Publicat: 24 Mai, 2017 - 16:03

Sâmbătă, 27 mai, de la ora 10, peste 400 de copii din 15 coruri din județul Bihor, înscrise în Programul Național Cantus Mundi, vor urca pe scena Liceului Greco-Catolic “Iuliu Maniu” din Oradea pentru a susține un bogat program muzical în cadrul Galei Cantus Mundi. Evenimentul, destinat promovării mișcării corale din România, face parte din programul “Nicio Școală Fără Cor”, derulat de Primăria Municipiului București și Teatrul Excelsior, în parteneriat cu Corul Național de Cameră “Madrigal-Marin Constantin” și Programul Național Cantus Mundi.

La Gală vor participa copii din corurile înființate în școlile din Oradea și din județul Bihor în urma workshop-ului de dirijat coral susținut în această primăvară de echipa Programului Național Cantus Mundi, precum și din corurile existente deja în județ. Fiecare cor va interpreta melodii din repertoriul tradițional, iar la final toți copiii vor susține un moment muzical comun, interpretând împreună Imnul Cantus Mundi, dirijați de Cezar Verlan, dirijorul secund al Corului Național de Cameră “Madrigal-Marin Constantin”. Evenimentul este organizat de Teodora Jaworski și Silvia Maxim (coordonator Cantus Mundi în județul Bihor) și va fi prezentat de Angelica Baciu, toate trei fiind  membre ale Corului Madrigal și formatori Cantus Mundi. Intrarea  la eveniment este liberă.

Între 11-15 mai, o gală Cantus Mundi a avut loc și la Alba Iulia, unde 500 tineri coriști din județele Alba, Sibiu și din București au cântat pe scena Teatrului de Păpuși din localitate.

Inițiat în anul 2011, de către dirijorul Ion Marin, pe baza voluntariatului membrilor Corului Madrigal, Programul Național Cantus Mundi a fost instituționalizat prin Hotărârea de Guvern nr. 821/2014, devenind astfel, de la o simplă idee, o Direcție a instituției aflată în subordinea Ministerului Culturii: Corul Național de Cameră “Madrigal-Marin Constantin”. Cantus Mundi pune pe hartă talentul, educația și dezvoltarea culturală a tinerilor din România. În 7 ani, 4100 de dirijori și 250 000 de coriști din cele 41 de județe ale României vor face parte din Programul Național Cantus Mundi. La 100 de ani de la Marea Unire, Programul Național Cantus Mundi, desfășurat de Corul Național de Cameră “Madrigal - Marin Constantin”, își propune să existe coruri în fiecare școală din România.