Publicat: 8 Octombrie, 2012 - 08:04

Peste 7.000 de persoane au participat în Piața Constituției, Sâmbătă și Duminică, 6-7 octombrie, la a 5-a ediție a Raiffeisen Bank Bucharest International Marathon găzduit de capitală.

În cadrul maratonului au participat alergători din peste 40 de țări, dintre care: România, Spania, Suedia, Israel, Anglia, Irlanda, Italia, Etiopia, Kenya, Serbia, Germania, Belarus, Republica Moldova, Ungaria, Polonia, Japonia, Austria, Croaţia, Franța,  Cehia, Slovenia, Rusia, Bulgaria, Estonia, Australia, Belgia,  Ucraina. În premieră, maratonul București, s-a bucurat de participarea unui grup de 225 de alergatori din Olanda precum și de 250 de echipe la proba de ștafetă.

Federația Română de Atletism care sărbatorește 150 de ani de activitate, a organizat în cadrul RBBIM Campionatul Național de Maraton , Seniori, Tineret și Juniori, masculin și feminin și Campionatul Național de Maraton pentru Veterani.
Alături de alergatorii amatori si profesioniști au luat startul la cursa populară vedete ale sportului românesc, campioane mondiale și olimpice: Andreea Răducan  - gimnastică,  Otilia Bădescu – tenis de masă, Doina Ignat și Viorica Susanu – canotaj.

Învingătorul Maratonului de 42, 195 km, secțiunea Internațională a fost kenyanul Kangogo Felix Kipkorir, cronometrat cu 2h 15 min 19 sec, urmat de către conaționalul său, Choge Amos Kipruto pe locul doi, cu 2 h 18 min și  49sec, și pe locul  trei etiopianul Ararso Dibaba Merdasa, cu 2 h 19 min 27 sec. La categoria națională a Maratonului, Corneschi Ilie Alexandru s-a clasat pe locul întâi cu un timp de 2h 36 min si 2 sec. Locul întâi in cadrul cursei scaunelor cu rotile, proba maraton, a fost acordat lui
Punga Petru.

La proba maraton femei internațional, Fekade Almaz Negede, din Etiopia, a câștigat primul loc, terminând cursa în 2h 38 min 9 sec. Pe poziție secundă a sosit Lorenge Mary Ptikany din Kenia, cu timpul 2 h 40 min. Locul trei a fost ocupat de Todoran Paula Claudia, din Romania, cu un timp de 2h 48 min si 20 sec. La categoria națională a Maratonului, a câștigat locul întâi Todoran Paula Claudia, cu acelasi timp.

La proba semi - maraton femei, romanca Bobocel Ancuta, a câștigat primul loc, terminând cursa în 1h 13 min 20 sec. Pe poziție secundă a sosit Prundus Mihaela cu timpul 1 h 18 min 52 sec. Locul trei a fost ocupat de Moaga Elena cu un timp de 1h 21 min 52 sec.

La proba semi - maraton bărbați,  câștigat primul loc Payn Tom din Marea Britanie, terminând cursa în 1h 10 min 4 sec. Pe poziție secundă a sosit Ofiteru Bogdan din Romania cu timpul 1 h 14 min 30 sec. Locul trei a fost ocupat de Gradinaru Florin, cu un timp de 1h 18 min 9 sec.

Cursa Ștafetă a fost încheiată pe locul întâi de către echipa Stiinta Bacau,urmata de Cei Patru Fantastici pe locul doi.

La Cursa Populară,  categoria barbati, a fost invingator Betej Ionut si de catre Buga Florentina la categoria femei.

