27 mai 2022

Peste 2.100 de documente privind şederea sau rezidenţa pe teritoriul României

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Poliţiştii de imigrări, în ultima săptămână, au emis cetăţenilor străini şi europeni peste 2.100 de documente privind şederea sau rezidenţa pe teritoriul României, în diverse scopuri şi perioade de timp. Au fost gestionate peste 3.700 de cereri de avize de angajare şi aproximativ 2.000 de solicitări de viză. S-au înregistrat 250 de cereri de acordare a unei forme de protecţie internaţională, iar pentru 102 persoane au fost întocmite hotărâri de respingere a cererilor.

De asemenea, au fost aplicate 48 de sancţiuni contravenţionale, cu amendă în valoare de totală de 28.200 lei, cetăţenilor străini şi angajatorilor pentru nerespectarea prevederilor legale privind regimul juridic al străinilor şi angajarea în muncă a acestora.

Priorităţile operative ale poliţiştilor din cadrul Inspectoratului General pentru Imigrări, în această perioadă, au vizat controlul permanent asupra respectării legalităţii şederii în România a străinilor, asigurarea accesului neîngrădit la procedura de azil, combaterea migraţiei ilegale şi a muncii nedeclarate. De asemenea, o atenţie sporită a fost acordată implementării tuturor recomandărilor şi măsurilor dispuse pentru prevenirea şi limitarea răspândirii infectării cu virusul SARS-Cov-2.

Astfel, în perioada 11-18 noiembrie a.c., în ceea ce priveşte admisia în România, au fost gestionate aproximativ 2.000 de solicitări de viză depuse la misiunile diplomatice din străinătate, dintre care 1.308 au fost avizate favorabil.

Totodată, au fost înregistrate aproximativ 1.900 de cereri de prelungirea a dreptului de şedere pentru diferite perioade de timp. Cetăţenilor străini le-au fost emise peste 1.700 de permise de şedere temporară şi pe termen lung, iar europenilor 390 de certificate şi cărţi de înregistrarea rezidenţei.

Principalele scopuri pentru care străinii şi-au stabilit reşedinţa pe teritoriul României sunt angajare în muncă şi conexe dreptului la unitatea familiei.

Poliţiştii de imigrări au efectuat 88 de acţiuni şi controale, la nivel naţional, cu efective proprii şi în colaborare cu structuri având atribuţii în domeniul ordinii şi siguranţei publice, pe linia prevenirii şi combaterii şederii ilegale şi a muncii nedeclarate a cetăţenilor străini, în cadrul cărora au fost depistaţi 87 de cetăţeni străini în şedere ilegală.

De asemenea, pentru 37 au fost emise decizii de returnare în vederea îndepărtării de pe teritoriul României, 20 persoane au fost îndepărtate sub escortă, iar pentru 36 a fost dispusă măsura de luare în custodie publică, până la returnarea lor de pe teritoriul ţării noastre.

Au fost înregistrate aproximativ 2.000 de solicitări privind emiterea unor avize de angajare/detaşare, iar pentru alte 1.787 de cereri s-a finalizat procedura de soluţionare, dintre acestea 1.482 au fost aprobate şi 305 respinse.

Poliţiştii de imigrări au aplicat 48 de sancţiuni contravenţionale cu amendă în valoare de 28.200 lei, cetăţenilor străini şi angajatorilor pentru nerespectarea prevederilor legale privind regimul juridic al străinilor şi angajarea în muncă a acestora.

În aceeaşi perioadă, au fost înregistrate 250 de cereri de azil, solicitanţii aflându-se în diverse stadii de procedură. De asemenea, 21 de solicitanţi au primit protecţia statului român, iar pentru 102 cetăţeni străini au fost emise hotărâri de respingere a cererilor de acordare a unei forme de protecţie internaţională. Pentru 317 solicitanţi de azil şi 64 beneficiari de protecţie în România, poliţiştii au emis documente temporare de identitate sau permise de şedere care le atestă reşedinţa în ţara noastră.

Acţiunile poliţiştilor de imigrări de prevenire şi combatere a şederii ilegale şi muncii nedeclarate vor continua şi recomandăm cetăţenilor străini să respecte legalitatea şederii în România şi măsurile dispuse de autorităţi în eforturile de limitare a răspândirii virusului SARS-CoV-2.