23 septembrie 2021

Peste 22.000 de pachete cu ţigări confiscate şi doi sătmăreni cercetaţi pentru contrabandă

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Poliţiştii de frontieră din cadrul ITPF Sighetu Marmaţiei au descoperit şi ridicat în vederea confiscării 22.300 pachete cu ţigări de provenienţă ucraineană, în valoare de peste 242.550 lei. Doi cetăţeni din judeţul Satu Mare sunt cercetaţi pentru săvârşirea infracţiunii de contrabandă.

Ieri, 31 martie a.c., la nivelul Sectorului Poliţiei de Frontieră Tarna Mare s-a desfăşurat o acţiune pe linia combaterii contrabandei cu ţigarete în zona de responsabilitate.

Astfel, în jurul orei 06.00, colegii noştri au observat, la aproximativ 1.000 de metri de la linia de frontieră spre interior, pe direcţia localităţii Tarna Mare, judeţul Satu Mare, mai multe persoane care transportau în spate colete voluminoase îndreptându-se spre un imobil abandonat, pentru a le depozita.

Poliţiştii de frontieră au acţionat pentru reţinerea persoanelor, efectuând somaţiile legale prin voce. În urma acţiunii, au fost reţinuţi doi cetăţeni români, în vârstă de 15, respectiv 35 de ani, ambii domiciliaţi pe raza judeţului Satu Mare, care au fost conduşi la sediul sectorului pentru cercetări. De asemenea, în zonă au fost descoperite 18 colete cu ţigări, de provenienţă Duty-Free. În urma inventarierii coletelor, s-a constatat că acestea conţin 12.500 pachete ţigarete în valoare de 146.250 lei.

În cel mai scurt timp, au fost anunţate autorităţile statului vecin, în vederea cercetării în comun a evenimentului. În cauză, se fac cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de contrabandă şi trecere frauduloasă a frontierei de stat.

De asemenea, se fac verificări pentru depistarea tuturor persoanelor implicate, sub directa supraveghere a procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Negreşti Oaş, urmând ca la final să fie luate măsurile legale ce se impun.

Tot ieri, 31 martie a.c., în jurul orei 8.00, la nivelul Sectorului Poliţiei de Frontieră Valea Vişeului – ITPF Sighetu Marmaţiei, s-a desfăşurat o acţiune pe linia combaterii contrabandei cu ţigări, fiind observate, pe direcţia localităţii Valea Vişeului, judeţul Maramureş, mai multe persoane care se deplasau de la frontiera de stat spre interiorul ţării, transportând în spate colete voluminoase.

Imediat, poliţiştii de frontieră au acţionat pentru reţinerea persoanelor, efectuând somaţiile legale prin voce, moment în care acestea au abandonat coletele şi au fugit, dispersându-se în direcţii diferite.

Deoarece personale în cauză nu s-au supus somaţiilor, poliţiştii de frontieră au tras două focuri de armă în plan vertical, cu respectarea prevederilor legale în vigoare, însă nici de această dată nu s-au oprit.

Totodată, au fost anunţate despre eveniment autorităţile de frontieră din Ucraina, în vederea cercetării în comun a cazului.

La faţa locului au fost descoperite 16 colete care au fost transportate la sediul sectorului, unde, în urma inventarierii, a rezultat cantitatea de 8.000 pachete cu ţigări cu timbru Duty-Free.

Ţigările în valoare de 93.600 lei au fost ridicate în vederea confiscării, iar în cauză se fac cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de contrabandă şi trecere frauduloasă a frontierei de stat, precum şi pentru documentarea întregii activităţi infracţionale.

În data de 30.03.2021, în jurul orei 19.15, s-a prezentat în Punctul de Trecere a Frontierei Siret, judeţul Suceava, pe sensul de intrare în România, un bărbat cu dublă cetăţenie româno-ucraineană, la volanul unui microbuz Mercedes – Benz, înmatriculat în Ucraina.

În baza analizei de risc, poliţiştii de frontieră împreună cu lucrătorii vamali au efectuat un control amănunţit asupra autovehiculului, persoanei şi bagajelor.

Astfel, a fost descoperită ascunsă, în vederea sustragerii de la controlul vamal, în cutii de prăjituri, cantitatea de 1.800 pachete cu ţigări, de provenienţă ucraineană.

Întreaga cantitate de ţigări, în valoare totală de 2.700 lei, a fost ridicată în vederea confiscării, iar bărbatul a fost sancţionat contravenţional cu amendă în valoare de 8.000 de lei.