Publicat: 21 Februarie, 2012 - 16:30

Principala măsură anti-criză a administraţiei locale o reprezintă reabilitarea termică a blocurilor din Sectorul 1. Peste 300 de blocuri din cartierele Pajura, Bucureştii Noi, Chitila, Calea Griviţei, Ion Mihalache, Aviaţiei şi Băneasa vor fi reabilitate termic în anul 2012. Acestea se adaugă celor 330 de imobile izolate termic până în prezent.

Pentru a accelera programul de reabilitare termică, Primăria Sectorului 1 a semnat în cursul anului 2011 un contract de împrumut cu Banca Europeană de Investiţii (BEI), în valoare de 125 de milioane de Euro, rambursabili în 20 de ani, cu o perioadă de graţie de 4 ani. Este cel mai mare credit acordat de BEI unei autorităţi a administraţiei publice locale din România.

Prin împrumutul acordat de BEI, vor putea fi reabilitate termic 365 de blocuri din Sectorul 1 până la finalul anului 2013. La aceste fonduri se adaugă importante resurse financiare alocate de la bugetul local.

În prezent, zeci de mii de familii de bucureşteni din Sectorul 1 plătesc facturi cu până la 50% mai mici la întreţinere, ceea ce înseamnă importante economii la bugetul familiilor, mai ales într-o perioadă de criză economică şi de creştere semnificativă a facturilor la utilităţi.
Reabilitarea termică a clădirilor este cea mai eficientă şi economică metodă de reducere a consumului de energie, precum şi a costurilor de încălzire, facturile la întreţinere scăzând cu până la 50%, iar pierderile de căldură cu 80%.

După recepţia lucrărilor de reabilitare termică, proprietarii imobilelor primesc certificatul energetic al clădirii, document oficial, valabil zece ani de la data emiterii, prin care se atestă performanţa energetică a clădirii şi a instalaţiilor aferente. Toate blocurile reabilitate termic din Sectorul 1 primesc certificate energetice clasa A sau minim B, în funcţie de starea iniţială a imobilului, stabilită în urma auditului energetic. Calificativele energetice pornesc de la clasa A - eficienţă energetică ridicată - și ajung până la clasa G - eficienţă energetică scăzută. În prezent, majoritatea imobilelor din București se încadrează în clasa energetică G.