A fost al doilea an în care copiii s-au bucurat de o zi dedicată numai lor pe 6 octombrie.  Crosul Copiilor a fost o zi special pregătită pentru copiii pasionați de alergare, cu activități și surprize oferite de Raifi, Scooby-Doo și Greeny, și cu premii pe categorii de vârstă. Câștigătorii locului întâi au fost: la categoria 4-5 ani – Manafu Mara Alexandra (2 min, 20sec) și Ene Stefan (2 min, 16 sec); la categoria 6-7 ani – Vasile Rut Cristina (2 min, 12 sec) și Heidet Viktor (1 min, 54 sec); pentru 8-9 ani – Mihalache Maria (3 min, 54 sec) și Ionel Nicholas (4 min,2 sec); pentru 10-12 ani – Vasile Daniela (3 min, 29 sec) și Mititelu Damian (3 min, 19 sec).
Au fost oferite 70 de premii în bani, în valoare totală de 30.000 de euro precum şi alte sute de premii în produse oferite de sponsorii şi partenerii evenimentului.
Noutatea ediției 2012 a fost că evenimentul s-a desfășurat pe un traseu stradal securizat și închis circulației auto pe o distanță de 21 km.
O altă noutate a RBBIM 2012 a fost numărul mare de echipe corporatiste care s-au înscris la diferite probe: 202 membri ai echipei Run4Fun ai PwC România, peste 150 alergători Raiffeisen Bank, ștafetele VW, echipele Kaufland, Amway, GSK, Petrom, ș.a.
Florin Stanciu din Ploiești a alergat 100 km cu ultimii 42 în cadrul RBBIM, pentru Pădurea Copiilor plantată de Viitor Plus și pentru Pachamama ca mod de a atrage fonduri și de a sensibiliza opinia publică pentru Drepturile Naturii.
Organizarea ediţiei 2012 a fost posibilă cu munca a celor 300 de voluntari. Majoritatea au fost voluntari care s-au înscris pe site-ul www.voluntarinsport.ro sau studenți ai Universității de Educație Fizică si Sport. Alții au provenit din partea Hospice Casa Speranţei, Viitor Plus Asociaţia pentru Dezvoltare Durabilă, Light Into Europe, si United Way – ONG-uri asociate Raiffeisen Bank Bucharest International Marathon care sunt beneficiare ai donațiilor și ai sumelor provenite din taxe de înscriere.  Au contribuit de asemenea la organizare arbitrii şi antrenorii de la Federaţia Română de Atletism, Jandarmeria, Poliția Comunitară, Poliţia Rutieră, Administraţia Străzilor, Direcţia Învăţământ din cadrul Primariei Capitalei.

Companiile care fac posibile crosurile de pregătire și Maratonul Internațional București sunt: Raiffeisen Bank – sponsor oficial, Volkswagen - sponsor principal, Adidas – sponsor tehnic, Gillette - antiperspirantul oficial al MIB,  Vodafone – partener comunicații, GlaxoSmithKline (GSK) Romania, PwC Romania, Kaufland Romania, Petrom, Uniqa, Izvorul Minunilor – apa oficiala a MIB, Isostar – energizantul oficial al MIB, Durex, Noriel, Petrom, Hotel Athénée Palace Hilton, City Grill, Privileg, World Class, Global Relocation Services, Scorseze. 
Partenerii media care susţin evenimentul sunt: Europa FM, Digi 24 HD, Cartoon Network, Ziarul Financiar, ProSport, Flacăra, Rebus, Wall-Street.ro, 9AM News, Gandul.info, Zile și Nopți, Alerg, Mbike, Media Image, Inga Media, Calendar Evenimente, Romania Insider, City Compass, NewsMan, 121.ro.
Instituţiile partenere sunt Primăria Municipiului Bucureşti, Federaţia Română de Atletism, Comitetul Olimpic si Sportiv Român, Autoritatea Națională pentru Sport și Tineret, Inspectoratul Școlar București, Centrul de Programe și Proiecte Educaționale și Sportive pentru Copii și Tineret București, Administraţia Lacuri, Parcuri Agrement Bucureşti, alături de Smart Atletic, Ro Club Marathon şi Colegiul Naţional „Matei Basarab”.
Despre Bucharest International Marathon (BIM) și Bucharest International Half Marathon (BIHM)
Începând cu anul 2008, Bucureştiul a fost inclus în circuitul internaţional al maratoanelor, alăturându-se astfel celorlalte capitale europene care găzduiesc astfel de competiţii în fiecare an. În 2012 a avut loc și prima ediție a Petrom Bucharest International Half Marathon. BIM și BIHM sunt acreditate și înscrise în calendarul internațional al AIMS (Asociația Internațională de Maratoane și Semi-maratoane). Raiffeisen Bank Bucharest International Marathon 2012 este o competiţie internaţională care include atât probele clasice de maraton de 42,195 de km, semi-maraton 21,095 km,  ştafetă 4x10,548 km, cât şi cursa populară de 4 kilometri, cursa copiilor de 1 kilometru, proba scaunelor cu rotile destinată persoanelor cu dizabilităţi.