Publicat: 18 Mai, 2016 - 13:47

Asociaţia Lions Club Arad anunţă încheierea proiectului naţional „BatPro – Calculator pentru nevăzători” prin care a dezvoltat un program de folosire a calculatorului pentru începători, adresat persoanelor cu deficienţe de vedere sau nevăzătoare. Până acum, peste 200 de persoane au învăţat datorită acestui soft, să folosească un calculator pentru a accesa informaţii diverse în mediul virtual. 

Simplitatea lui pentru începători este dată de faptul că aceştia pot opera un calculator folosind doar 4 taste (sus, jos, stânga, dreapta). Cu ajutorul sintetizatorului integrat de redare vocală, ei pot accesa informaţiile care îi interesează de pe Internet. Beneficiarii pot începe să folosească calculatorul imediat ce descarcă softul, fără a fi nevoie să parcurgă un curs specializat.  
 
Ȋn total, softul BatPro a fost instalat pe 218 calculatoare recondiţionate cu sistem de operare Linux care au fost apoi donate direct beneficiarilor prin filialele Lions partenere din: Timişoara, Cluj, Iaşi, Braşov, Bucureşti, Arad, Sibiu, Constanţa, Bacău şi Târgu Mureş, cu suportul Asociaţiei Nevăzătorilor din România.
 
Proiectul „BatPro – Calculator pentru nevăzători” a fost finanţat cu suma de 211.650 lei de către Fundaţia Orange în cadrul concursului „Lumea prin culoare şi sunet”, ediţia 2015. 
 
„Pentru a avea acces la Internet şi a utiliza un calculator, o persoană nevăzătoare trebuie să îşi instaleze numeroase softuri şi să cunoască numeroase comenzi diferite de tastură. De aceea, multe persoane cu deficienţe de vedere nu au putut folosi niciodată un calculator. Până la acest moment, softul BatPro a ajutat peste 200 de persoane să înveţe să utilizeze un calculator şi să aibă acces la resurse care până acum le erau inaccesibile. Proiectul a avut un impact puternic în comunitatea de nevăzători la nivel naţional şi avem cereri de donaţie din toată ţara. Estimăm că în următorii 5 ani, peste 500 de persoane vor putea avea acces la aceste resurse prin intermediul BatPro” a declarat Ladislau Boros, coordonatorul proiectului, membru Lions Club Arad.

„Softul BatPro mi-a schimbat viaţa. Folosesc în fiecare zi calculatorul pe care l-am primit. Am învăţat foarte repede utilizarea tastaturii şi acum pot accesa ziare pe Internet, posturi de radio, dar şi cărţile din bilblioteca audio care îmi fac viaţa mult mai frumoasă. Vă mulţumesc din suflet pentru această oportunitate” a declarat Izabela Juhasz, beneficiar al proiectului, membru al Asociaţiei Nevăzătorilor Arad. 

„Lumea digitală este acum mult mai uşor de accesat pentru persoanele neiniţiate în utilizarea calculatorului. Cu ajutorul programului BatPro, cu doar patru taste orice nevăzător poate folosi un calculator. Fundaţia Orange va continua să deschidă lumea digitală pentru cât mai multe persoane dezavantajate prin proiectele pe care le finanţează" a declarat Amalia Fodor, Director Executiv Fundaţia Orange.

Proiectul „BatPro – calculator pentru nevăzători” s-a finalizat pe data de 17 mai în cadrul unui eveniment la Bucureşti Cu această ocazie filiala LIONS Club Ateneum Bucureşti a donat un număr de treizeci şi cinci de calculatoare cu softul BatPro instalat, Asociaţiei Nevăzătorilor din Capitală. 

Comunicat de presa: Asociaţia Lions Club Arad