Publicat: 1 Mai, 2016 - 17:30
Share

În perioada sărbătorilor pascale, peste 5.000 de pompieri salvatori cu 2.800 de mijloace tehnice vor fi zilnic la datorie, pentru asigurarea misiunilor specifice orientate spre siguranța cetățeanului, bunurilor și mediului.

În vederea reducerii posibilităților de producere a unor evenimente care să umbrească aceste sărbători, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a dispus unităților subordonate întreprinderea măsurilor menite să asigure un nivel ridicat de protecție la nivelul comunităților.

În această săptămână, inspectorii de prevenire au realizat instruirea personalului clerical și au verificat modul de organizare a apărării împotriva incendiilor la 2.142 lăcașuri de cult. Pe timpul controalelor au fost identificate și remediate o parte dintre nereguli, însă au fost înregistrate 142 cazuri în care s-au aplicat amenzi contravenționale, în cuantum total de 126.600 lei.

Întrucât în perioada acestei minivacanțe în unitățile turistice sunt așteptate mai multe persoane, pompierii au verificat respectarea îndeplinirii măsurilor pe linia protecției la incendiu în 258 structuri de primire turistică, fiind aplicate 111 amenzi în cuantum de 309.300 lei.

În Noaptea de Înviere, peste 2.000 de pompieri cu 495 autospeciale se vor afla în proximitatea unităților de cult, unde este așteptat un număr mare de cetățeni, pentru optimizarea timpului de răspuns în cazul producerii unor situații de urgență.

Totodată, având în vedere că începând cu acest sfârșit de săptămână este preconizată o creștere a numărului de persoane care se deplasează în zona litoralului, inspectorul general al IGSU a dispus măsuri pentru dislocarea mai multor autospeciale de descarcerare și acordare a primului ajutor medical pe autostrăzile A2 și A4, în vederea eficientizării acțiunilor operative.

O altă măsură dispusă de IGSU a fost operaționalizarea unui punct de prim ajutor medical SMURD, destinat asistării persoanelor cu urgențe medicale aflate în pelerinaj la mănăstirea din localitatea Prislop, județul Hunedoara.

Pentru a nu 'umbri' aceste clipe minunate cu zgomotul sirenelor de pompieri, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență readuce în atenție regulile de prevenire a incendiilor.

Pentru desfășurarea, în condiții de siguranță, a activităților prilejuite de manifestările religioase din această perioadă, recomandăm credincioșilor următoarele:

— evitarea lăsării lumânărilor și candelelor aprinse, în timpul derulării slujbelor religioase, în apropierea hainelor, părului ori a obiectelor combustibile, precum icoane, decoruri, mobilier etc.;

— acordarea unei atenții deosebite privind menținerea lumânărilor și a candelelor aprinse în locuințe sau în alte spații destinate cazării, acestea vor fi amplasate la distanțe suficiente față de materiale combustibile (mobilier, haine, cărți, perdele etc.) și se va asigura stingerea acestora pe durata perioadelor de odihnă;

— manifestarea unei atenții deosebite la deplasarea cu lumânările și candelele aprinse în autovehicule;

— parcarea autoturismelor și autocarelor în vecinătatea lăcașurilor de cult se va realiza astfel încât să nu se blocheze sau îngusteze gabaritele căilor de acces pentru intervenție, necesare autospecialelor pompierilor în cazul producerii unui eventual incendiu.

Având în vedere că numeroși cetățeni aleg să-și petreacă timpul liber în mijlocul naturii, la iarbă verde, utilizând surse de foc în spații deschise, reamintim următoarele măsuri de prevenire care trebuie respectate pentru a evita situațiile de urgență:

— pregătiți focul doar în locurile special amenajate, sub supraveghere permanentă, cât mai îndepărtate de vegetație și în niciun caz pe timp de vânt;

— înainte de plecare, stingeți focul/cărbunii încinși cu apă sau pământ și acoperiți cenușa rezultată cu pământ;

— supravegheați copiii și nu lăsați la îndemâna acestora chibrituri sau brichete;

— nu aruncați la întâmplare țigările și chibriturile aprinse.

Pompierii salvatori sunt pregătiți în permanență să răspundă prompt nevoilor comunității, pentru gestionarea situațiilor de urgență și acordarea primului ajutor medical specializat.

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență vă urează Sărbători Fericite și Liniștite!

BIROUL INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE