Publicat: 14 August, 2019 - 11:48
Share

Având în vedere că în minivacanţa de Sfânta Maria, mulţi cetăţeni români călătoresc în afara graniţelor ţării, în perioada următoare se preconizează o creştere a traficului în punctele de trecere a frontierei, în special la frontiera cu Ungaria şi Bulgaria.

În acest sens, Poliţia de Frontieră Română continuă să aplice măsurile aflate în competenţa instituţiei, dispuse de la începerea sezonului estival, pentru reducerea timpului de aşteptare şi asigurarea unui control operativ.

Pentru fluidizarea traficului, s-a suplimentat numărul poliţiştilor de frontieră care îşi desfăşoară activitatea la controlul documentelor şi echipamentele folosite pentru verificarea documentelor. Astfel, în această perioadă, peste 4.000 poliţişti de frontieră vor desfăşura, zilnic, activităţi de supraveghere şi control a frontierei de stat.

Subliniem faptul că este folosită la maxim infrastructura punctelor de trecere a frontierei, în limita configuraţiei acestora. De asemenea, în funcţie de valorile de trafic, în fiecare punct de trecere a frontierei se vor crea fluxuri suplimentare de control, pe sensul de intrare sau ieşire din ţară, după caz.

Menţionăm că la frontierele interne, formalităţile specifice se efectuează în comun cu autorităţile de frontieră ungare, respectiv bulgare, sens în care, în cadrul protocoalelor bilaterale, au fost contactate autorităţile statelor vecine în vederea stabilirii unor măsuri comune de fluidizare a traficului, astfel încât controlul de frontieră să se desfăşoare cu operativitate.

În acelaşi timp, au fost dispuse măsurile necesare pentru supravegherea sporită a frontierei de stat, respectiv prevenirea şi combaterea migraţiei ilegale şi a contrabandei cu bunuri de larg consum, în punctele de trecere a frontierei şi în zona de competenţă.

Recomandări:

În condiţiile în care, conform estimărilor, cele mai tranzitate puncte de trecere vor fi cele de la frontiera cu Ungaria şi Bulgaria, iar cele mai mari valori de trafic sunt înregistrate în punctele Borş şi Nădlac II, respectiv în Giurgiu şi Vama Veche, recomandăm participanţilor la trafic utilizarea şi a celorlalte puncte de trecere deschise traficului internaţional de la graniţa de vest şi sud.

Astfel, la frontiera româno-ungară sunt operaţionale 11 puncte de trecere cu specific rutier:
- pe raza jud. Timiş: 
* P.T.F. Cenad - Kiszombor

- pe raza jud. Arad: 
* P.T.F. Nădlac - Nagylak
* P.T.F. Nadlac II - Csanadpalota
* P.T.F. Turnu - Batonnya
* P.T.F. Vărşand - Gyula

- pe raza jud. Bihor:
* P.T.F. Salonta - Mehkerek
* P.T.F. Borş - Artand
* P.T.F. Valea lui Mihai - Nyirabrany
* P.T.F. Săcuieni - Letavertes

- pe raza jud. Satu Mare:
* P.T.F. Urziceni - Vallaj
* P.T.F. Petea - Csengersima

La frontiera româno-bulgară sunt 11 puncte de trecere ale frontierei cu specific rutier:

- pe raza jud. Giurgiu: 
* P.T.F. Giurgiu - Ruse

- pe raza jud. Constanţa:
* P.T.F. Vama Veche
* P.T.F. Ostrov - Silistra
* P.T.F. Negru Vodă - Kardam
* P.T.F. Lipniţa - Kainardja - pentru autoturisme cu greutate totală maxim admisă de 3,5 tone, iar programul de funcţionare este de la ora 08:00 la ora 20:00
* P.T.F. Dobromir - Krushari - pentru autoturisme cu greutate totală maxim admisă de 3,5 tone, iar programul de funcţionare este de la ora 08:00 la ora 20:00

- pe raza jud. Dolj:
* P.T.F. Bechet - Orjahovo (Bac)
* P.T.F. Calafat - Vidin

- pe raza jud. Teleorman:
* P.T.F. Turnu Magurele - Nicopol (Bac)
* P.T.F. Zimnicea-Svistov (Bac)

- pe raza jud. Călăraşi:
* P.T.F. Călăraşi/Chiciu (Bac)

De asemenea, pentru evitarea aglomerărilor şi pentru scurtarea timpului de control, Poliţia de Frontieră Română recomandă participanţilor la trafic pregătirea din timp a documentelor de călătorie pentru efectuarea formalităţilor de frontieră cu celeritate, precum şi verificarea şi pregătirea documentelor necesare minorilor la ieşirea din ţară.

Participanţii la traficul transfrontalier au la dispoziţie, pe pagina de internet www.politiadefrontiera.ro, aplicaţia Trafic On-line care prezintă situaţia traficului in punctele rutiere de trecere a frontierei, valorile afişate reprezentând o medie a timpului de aşteptare pentru anumite intervale de timp.

Statistica anului trecut la frontieră
Anul trecut, în perioada minivacanţei de Sf. Maria (14-19.08.2018), frontiera română a fost tranzitată de aproximativ 1.583.000 de persoane, cetăţeni români şi străini, dintre care 697.000 pe sensul de intrare în ţară şi 886.000 pe sensul de ieşire din ţară şi 314.600 mijloace de transport.

În ceea ce priveşte situaţia statistică pe puncte de frontieră, cel mai tranzitat a fost P.T.F. Aeroport Henri Coandă, cu un trafic de peste 242.000 persoane, urmat de P.T.F. Nădlac II cu peste 174.500 persoane şi P.T.F. Borş, unde poliţiştii de frontieră au verificat peste 120.000 persoane. Totodată, la frontiera cu Bulgaria traficul cel mai intens s-a înregistrat prin P.T.F. Giurgiu (110.600 persoane) şi Vama Veche (81.000 persoane).

Tag-uri Institutii: