Publicat: 14 Iunie, 2017 - 14:29
Share

Cea de-a 33-a ediție a Congresului National de Urologie ROMURO 2017, manifestare științifică recunoscută și inserată pe agenda EAU (European Association of Urology), al cărei organizator este Asociația Română de Urologie(ARU) a debutat astăzi la București. Peste 500 de participanți.Speakeri de top din țară și din străinătate. Cele mai noi informații și rezolvări de cazuri complexe din urologia europeană. Patru zile de dezbateri, într-un amplu eveniment științific ce include și alte două manifestări de rezonanță, școala Europeană de Urologie și Cel de-al-XI-lea Congres al Societății Asistenților Medicali din Urologie(SAMU). La toate acestea se adaugă și modulul de practică laparoscopică, 'Hands on Training', denumit E-BLUS (European Training in Basic Laparoscopical Skills), precum și prezentarea Registrului ARU al Cancerului de Prostată.

Lucrări științifice de top și cazuistică complexă

În perioada 14-17 iunie, la București , reputați profesori urologi atât din țară cât și din străinătate, vor aduce noutățile de ultimă oră în una dintre cele mai complexe specialități medicale, prin intermediul a peste 150 de lucrări științifice, într-un amplu eveniment dedicat exclusiv urologiei. 'Cancerul de prostată în populația tânără', , 'Rolul HPV în neoplaziile vezicale', 'Supraviețuirea generală la 10 ani după diagnosticul de cancer vezical non-muscular invaziv', 'Cistectomia la pacienți peste 80 de ani', 'Vaporizarea laser a prostatei-metodă eficientă de tratament a adenomului de prostată' sau '37 de ani de transplant în UMF Carol Davila-Institutul Clinic Fundeni' sunt doar câteva dintre lucrările și cazuistica prezentate în cadrul celei de-a 33-a ediții a Congresului National de Urologie ROMURO 2017 la care vor fi prezenți peste 500 de medici rezidenți sau specialiști în urologie.

'Din punct de vedere al numărului de participanți, anul acesta, Congresul Național de Urologie ROMURO , eveniment cu participare internațională, înregistrează un record, anunțându-și prezența peste 500 de medici urologi, atât din țară cât și din străinătate, ceea ce denotă cu siguranță, prin interesul crescut, valoarea științifică ridicată, de la o ediție la alta, a acestei reuniuni, dar și o continuă și asiduă preocupare a urologilor români în ceea ce privește noile abordări clinice și ale cercetării științifice la nivel european ' a declarat Acad. I.Sinescu, Rector al UMF 'Carol Davila' și director al Centrului de Uronefrologie și Transplant Renal Fundeni.

'Hands on Training', intervenții fără durere pentru pacienți

În cadrul acestei ediții a Congresului Român de Urologie, ROMURO 2017, va avea loc și o secțiune nouă a modulului de practică laparoscopică. Menit să ridice performanțele urologice în domeniul chirurgiei mininm invazive, modulul de 'Hands on Training', denumit E-BLUS (European Training in Basic Laparoscopical Skills), reprezintă primul pas necesar în dobândirea și perfecționarea tehnicilor de bază în chirurgia laparoscopică. Sub egida Asociației Române de Urologie (ARU), în colaborare cu școala Europeană de Urologie (ESU), modulul de HOT se află la prima ediție în cadrul Congresului Național în Romania și reprezintă o oportunitate unică pentru medicii urologi români de a putea fi instruiți de către experți în laparoscopie atât din țară, cât și din afara ei. Invitat special va fi prof. dr. Gözen Ali (din partea Catedrei de Urologie a Universității din Heidelberg), colaboratorul profesorului Rassweiler (unul dintre pionierii chirurgiei laparoscopice, proaspăt numit Doctor Honoris Causa al Universității de Medicină și Farmacie Carol Davila, Bucuresti, în cadrul congresului UMF Carol Davila 2017).

Cursul, în format european este compus din doua părți: una teoretică și una practică. Partea teoretica reprezintă introducerea în ceea ce înseamnă chirurgia laparoscopică, istoricul acestei specialități, explicarea termenilor specifici, cât și prezentarea aparaturii și tehnologiei,oarecum diferită față de instrumentarul clasic chirurgical. Modulul teoretic poate fi accesat oricând și on-line (http://uroweb.org/education/online-education/surgical education/laparoscopy/theoretical-course), iar la sfârșitul parcurgerii materialului se poate susține un test, necesar pentru pasul următor de acreditare a în dobândirea tehnicilor minim necesare.

