Publicat: 19 Iulie, 2015 - 17:13

Arădenii se vor bucura să afle că în câțiva ani vor plăti mai puțin pentru energia termică: rețeaua de transport și distribuție a energiei termice va fi reabilitată cu ajutorul unei finanțări de peste 9 milioane de franci elvețieni, prin Programul de cooperare elvețiano-român, gestionat de Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice (MDRAP).

Joi, 15 iulie, doamna Sirma Caraman, secretar de stat în cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice (MDRAP), domnul Attila Gyorgy — secretar de stat în Ministerul Finanțelor Publice (MFP) și viceprimarul municipiului Arad, domnul Levente Bognar, au semnat documentele pentru finanțarea proiectului 'Termoficare în Arad — reabilitarea rețelei de transport și distribuție a energiei termice și transformarea punctului termic din cartierul Aradul Nou':

'Felicit Primăria Arad pentru accesarea unor fonduri substanțiale pentru cele două proiecte din cadrul programului de cooperare elvețiano-român: primul semnat pe 28 mai 2015, pentru iluminat public ecologic, și cel de astăzi, pentru modernizarea sistemului de termoficare, care vor aduce reale beneficii pentru creșterea calității vieții arădenilor și protecția mediului', a declarat doamna secretar de stat Sirma Caraman.

'Cel de-al doilea proiect care va fi realizat în Arad și pentru care semnăm astăzi documentele este finanțat tot prin Aria de Concentrare 4 a programului, 'Îmbunătățirea mediului înconjurător', pentru care Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice este Organism de Implementare. Proiectul are un buget total de 9.326.553 de franci elvețieni (40.170.396,43 de lei), din care contribuția elvețiană nerambursabilă este de 6.586.650 de franci elvețieni (28.369.360,22 lei), reprezentând 85% din costurile eligibile.

Lucrările de reabilitare trebuie finalizate în cel mult 42 de luni iar impactul pe care îl preconizăm va fi reducerea costurilor de termoficare pentru toți locuitorii Aradului, în urma reabilitării celor 8.702 metri de conducte din rețeaua de distribuție și cea de transport, și mai ales pentru cei 1.817 locuitori ai cartierului Aradul Nou (714 apartamente), care vor beneficia de o nouă centrală termică, pe gaz și biomasă. În acest fel va fi asigurată alimentarea continuă, în condiții de fiabilitate și siguranță, a consumatorilor racordați, se vor reduce pierderile, consumul de energie și emisiile de CO2', a adăugat secretarul de stat Caraman.

Documentele de finanțare semnate azi sunt:

— Acordul de proiect, încheiat între Ambasada Elveției — în calitate de reprezentant al statului finanțator, Ministerul Finanțelor Publice (MFP) — în calitate de Unitate Națională de Coordonare a Programului și MDRAP — în calitate de Organism Intermediar pentru Aria de Concentrare 4 a Programului, și

— Acordul de implementare, încheiat între MFP — în calitate de Unitate Națională de Coordonare a Programului și Primăria Municipiului Arad — în calitate de beneficiar al finanțării.

În prezent, în municipiul Arad, sistemul de termoficare este alcătuit din două CET-uri, una pe lignit (centrala de bază) și alta pe hidrocarburi (centrala de vârf), împreună cu rețelele de transport a agentului termic (punctele și modulele termice) și rețelele de distribuție a agentului termic (rețelele termice secundare).

Investițiile care vor fi finanțate prin proiect includ reabilitarea rețelei de transport și distribuție a energiei termice și transformarea punctului termic din cartierul Aradul Nou în centrală termică cu funcționare pe gaz și biomasă.

Programul de cooperare elvețiano-român

Pe data de 7 decembrie 2009 Parlamentul elvețian a aprobat contribuția financiară nerambursabilă pentru România, în valoare de 181 de milioane de franci elvețieni (aproximativ 800 de milioane de lei), pentru o perioadă de angajament de 5 ani (contractare 2009-2014) și o perioadă de plată de până la 10 ani (plăți 2009-2019), începând cu data aprobării contribuției de către Parlamentul elvețian.

MDRAP are, în cadrul Programului, rolul de Organism Intermediar pentru Aria de Concentrare 4 'Îmbunătățirea mediului înconjurător'. Bugetul alocat acestei arii este de aproximativ 50 de milioane de franci elvețieni. Unitatea Națională de Coordonare a programului, care asigură, din partea României, managementul contribuției elvețiene, este Ministerul Finanțelor Publice.

În cadrul Ariei de Concentrare 4 a Programului, până în luna iulie 2015, partea elvețiană a aprobat finanțarea pentru:

4 orașe: Arad (2 proiecte: termoficare și iluminat), Brașov (2 proiecte: termoficare și reabilitare clădiri), Cluj-Napoca (3 proiecte: transport local — autobuze electrice, iluminat și reabilitare clădiri) și Suceava (2 proiecte: iluminat și vehicule electrice pentru parcul auto al primăriei).

Societatea Metrorex S.A., pentru un proiect ce presupune elaborare de studii (prefezabilitate, fezabilitate, multimodal precum și de securitate);

Proiectul 'Instituționalizarea Premiului European pentru Energie în România';

Proiectul 'Fondul destinat acțiunilor pentru energie sustenabilă'.

Până în prezent, au fost semnate acorduri de proiect și de implementare pentru:

— 'Studiu de pre-fezabilitate (SPF) și studiu de fezabilitate (SF) pentru construcția liniei 4 de metrou: Lac Străulești — Gara Progresul, tronsonul Gara de Nord — Gara Progresul', beneficiar S.C. Metrorex S.A. (septembrie 2013).

— 'Management modern și eficient al iluminatului public din municipiul Suceava', beneficiar Municipiul Suceava (aprilie 2015).

— 'Instituționalizarea Premiului European pentru Energie în România' (aprilie 2015)—pentru care a fost lansat apelul de candidaturi.

— 'Iluminat public cu LED în Municipiul Arad', beneficiar Municipiul Arad (mai 2015).

— 'Termoficare în Arad — reabilitarea rețelei de transport și distribuție a energiei termice și transformarea punctului termic din cartierul Aradul Nou', beneficiar Municipiul Arad (iulie 2015).

Direcția Comunicare