Publicat: 3 Septembrie, 2015 - 12:59
Share

Autorităţile de frontieră de la Aeroportul Internaţional Bucureşti Henri Coandă au descoperit în bagajele de mână ale unui cetăţean elveţian, 347 monede susceptibile a face parte din Patrimoniul Cultural Naţional, care urmau a fi scoase din România fără documente legale.
    
În data de 02.09.2015, în jurul orei 14.00, la Punctul de Trecere a Frontierei Aeroport Henri Coanda – Otopeni, s-a prezentat, pe sensul de ieşire din ţară, cu destinaţia Zurich, cetăţeanul elveţian Joel C., în vârstă de 34 de ani. 
Cu ocazia controlului de securitate efectuat de către Brigada Antiteroristă din cadrul S.R.I., s-a observat prezenţa unei cantităţi însemnate de monede în bagajele de mână ale acestuia.
 Drept urmare, o echipă comună formată din poliţişti de frontieră şi lucrători vamali a procedat la efectuarea unui control amănunţit asupra bagajelor de mână ale bărbatului, ocazie cu care au fost descoperite 347 monede vechi, pentru care acesta nu a putut prezenta documente legale.
La o prima evaluare, şapte dintre monede au fost identificate ca fiind de  provenienţă romană antică, având elemente distinctive ale bunurilor ce fac parte din Patrimoniul Cultural Naţional.
Referitor la bunurile descoperite, bărbatul a declarat că intenţiona să transporte monedele în Elveţia şi nu ştia că acestea nu pot fi scoase din ţară fără certificat de import-export.
Ca urmare a celor constatate, autorităţile vamale au reţinut monedele, ulterior acestea fiind predate Poliţiei de Frontieră pentru continuarea cercetărilor. Poliţiştii de frontieră au întocmit bărbatului dosar penal pentru săvârşirea infracţiunii de tentativă la efectuarea de export ilegal, iar monedele au fost trimise în vederea expertizării la Muzeul Naţional de Istorie al României, la finalizare urmând a lua măsurile legale care se impun. 

Comunicat de presa: www.politiadefrontiera.ro