Publicat: 18 Noiembrie, 2017 - 19:00
În cadrul proiectului "Rămâneţi în Şcoală!"

"Fără scoală, să nu aștepte nimeni, nici părinți buni, nici fii buni, şi prin urmare, nici stat bine organizat si bine cârmuit si păstorit", atrăgea atenţia scriitorul I. Heliade Rădulescu. Aceasta perspectivă i-a impulsionat pe voluntarii Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului să iniţieze un nou proiect menit să faciliteze accesul tinerilor la educaţie denumit "Rămâneţi în Şcoală!". În cadrul proiectului, au fost selectaţi 30 de copii cu rezultate bune la învăţătură, dar cu posibilităţi materiale reduse din Glina - Ilfov şi alţi 20 de elevi aflaţi în atenţia Direcţiei Generale de Protecţie a Copilului Sector 5 şi 6 copii din Galaţi.

Aceşti elevi vor fi monitorizaţi începând din prezent şi până la absolvirea şcolii, fiind ajutaţi cu rechizite școlare, articole de îmbrăcăminte şi încălţăminte, etc. De asemenea, vor fi consiliaţi şi asistaţi în procesul educațional.

 

Cei 30 de copii cu rezultate bune la învăţătură, dar cu posibilităţi materiale reduse, de la Glina - Ilfov au primit, sâmbătă, ghiozdane utilate complet cu rechizitele şcolare necesare pentru anul şcolar 2017-2018.

 

"Acest proiect este unul iniţiat şi coordonat de către părintele arhimandrit Ciprian Grădinaru de la Paraclisul Catedrale Mântuirii Neamului şi este un proiect care are ca şi obiectiv susţinerea elevilor cu aptitudini deosebite din mediul rural. Aceşti copii învaţă foarte bine la şcoală şi au aptitudini şi competenţe artistice: muzică, desen şi altele discipline. Este un proiect amplu care se adresează atât celor 30 de copii din Glina, dar şi altor 20 de elevi aflaţi în atenţia Direcţiei Generale de Protecţie a Copilului Sector 5. Este un proiect pilot pe care dorim să-l dezvoltăm pe viitor la o scară mult mai mare. Proiectul este sponsorizat, în principal, de către Petrom care oferă tot ceea ce este necesar unui copil pentru a merge la şcoală, de la hăinuţe la încălţăminte, chiar şi excursii şi DACRIS - sponsorul care oferă rechizite şcolare elevilor. Aceşti copii vor fi permanent monitorizaţi, se va verifica cum se dezvoltă ei din punct de vedere educaţional şi de fiecare dată, când vor apărea anumite trebuinţe, aceştia vor fi sprijiniţi de către noi", a dat asigurări Dan Prună, coordonatorul grupului de voluntari al Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului.

 

 

Bunica unei eleve de la o şcoala din Glina inclusă în programul "Ramaneti in Scoala!" a declarat: "Aceste produse oferite de către voluntarii Catedralei Mântuirii Nemului îi bucură foarte mult pe copii şi le mulţumim voluntarilor că s-au gândit la noi. În general, orice copil se bucură când primeşte un cadou".

 

 

Altă bunică a două fetiţe incluse in acelaşi program a completat: "Le cresc singură pentru că părinţii lor s-au despărţit, dar mă mai ajută printele paroh. Am mai primit ajutoare - alimente, rechizite, ghiozdănele, etc. Am nevoie de ajutor ca să le cresc şi să ştiţi că învaţă foarte, foarte bine amândouă fetele, una este clasa I şi cealaltă clasa a doua. Eu nu ştiu carte, dar ele se străduiesc şi se învaţă una pe cealaltă. Le-am spus că dacă nu învaţă bine nu vor mai primi premiu. Multumim voluntarilor pentru grija pe care ne-o poartă".

 

 

Elevii din localitatea Glina au mai primit pe lângă ghiozdane şi rechizite, câte o biblie pentru copii, iconiţe şi cărţi de rugăciuni pentru copii.

