30 septembrie 2022

Peste 50 de studenți chinezi au părăsit Marea Britanie după ce au fost acuzați de spionaj

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Peste 50 de studenți chinezi au părăsit Marea Britanie după ce au fost acuzați de spionaj de către serviciile secrete britanice

Șefii MI5 și FBI au denunțat operațiunile de hacking ale Beijingului pentru, spun aceștia, ” a fura informații militare”

Șeful MI5, Ken McCallum – serviciul de informații interne din Regatul Unit – a declarat miercuri că, datorită înăspririi unor proceduri, au prevenit furtul cercetărilor academice confidențiale. Din acest motiv, peste 50 de studenți chinezi au părăsit Marea Britanie.

Ken McCallum a avertizat despre amenințările reprezentate de China în domeniul spionajului. Mai mult, el a spus că MI5 „și-a consolidat eforturile pentru a împiedica Beijingul să fure informații critice și confidențiale”.

McCallum a subliniat partidul comunist chinez, „din ce în ce mai autoritar”, drept cea mai mare provocare cu care se confruntă MI5, deoarece reprezintă o amenințare la adresa industriei și a proprietății intelectuale din Occident, spune el.

Șeful serviciilor interne de informații britanice a spus că una dintre țintele spionajului chinez sunt universitățile. Și el a menționat că „mai mult de 50″ de studenți legați de Armata Populară de Eliberare au părăsit Marea Britanie în urma unei „ajustări la Schema de aprobare a tehnologiei academice (ATAS)”.

Această schemă, care este condusă de guvernul britanic, se aplică acelor studenți străini care sunt supuși controalelor de imigrare și care doresc să participe la cercetări privind tehnologia militară și alte subiecte considerate extrem de sensibile de autoritățile britanice. Sursa citată nu a oferit mai multe detalii despre identitatea studenților chinezi care au părăsit Marea Britanie.

În plus, șeful FBI și McCallum au tras miercuri un semnal de alarmă asupra guvernului chinez, avertizând liderii de afaceri că Beijingul este hotărât să le fure tehnologia pentru un câștig competitiv.

La rândul său, Directorul FBI, Christopher Wray, a reafirmat preocupările anterioare, denunțând operațiunile de hacking și spionajul economic din China, precum și eforturile guvernului chinez de a înăbuși disidența în străinătate. Dar discursul său a fost și mai remarcabil pentru că a avut loc la sediul MI5 din Londra și alături de directorul general al agenției partenere britanice, Ken McCallum, într-o demonstrație deliberată de solidaritate occidentală.

De asemenea, a arătat în ce măsură Wray și FBI văd guvernul chinez nu numai ca o provocare pentru forțele de ordine și informații, dar sunt, de asemenea, în acord cu implicațiile acțiunilor de politică externă ale Beijingului.

„Vedem în mod constant că guvernul chinez este cel care reprezintă cea mai mare amenințare pe termen lung la adresa securității noastre naționale și economice, iar prin „noastre” mă refer la ambele națiuni, împreună cu aliații noștri din Europa și din alte părți”, a spus Wray.

Oficialii au descris-o ca fiind prima dată când liderii FBI și MI5 au împărțit o scenă pentru un discurs comun.

McCallum a spus că guvernul chinez și „presiunea sa ascunsă în întreaga lume” echivalează cu „cea mai mare provocare cu care ne confruntăm”.

„Acest lucru poate părea abstract. Dar este real și convingător”, a spus McCallum. „Trebuie să vorbim despre asta. Trebuie să acționăm.”

Un purtător de cuvânt al ambasadei chineze la Washington, Liu Pengyu, a semnalat într-o declarație trimisă prin e-mail că China „se opune ferm și luptă împotriva tuturor formelor de atacuri cibernetice” și a calificat acuzațiile SUA că fiind „fără temei”.

Într-un alt semnat transmis cu referire la tensiunile în curs dintre China și Taiwan, Wray a spus că „orice preluare forțată a Taipei de către Beijing „ar reprezenta una dintre cele mai îngrozitoare perturbări comerciale pe care le-a văzut vreodată lumea”.

Săptămâna trecută, directorul de informații naționale al guvernului SUA a declarat că nu există niciun indiciu că președintele chinez Xi Jinping ar fi fost pe cale să cucerească Taiwanul cu forța militară. Avril Haines a spus că Xi „pare, însă, să plănuiască potențiala mutare ca parte a unui obiectiv mai larg de reunificare a Taiwanului”, însă în timp și etapizat.

După apariția cu omologul său britanic, Wray a spus că va lăsa altora întrebarea dacă o invazie a Taiwanului este mai mult sau mai puțin probabilă după invazia Rusiei a Ucrainei vecine. „Nu am niciun motiv să cred că interesul lor pentru Taiwan a scăzut”, a spus Wray.

Directorul FBI a spus că există semne că „chinezii, probabil trăgând lecții din experiența Rusiei de la război, au căutat modalități de a-și „izola economia” împotriva potențialelor sancțiuni”.

„În lumea noastră, numim acest comportament un indiciu”, a spus Wray, care pe parcursul discursului său a îndemnat companiile occidentale care doresc să facă afaceri în sau cu China să fie precaute. El a spus că investițiile occidentale în China s-ar putea prăbuși în cazul unei invazii a Taiwanului.

Președintele Joe Biden a declarat în mai că Statele Unite vor răspunde militar dacă China ar invada Taiwanul, oferind una dintre cele mai puternice declarații de la Casa Albă în sprijinul guvernării Taiwanului din ultimele decenii. Casa Albă a încercat mai târziu să atenueze impactul declarației, spunând că Biden nu descrie o schimbare în politica SUA față de Taiwan, o insulă autonomă pe care China o vede ca o provincie separatistă.

Purtătorul de cuvânt al ambasadei chineze la Lobdra spus ieri, în acest sens că problema Taiwanului este „o chestiune pur internă pentru China” și că, atunci când vine vorba de chestiuni legate de teritoriul și suveranitatea Chinei, țara nu are loc pentru compromisuri sau concesii”.

A consemnat Ciprian Pop

Sursa foto mi5.gov.uk