Publicat: 16 Noiembrie, 2016 - 14:46

Joi, 17 noiembrie, ora 16.00, la Biblioteca județeană ASTRA (Sala Ludoteca) are loc lansarea proiectului educativ internațional 'Folclorul — pe înțelesul copiilor', cuprins în Calendarul Activităților Educative Județene Sibiu, poziția 20.

Proiectul, inițiat de Grădinița cu program prelungit nr. 18 Sibiu, se desfășoară în perioada noiembrie 2016 — mai 2017 și are drept scop promovarea valorilor culturii tradiționale prin implicarea a peste 350 de copii preșcolari și școlari, a 36 de cadre didactice din 15 unități școlare din județele Sibiu, Cluj, Bistrița, Bacău și din Stuttgart — Germania.

'Diversitatea este cuvântul cheie al acestui proiect: copiii provin din instituții de învățământ dedicate unor grupe de vârstă diferite (grădinițe, școli gimnaziale), din regiuni diferite ale României și străinătate, fiind etnici români și etnici maghiari, precum și cetățeni cu naționalitate germană', spune prof. Simona Lungu, director Grădinița nr. 18 Sibiu.

De-a lungul celor șapte luni, copiii, cadrele didactice și părinții vor fi implicați într-o multitudine de activități, menite să asigure cunoașterea unor segmente diverse de cultură tradițională și să structureze informația pentru o cât mai ușoară înțelegere a ei: decembrie — participarea copiilor la spectacole de colinde, șezătoare; ianuarie — prezentarea și decorarea costumului popular; februarie — învățarea unor pași de dans popular; martie — confecționarea de cadouri tradiționale pentru Ziua Mamei; aprilie — decorarea ouălor de Paște; mai — vizionarea de spectacole folclorice.

'Toate aceste activități le dau copiilor posibilitatea să își îmbunătățească cunoștințele într-un domeniu ce nu intră în curriculum obligatoriu, dar care le sporește înțelegerea cadrului general socio-cultural în care se desfășoară viața lor, care le oferă noțiuni fundamentale despe patrimoniu cultural și contribuie la educarea lor în spritul respectului pentru moștenirea culturală și al toleranței pentru specificul cultural al altor etnii', spune prof. dr. Claudia Banea, coordonator proiect.

Instituții participante în proiect:

* Inspectoratul Școlar al Județului Sibiu

* Grădinița cu PP nr. 18 Sibiu

* Grădinița cu PP nr. 22 Sibiu

* Grădinița cu PP nr. 5 Sibiu

* Grădinița cu PP nr. 15 Sibiu

* Grădinița cu PP nr. 37 Sibiu

* Grădinița 'Căsuța povesților' Sibiu

*Grădinița 'Elefănțelul curios' Sibiu

* Grădinița 'Frații Grimm' Sibiu

* Grădinița Forumului German Sibiu

* Grădinița 'Raza de soare' Cluj-Napoca

* Grădinița 'Lumea Copiilor' Cluj-Napoca

* Grădinița cu PP nr. 32 Bacău

* Grădinița Tageseinrichtung Stuttgart, Germania

* Școala Gimnazială nr. 13 Sibiu

* Școala Gimnazială 'Ioan Slavici' Sibiu

* Școala Gimnazială 'Regele Ferdinad' Sibiu

* Școala Gimnazială Sieu-Odorhei, Bistrița Năsăud

* Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale 'Cindrelul-Junii' Sibiu

* Biblioteca ASTRA Sibiu