Pentru cei aflați la început de drum în chirurgia laparosocpică, partea a doua a modulului, cea de instruire practică, oferă posibilitatea însușirii și dezvoltării tehnicilor chirurgicale, sub atenta urmărire a unor tutori cu experiență în domeniu. Acest modul este compus din patru exerciții diferite, fiecare având drept scop evoluarea tehnicilor necesare efectuării operațiilor. Astfel, cele patru exerciții presupun dezvoltarea mișcărilor și orientarea în spațiu, dezvoltarea tehnicilor de ghidaj și de efectuare a suturilor intracorporeale, a tehnicilor de secționare și coordonare bimanuală.În cadrul congresului cei înscriși la curs vor putea să învețe sau să repete aceste tehnici, folosind tehnologie laparoscopică avansată pe modele standardizate, fără riscurile și stresul aferente operațiilor pe subiecți umani. La sfârșitul modulului, există posibilitatea susținerii examenului pentru obținerea certificatului E-BLUS, necesar recunoașterii calificării la nivel european.

Cursuri speciale în cadrul școlii Europene de Urologie

În deschiderea ROMURO 2017, președintele Asociației Române de Urologie și Rector al Universității de Medicină și Farmacie 'Carol Davila' din București, Acad. I.Sinescu și președintele Congresului, prof. dr. Orsolya Martha au făcut o scurtă radiografie a urologiei românești, pe care au catalogat-o ca fiind 'superpozabilă urologiei europene ', chiar dacă din punct de vedere al climatului economic, România nu îndeplinește încă aceleași criterii cu cele din țările dezvoltate ale lumii moderne. De asemenea, au fost prezentate evoluția Asociației Române de Urologie, poziția acesteia în Asociația Europeană de Urologie , precum și cele mai recente proiecte de cercetare medicală din domeniul urologiei.

'Dacă ne întoarcem în timp, putem observa că în urmă cu peste trei decenii, urologia românească, dar și cea europeană, ca de altfel și alte specialități din medicină, aveau o cu totul altă consistență, teoretică și practică, iar astăzi, datorită cercetării științifice medicale și a dezvoltării în ansamblu a tuturor domeniilor de activitate, și urologia modernă cuantifică performațe direct proporționale. În acest sens, putem observa și integra în activitatea noastră medicală, ca factor de importanță majoră, derularea unor astfel de evenimente științifice precum ROMURO, fără de care medicina ar fi cu mult mai săracă. Totodată, pot spune că, integrată, ca specialitate distinctă, încă de la începuturile ei în Europa (1909), iar juridic din anul 2004, Asociația Română de Urologie se dezvoltă cu multă vigoare în performanta și generoasa arie profesional-științifică patronată de Asociația Europeană de Urologie (EAU). Rezultă, cu prisosință, că urologia românească, prin tot ceea ce înseamnă și reprezintă ea, este o urologie europeană ' a adăugat președintele ARU, Acad.I.Sinescu.

Pe parcursul celor patru zile ale ROMURO 2017 sunt programate mai multe sesiuni și dezbateri conduse de reputați profesori urologi atât din țară cât și din străinatate, ce acoperă toate cele 13 supraspecialități ale Urologiei. Acestora li se adaugă cursurile ESU (European School of Urology), parte deosebită a Congresului, program educativ — științific care desăvârșește integrarea urologiei românești în cea europeană și internațională. În cadrul acestei sesiuni speciale, ce acoperă integral a treia zi a Congresului, se vor derula cursuri ce privesc tumorile renale, tumorile uroteliale înalte sau tumorile testiculare și peniene. Aceste prezentări vor fi susținute de către personalități ale urologiei europene ( prof.dr. Van Moorsellar și prof.dr. G.Kamphuis din Olanda și prof.dr. E.Solsona din Spania), iar dezbaterile tematice vor viza implicarea activă a medicilor rezidenți și a tinerilor specialiști urologi din România, membri ai Asociației Române de Urologie.