Publicat: 10 Noiembrie, 2017 - 23:00
Share

Voluntarii Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului au descins, vineri, în cadrul Campaniei “Preventie si educatie pentru sanatate”, la două şcoli si un liceu din oraşul Mizil, respectiv: Liceul Teoretic Grigore Tocilescu, Scoala generala “Sfanta Maria” si Scoala Generala Nr. 1 Mizil. 

 

La editia cu numarul 39 a campaniei, voluntarii s-au întâlnit cu peste 350 de copii la Centrul Cultural “Adrian Paunescu” din Mizil, care s-a transformat, pentru scurt timp, intr-un univers al bucuriei si sperantei. Din echipa voluntarilor au facut parte patru medici: un psiholog, un stomatolog, un nutritionist si un profesor de instruire clinica. Acestia le-au prezentat elevilor notiuni despre igiena generala, bullying (fenomenul de agresiune in scoli), dar si despre postura corecta a corpului. 

 

De altfel, fenomenul de bullying este un obiectiv extrem de important al Campaniei “Preventie si educatie pentru sanatate”, având in vedere că agresivitatea în şcoli este la cote alarmante. La nivel european, România se situează pe locul 3 în clasamentul celor 42 de țări în care a fost investigat fenomenul, potrivit unui raport al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), cu 17% dintre copiii de 11 ani care au recunoscut că au agresat alți elevi cel puțin de trei ori în luna anterioară, procentajul celor de 13, respectiv 15 ani, fiind de 23%. Cele mai noi date procesate la nivelul Ministerului Educației Naționale (MEN) pentru anul școlar 2014-2015 vorbesc despre 18.783 de cazuri de violență, la nivel național.

 

Constientizarea riscurilor fenomeului de bullying este esenţială şi este o temă centrală a programelor educative derulate de către voluntarii Catedralei Naţionale având în vedere că în România sunt prea puţini consilieri școlari care să se implice în stoparea fenomenului de agresiune în şcoli. De altfel, România avea, la finalul anului școlar 2016-2017, un număr de 2.209 de consilieri școlari (dintre care 211 în București), pentru cele 6.221 de unități de învățământ, dintre care 792 de grădinițe și 5429 de unități de învățământ preuniversitar.

 

"De la domnii doctori am aflat cum să ne comportăm, informaţii importante despre igienă, periajul dintilor si postura corectă a corpului. De asemenea, programul artistic mi-a placut foarte mult. Am cântat şi ne-am distrat mult", a spus o elevă a liceului din Mizil, prezentă la întâlnirea cu voluntarii.

 

Coordinatorul grupului de voluntari, Dan Prună, a declarat:“Astazi ne-am bucurat de prezenta unor oameni de cultura si arta: poeta Elena Cretu care a recitat copiilor cateva poezii scrise chiar de ea, precum si actorul Andrei Iordache, masterand la Universitatea Hyperion. Pe aceasta cale, doresc sa multumesc din nou conducerii Universitatii Hyperion pentru deschidere si sprijin. Conteaza foarte mult aceasta imbinare intre programul de preventie si educatie pentru sanatate cu cel artistic. Campania se dezvolta din ce in ce mai mult, de la o editie la alta alaturandu-se noi voluntari. As mentiona faptul ca astazi s-au alaturat echipei inca doi psihologi. Ma bucura faptul ca in 39 de editii avem aproximativ 9000 de beneficiari. Efortul sustinut al voluntarilor merita de fiecare data, bucuria de pe chipul copiilor fiind rasplata acestora.”

 

De asemenea, dr. Claudia Buduna, medic specialist stomatologie generala, a explicat: “Astazi i-am invitat pe copii tehnica de periaj corecta si mijloacele auxiliare periajului apa de gura, ata dentara, dusul bucal in vederea scaderii incidentei cariilor dentare. Le-am spus, de asemenea, ca trebuie sa mearga de doua ori pe an la cabinetul stomatologic, chiar daca pe ei nu ii doare nimic, stomatologul lor va observa eventualele cariute ascunse. Copiii au fost receptivi, mi-au pus intrebari. Conform statisticilor, in Romania, consumul de pasta de dinti este relative scazut, astfel incat scopul campaniei este de a ii constientiza pe copii asupra importantei periajului”.

