Publicat: 24 Mai, 2018 - 10:28

In cadrul Programului Prima Casa, FNGCIMM a acordat in primele cinci luni ale anului un număr de aproximativ 9.400 de garanții si promisiuni de garantare din plafonul alocat pentru anul 2018, iar circa 700 de solicitari de garantare sunt in curs de acordare. Plafonul distribuit la inceputul anului, in cuantum de 1,92 miliarde lei, a fost utilizat in proportie de 49,61%, reprezentand 954,39 milioane lei. 

Comparativ cu anul 2017, valoarea medie a garantiilor acordate pentru creditele Prima Casa a inregistrat o crestere  de 7 procente, de la 94,7 mii lei la 101,2 mii lei, iar ponderea imobilelor noi achizitionate prin Program a atins 60 de procente. 

“Lansat in 2009, Programul Prima Casa poate fi considerat unul dintre cele mai de succes programe guvernamentale, al carui impact pozitiv poate fi regasit atat in cresterea calitatii vietii tinerilor – aproape 70% din beneficiarii programului sunt tineri cu varste intre 25 si 35 de ani, iar 12% au mai putin de 25 de ani - cat si in sustinerea dezvoltarii economice, prin cererea generata in sectorul constructiilor si in industriile orizontale, de amenajari si mobila. De aproape zece ani, in fiecare zi, 65 de tineri sau familii s-au mutat in primele lor case. Garantia statului le ofera siguranta si predictibilitatea bugetului personal, astfel incat dupa ce primul pas legat de achizitionarea unei case a fost facut, ii indemn sa aiba incredere si sa isi manifeste si spiritul antreprenorial. Putem fi alaturi de ei de la momentul in care pun bazele unei companii, cu produse de garantare adaptate, cu fluxuri operationale simplificate si transparentizate” a declarat Alexandru Petrescu, Director General FNGCIMM.

In primele 5 luni ale anului 2018, 6 din 10 beneficiari ai Programului Prima Casa au ales achiziționarea unei locuinte de doua camere, in timp ce locuintele de trei camere ocupa locul al doilea in preferintele beneficiarilor, cu o pondere de aproximativ 30 de procente. 

In topul judetelor cu cele mai multe locuinte achizitionate prin program se situeaza zona Bucuresti - Ilfov ( peste 3.500 de locuinte), urmata de Brasov ( circa 700 de locuinte) si la distanta mica, de Iasi si Cluj. 

Programul Prima Casa 2018 este derulat prin intermediul a 15 banci finantatoare : Bancpost, Banca Comerciala Roman, BRD – Groupe Societe Generale, CEC Bank, Credit Agricole Bank Romania, Garanti Bank, ING Bank, Leumi Bank Romania, Marfin Bank, OTP Bank Romania, Piraeus Bank, Raifeissen Bank, Banca Romaneasca, Banca Transilvania, Unicredit Bank. 

Fondul National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii (FNGCIMM SA-IFN) este o institutie financiara nebancara, cu capital de risc, infiintata in scopul facilitarii accesului IMM-urilor la finantari, prin acordarea de garantii pentru instrumentele de finantare contractate de la banci comerciale sau din alte surse. FNGCIMM instrumenteaza programe guvernamentale destinate relansarii economice, dezvoltarii mediului de afaceri, precum si crearii și sustinerii de locuri de munca, functionand ca o societate comerciala pe actiuni, cu actionar unic statul roman, sub supravegherea prudentială a Bancii Nationale a Romaniei.
Garantia FNGCIMM SA - IFN este de maxim 80% din valoarea imprumutului, fara a depasi suma de 2,5 milioane euro/beneficiar si se emite la solicitarea institutiilor finantatoare partenere, pentru finantări aprobate, pe baza analizei documentelor prezentate de catre finantator.
FNGCIMM SA - IFN colaboreaza cu 30 institutii financiare in baza unor conventii de lucru. Garantia FNGCIMM SA - IFN este cea mai lichida garantie, platibila in maxim 90 zile de la solicitarea de plata a finantatorului, insotita de documentatia completa, fata de minim 2 ani, durata medie de executare a unei ipoteci.
FNGCIMM SA - IFN asigura o acoperire teritoriala naționala, raspunzand solicitarilor intreprinzatorilor prin toate cele 3 sucursale, 4 reprezentante si 3 filiale. In baza apartenentei sale la AECM (Asociatia Europeana a Institutiilor de Garantare – asociatie ce reuneste 42 de fonduri de garantare mutuale, private si publice, banci de dezvoltare si fonduri de contragarantare din 22 de state membre ale UE, precum si Turcia, Serbia, Bosnia si Herzegovina si Federația Rusa), FNGCIMM funcționeaza dupa reguli si principii europene.

Tag-uri Nume: 

Tag-uri Institutii: