Publicat: 24 Mai, 2016 - 18:16
Share

Peste 2.500 de români au vizitat expoziția foto “Ion Rațiu. Un destin pentru Romania.”, organizată de Centrul Rațiu pentru Democrație în colaborare cu Muzeul Național al Țăranului Român. Singura manifestare de acest gen, din ultimii 26 de ani, special organizată pentru a surprinde personalitatea lui Ion Rațiu, expoziția mai poate fi vizitată până joi, 26 mai, între orele 10.00 – 18.00, în București, la Muzeul Național al Țăranului Român.

Conceptul expoziției se bazează pe imagini ale liderului politic român Ion Rațiu. Aceasta se concentreaza pe fotografii post-1989, până la moartea sa, în anul 2000. Scopul proiectului este acela de a evidenția un stil unic de leadership. Din acest motiv, majoritatea pozelor îl reprezinta fie ca lider în exil care protestează împotriva regimului Ceaușescu, fie ca deputat ales în Camera Deputaților din Parlamentul României. Accesul la eveniment este liber, cu o confirmare în prealabil, transmisă la adresa de e-mail [email protected].

În anul 2017 se implinesc 100 de ani de la nașterea lui Ion Rațiu, comemorare cu ocazia căreia Centrul Rațiu pentru Democrație va organiza o suită specială de manifestări.

6 repere din viața lui Ion Rațiu

 

- Ion Augustin Nicolae Rațiu (n. 6 iunie 1917, Turda – d. 17 ianuarie 2000, Londra) a fost un politician român, reprezentant al Partidului Național Țărănesc.

- Între 1940 și 1990 a locuit în Regatul Unit, unde a înființat (în 1979, împreună cu soția sa, Elisabeth Pilkington) și finanțat Fundația Rațiu. De asemenea, a fondat în 1984 Uniunea Mondială a Românilor Liberi.

- În 1943, a obținut o diplomă de economie de la Universitatea Cambridge (Anglia).

- A activat ca om de afaceri din 1951 până în 1975, după acest an dedicându-se luptei pentru libertate şi democraţie în România.

- După repatriere, în ianuarie 1990, a ajutat la refacerea PNȚ alături de Corneliu Coposu, devenind vicepreședinte al PNȚCD.

- Ion Rațiu a murit la Londra; conform dorinței sale, trupul neînsuflețit a fost dus la Turda, spre a fi înmormântat în orașul natal.

Despre Centrul Rațiu pentru Democrație

Lansat în iulie 2004, Centrul Rațiu pentru Democrație este un ONG care continuă idealurile promovate de Ion Rațiu. Misiunea acestuia este încurajarea și promovarea valorilor și comportamentelor asociate democrației, într-un mod nepartizan. Centrul susține proiecte și programe desfășurate la nivel local, național și internațional. Acesta este sprijinit de membri ai Universității Babeș-Bolyai din Cluj, ai Colegiului Tehnic Dr. Ioan Rațiu și activitatea sa este sponsorizată de Fundația Familiei Rațiu din Londra.