 

Totodată, directorul Liceului Teoretic “Grigore Tocilescu” din Mizil, Victor Minea, a subliniat: “Consideram initiativa salutara, binevenita si ar fi cazul sa multumim voluntarilor si Patriarhiei Romane. Initiativa este salutara, noi facem foarte putin in a educa tinerii cum sa previna anumite boli, asa cum s-a intamplat astazi. Pe copii i-am vazut incantati, marea majoritate agreeaza asemenea actiuni si banuim ca Ministerul Educatiei va colabora cu organizatorii pentru asemenea manifestari. Va felicit!. Imbinarea programului de preventie cu cel artistic face ca informatiile primite sa fie mai accesibile si mai usor de retinut pentru cei mici.”

 

În acelaşi context, Sorina Aurica, farmacist a menţionat: “Astazi am vorbit despre cum sa mancam sanatos pentru a creste frumos. Am prezentat copiilor notiuni despre nutritie care sa le furnizeze energia pentru a invata, pentru a fi sanatosi si pentru a-si putea indeplini visurile.”

 

Ca de fiecare dată, programele educative ale Campaniei “Preventie si educatie pentru sanatate” sunt îmbogăţite şi cu momente artistice. Poeta Elena Cretu a declarat: “Am vrut sa le transmit copiilor acest sentiment frumos al copilariei, al puritatii, al vremurilor celor mai frumoase din toata calatoria noastra pe Pamant. Pe copii am vrut sa-I fac sa inteleaga sa pastreze acest moment frumos al copilariei oricand si in orice moment al vietii s-ar afla si orice rol ar juca ei in societate. Oriunde ar ajunge, orice ar intampina, bucurii, necazuri, sa isi aminteasca de aceste vremuri frumoase ale copilariei. Pe adulti am vrut sa ii fac sa rememoreze aceste vremuri si sa ii fac sa isi aminteasca ca oricand cu un suflet curat se poate merge inainte si se poate savarsi cu bine orice”.

 

Toate ediţiile Campaniei “Preventie si educatie pentru sanatate” au fost realizate şi cu ajutorul preoţilor din zonele unde se derulează evenimentul. Preotul Gheorghe Croitoru de la Parohia Adormirea Maicii Domnului din Mizil a concluzionat: “Bine ati venit la noi, v-am primit cu bratele deschise. Multumim patriarhului nostru, Daniel, pentru dragostea si grija pe care o are permanent de a binecuvanta si supraveghea aceste activitati benefice crestinilor nostri. Prin aceasta actiune se creeaza legatura intre scoala, biserica si implicit familie, prin copiii de care ne-am ocupat astazi, ingrijindu-ne de sanatatea lor. Va felicitam pe dumneavoastra, voluntarii de la Paraclisul Catedralei Mantuirii Neamului pentru activitatea pe care o desfasurati si pentru ca sunteti alaturi de Biserica noastra, incepand de la Parintele Patriarh si pana la noi, preotii din provincie ca sa facem ceva bun pentru crestinii nostri si inca o data zic, ca sa se intareasca aceasta legatura, pe care noi o promovam aici la Mizil, intre biserica, scoala si implicit familie prin copiii pe care ii educam, iata prin aceste activitati pe care dumneavoastra le-ati promovat astazi si prin spectacolul acesta cu care i-ati bucurat. Fiind un orasel de provincie, rar avem posibilitatea sa imbinam si o activitate pentru sanatatea noastra cu un spectacol si sa le daruim copiilor si daruri. Pentru toate acestea noi va multumim si, inca o data, multumim Parintelui Patriarh si cu drag va asteptam si alta data. Mai avem copii destui carora sa le facem un bine. Multumim frumos si Dumnezeu sa va binecuvanteze!”

La finalul întâlnirii, voluntarii Catedralei Naţionale le-au oferit tuturor elevilor participanti produse de igiena orala.