 

"Catedrala Mântuirii Neamului este dincolo de ziduri, nu are garduri, ea este vie şi este prezentă aici şi în alte locuri 
unde voluntarii merg ca să ajute oamenii aflaţi în dificultate. Proiectul "Rămâneţi în Şcoală!" este o acţiune importantă pentru copii din parohia noastră. Cei 30 de copii incluşi în acest program al voluntarilor Catedralei Mântuirii Nemului sunt elevi, care, mulţi dintre ei, în ciuda situaţiei financiare precare, obţin rezultate deosebite la şcoală. Mă bucur că voluntarii Catedralei Naţionale, sprijiniţi de către sponsorii lor, le-au oferit aceste cadouri extrem de folositoare. Aşa cum spuneam şi în deschiderea acestui eveniment este important pentru aceşti tineri să fie ajutaţi pentru a ajunge oameni de nădejde ai societăţii. Pentru aceste daruri şi grija manifestată avem multă recunoştinţă pentru voluntari. De asemenea, mulţumim sponsorilor Petrom şi DACRIS, a declarat parintele Mihai Miron - preot la Parohia Bobeşti – comuna Glina, jud. Ilfov.

 

 

În acelaşi context, Gabriela Georgescu, psiholog, a punctat: "In vederea atingerii obiectivului propus, respectiv spijinul copiilor din mediul rural cu rezultate bune la învățătura, le-am prezentat copiilor cuprinși in acest program, importanţa educației in dezvoltarea lor armonioasa. Tin sa menționez faptul ca aceasta consiliere psihologică nu se oprește aici, ci va continua oferindu-le tot sprijinul de care au nevoie pentru a merge mai departe, atat părinților, cat si copiilor incluşi în proiect".

 

"Pentru noi toti e important sa stim ca nu suntem singuri! Bunul Dumnezeu, familia si prietenii adevarati sunt punctele de sprijin pe tot parcursul vietii. I-am asigurat pe micutii nostrii prieteni de tot sprijinul nostru pe parcursul proiectului şi le-am spus o scurtă istorioară a cărei concluzie e că fiecare primim la naștere calitatii minunate pe care alegeam să le şlefuim sau nu. Micuţii trebuie să înţeleagă cât e de important sa ne instruim, scoala fiind primul pas important pentru reuşita în viaţă", a subliniat profesorul de recuperare medicală şi voluntar al CMN, Cristina Gorgonetu.

 

"Cred ca exista un adevar mai profund al acestor actiuni. Intotdeauna primim inapoi mai mult decat oferim. Iar peste ani,  bogatia unui copil, daruita de Dumnezeu si cultivata cu ajutorul oamenilor, se va revarsa asupra intregii comunitati. Pot sa va dau un exemplu... Imaginati-va ca sunteti in clasa a II-a. Cum  ati caracteriza-o pe doamna invatatoate? Astăzi, am primit de la Alina un răspuns sclipitor si sensibil: "Este cuminte!"", a spus Cătălina Pitiş, voluntar al CMN.

 

De asemenea, voluntarii Catedralei Mântuirii Neamului au mai oferit ghiozdane echipate complet cu rechizite unui număr de 6 copilaşi din Galaţi. Şi urmează să fie oferite alte ghiozdane celor 20 de elevi aflaţi în atenţia Direcţiei Generale de Protecţie a Copilului Sector 5 incluşi în proiectul Patriarhie Române "Rămâneţi în Şcoală!".

 

Reamintim că voluntarii Catedralei Mântuirii Neamului nu sunt la prima iniţiativă de acest fel, ei au mai organizat, la începutul anului şcolar, acţiuni menite să sprijine lupta împotriva abandonului şcolar împărţind peste 100 de ghiozdane echipate complet cu rechizite şcolare elevilor cu posibilități financiare limitate care se află în atenția Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Sector 5, elevilor scolii cu clasele I – VIII din satul Bobesti – comuna Glina, judetul Ilfov şi copiilor de la Şcoala Gimnazială nr. 1 Nuci, județul Ilfov.

 

 

Programul "Ramaneti in Scoala!" este unul important în contextul în care România rămâne printre țările fruntașe la capitolul abandon şcolar cauzat de sărăcie, cu un procent de 12,1, extrem de îngrijorător la nivel european. Statisticile INS disponibile arată că, în perioada 2013-2015, numărul copiilor (7 — 17 ani) aflați în afara școlii a crescut constant (de la 241.553 în 2013, la 272.121 în 2014 și la 282.017 în 2015). Ceea ce este cu atât mai grav este că, la nivelul anului 2015, aproape o treime dintre copiii în afara școlii erau copii care aveau vârsta învățământului primar (79.565 de copii cu vârsta,între 7 și 10 ani). De altfel, cele mai recente rezultate ale testărilor PISA arată că: doar 11,3% dintre copiii români proveniți din cel mai dezavantajat sfert al populației reușesc să obțină rezultate bune (între primii 25%), în timp ce media la nivelul OCDE este de 15,3%, iar țările aflate în topul rezultatelor PISA înregistrează procente de peste 45%.