24 ianuarie 2022

Peste 550.000 de euro a investit Universitatea Transilvania din Braşov în proiectele studenţilor

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Aflată deja la a treia ediţie, competiţia „Fii în centru”, iniţiată de Universitatea Transilvania din Braşov a adunat 10 proiecte realizate de studenţi şi care sunt deja implementate în cadrul instituţiei.

Mai exact, studenţii Universităţii au depus, la finalul anului 2020, propuneri de proiecte care au scopul de a îmbunătăţi activitatea didactică sau administrativă atât a studenţilor, cât şi a cadrelor didactice sau angajaţilor universităţii. Dintre cele 50 de proiecte depuse anul trecut, au fost selectate 10 idei care să aducă plus valoare Universităţii.

După o analiză riguroasă a propunerilor, Universitatea a achiziţionat echipamentele necesare, iar studenţii s-au pus pe treabă. În total, cheltuielile de achiziţie s-au ridicat la aproape 350.000 de euro. Pe lângă acestea, o parte din bani au fost destinaţi şi burselor pe care studenţii le-au primit, ca recompensă pentru munca depusă. Bursele au reprezentat maximum 30% din valoarea totală a proiectului, astfel că o bursă a ajuns chiar şi la 8.000 de euro pentru un student. În total, peste 220.000 de euro au fost alocaţi pentru recompensarea studenţilor. Peste 60 de studenţi au fost implicaţi în realizarea proiectelor.

Ce proiecte au realizat studenţii?

RoboCovCleaner – Cei trei studenţi din echipa proiectului au realizat un robot independent care poate fi controlat şi programat de la distanţă printr-o aplicaţie, pentru a dezinfecta holurile şi sălile de curs din clădirile universităţii. În prezent, robotul îşi face treaba în corpul V, unde cu ajutorul lămpilor UV, dezinfectează încăperile.

Safe-Unitbv – cei 6 studenţi care au propus acest proiect au realizat un sistem de verificare a temperaturii corporale şi a purtării măştii de protecţie, dar şi sisteme care verifică distanţa fizică de cel puţin 1.5 metri între persoane, şi sisteme de monitorizare a calităţii aerului. În prezent, dispozitivele sunt amplasate şi funcţionează la Institutul de Cercetare-Dezvoltare al Universităţii.

Intuit@Unitbv – 3 studenţi au creat noi funcţionalităţi ale platformei de intranet a Universităţii (cu diverse aplicaţii pentru programarea examenelor sau pentru depunerea reclamaţiilor), au realizat un tur virtual al corpurilor de clădire şi au instalat 3 info-chioşcuri care se sincronizează cu site-ul unitbv.ro şi preiau automat anunţurile, ştirile şi evenimentele pentru a le afişa. În felul acesta, informaţia ajunge mai uşor şi mai rapid către studenţi.

Carduri@Unitbv – Cei 3 studenţi ai proiectului au realizat un sistem de carduri virtuale, astfel încât, fiecare student va avea un singur card (pe telefon) cu ajutorul căruia va avea acces la bibliotecă, va putea intra în cămin sau îşi va ţine evidenţa prezenţelor la orele de sport.

Pachet de aplicaţii pentru eficientizarea procesului informatic – echipa de proiect a realizat o aplicaţie pentru conceperea orarului, astfel încât să se eficientizeze procesul şi să nu se producă suprapuneri sau erori. De asemenea, a adus noi funcţionalităţi şi aplicaţiei de mobil a Universităţii.

Vizual Life – Echipa implicată în acest proiect a transformat materialele şi instrumentele de predare clasice în resurse educaţionale potrivite pentru comunicarea în mediul online cum ar fi: prezentări animate ale unor mecanisme/procese, clipuri pe subiecte specifice ştiinţelor vieţii, panouri digitale interactive, panouri expoziţionale, atlase.

Med-Acces – Echipa de studenţi a realizat grile interactive, imagini radiologice şi ecografice explicate pentru diverse patologii, auscultaţii cardiologice şi pulmonare, videoclipuri în limba română cu diferite tehnici medicale, de recuperare şi de laborator, care sunt utile studenţilor de la Medicină. Toate acestea pot fi accesate de pe platforma de Elearning a Universităţii.

Primii paşi în educaţia medicală simulată – în cadrul proiectului, studenţii au realizat diverse tutoriale pe manechine de simulare a diferitelor manevre medicale şi chirurgicale, iar în acest sens au achiziţionat şi manechinele necesare pentru diverse exerciţii medicale.

DigiEdu – studenţii au realizat diverse interviuri cu directorii centrelor de cercetare cu ajutorul cărora a fost prezentată activitatea şi proiectele de cercetare realizate.

Detecţia şi izolarea persoanelor infectate cu Covid-19 – în cadrul proiectului, echipa a realizat un sistem de termoscanare bazat pe inteligenţă artificială.

Toate aceste proiecte sunt deja utilizate sau se află în curs de implementare în Universitate. În funcţie de rezultate şi de utilitatea acestora în timp, conducerea Universităţii ia în calcul extinderea sau dezvoltarea proiectelor.

De asemenea, săptămâna trecută au fost analizate noile propuneri de proiecte ce vizează dezvoltarea activităţilor în universitate, pentru acest an universitar. Astfel, alte echipe de studenţi vor realiza noi proiecte pentru digitalizarea activităţilor, îmbunătăţirea activităţii didactice şi dezvoltarea unui campus verde. Suma maximă de finanţare, pusă la dispoziţie de Universitatea Transilvania din Braşov, pentru aceste proiecte este de un milion de euro (achiziţionarea echipamentelor necesare şi bursele studenţilor).

Biroul de comunicare
Universitatea Transilvania din Braşov