte mesaje atât de puternice şi de relevante pentru lumea în care trăim. Noi, cei de la Asociaţia Beneva, considerăm că educaţia non-formală are un rol major în dezvoltarea generaţiilor viitoare şi, mai mult, considerăm că arta poate fi un instrument preţios şi performant în realizarea proiectelor de acest gen”, a declarat Iulian Văcărean, preşedintele Asociaţiei Beneva.

Echipa proiectului: Iulian Văcărean – Preşedinte Asociaţia Beneva, Florentina Petrariu-Ciocănea – producător, Oana Şerban – PR, Dani Ionescu – regizor şi coloană sonoră, Alina Georgescu – grafică, Radu Barbu – efecte vizuale, Vlad Piţu – montaj.

*** Despre Asociaţia Beneva – www.beneva.ro
Asociaţia Beneva este o organizaţie neguvernamentală ce are ca scop dezvoltarea de proiecte cultural-social-educaţionale care să genereze efect pozitive în comunitate şi schimbări sociale. Asociaţia a primit premii prestigioase în cadrul Galei Societăţii Civile şi Galei Asociaţiilor Comunitare.

Printre cele mai cunoscute proiecte ale Asociaţiei Beneva se numără:

ALEG SĂ ALEG şi EU DECID.NU DEPIND – proiecte de prevenire antidrog;
BASME NEROSTITE – spectacol şi cursuri de teatru non-verbal pentru copii hipoacuzici;
Festivalul Urban Femei pe Mătăsari – 9 ediţii;
Festivalul Urban Barbati pe Matasari;
Mătăsari 1.7 – Centru Cultural Independent;
TEATRUL MIGNON si MIniMignon;
EXODUL MAMELOR – Spectacol de teatru despre drama româncelor plecate în Italia şi a familiilor rămase acasă;
Opera Fringe Festival.