16 mai 2021

Peste 200 de cartuşe au fost asanate

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Peste 200 de cartuşe, de calibrul 7,62 milimetri şi alte elemente de muniţie au fost asanate ieri seară de către echipa pirotehnică a I.S.U. Maramureş. Cartuşele, din perioada ultimei conflagraţii mondiale, au fost descoperite de un cetăţean din oraşul Tăuţii Măgherăuş. Bărbatul a găsit elementele de muniţie în timp ce săpa un şanţ în grădina casei şi a anunţat autorităţile.

Echipa de pirotehnişti a I.S.U. Maramureş a cercetat zona cu un detector de metale şi a asanat terenul. Specialiştii I.S.U. au mai găsit câteva elemente de muniţie din aceeaşi perioadă. Muniţia a fost ridicată, transportată şi depusă într-un depozit special amenajat, urmând să fie distrusă într-una din şedinţele efectuate periodic în poligoanele destinate acestui scop.

Pentru că se apropie primăvara şi odată cu aceasta încep şi lucrările de construcţii, amenajări diverse, precum şi cele agricole, atragem atenţia cetăţenilor care descoperă elemente de muniţie sau obiecte metalice, ce seamănă cu muniţia, să respecte măsurile de prevenire impuse prin normele legale în vigoare, astfel:

– să anunţe de urgenţă, prin Sistemul Naţional Unic pentru Apeluri de Urgenţă 112, despre descoperirea de muniţii neexplodate;
– să nu mişte de pe loc muniţiile descoperite neexplodate;
– să respecte regulile şi măsurile stabilite pentru zonele cu risc la descoperirea muniţiilor neexplodate;
– să nu dezmembreze sau să predea muniţii neexplodate la operatorii economici care au ca obiect de activitate colectarea deşeurilor metalice;
– să nu folosească muniţiile descoperite pentru improvizarea diferitelor dispozitive;
– să nu lovească, să taie sau să demonteze muniţiile neexplodate;
– să nu aprindă focul în apropierea muniţiilor descoperite neexplodate.