Publicat: 9 Aprilie, 2020 - 17:24
Share

13 avioane cu români au plecat joi de la Cluj-Napoca spre Germania. Pasagerii sunt muncitori sezonieri în agricultură, iar cursele charter au fost plătite de Ministerul Agriculturii din Germania.

Amintim că în urmă cu aproximativ o săptămână, Germania a anunțat că relaxează condițiile pentru intrarea în țară a muncitorilor străini care vin sezonier pentru a lucra în agricultură, după ce, cu doar o săptămână înainte, anunțase restricții pentru a evita răspândirea coronavirusului.

Anual, în Germania merg circa 300.000 de lucrători sezonieri pentru muncile agricole, majoritatea fiind din Polonia, România și Bulgaria.

Inițial, măsura restricționării intrării în Germania a lucrătorilor sezonieri a fost dur criticată de fermierii germani care au spus că fermele lor au nevoie urgentă de lucrători. Ei aminteau atunci că una dintre consecințele faptului că lucrătorii din Europa de Est nu vor putea veni să lucreze în agricultură ar fi o cantitate mai mică de fructe și de legume puse pe piață și prețuri mai mari, au mai spus aceștia, potrivit Reuters.

Prin urmare, autoritățile germane au stabilit că:

  • În aprilie și mai pot intra în Germania câte 40.000 de lucrători sezonieri, dar aceștia vor fi selectați în funcție de munca pe care o depun și de standarde de igienă demonstrabile.
  • Muncitorii sezonieri trebuie să intre și să iasă din țară cu avionul, fiind excluse călătoriile prin Europa cu autocarul din motive de prevenire a răspândirii coronavirusului. De asemenea, sosirea lor trebuie să fie organizată în grup, fiind excluse sosirile individuale.
  • Poliția federală, în coordonare cu asociațiile de fermieri, stabilește aeroporturile adecvate unde aceștia ar putea să aterizeze. Muncitorii sunt așteptați la aeroport de către compania care i-a angajat.
  • La intrarea în Germania, muncitorilor sezonieri li se face un control de sănătate. Dacă sunt depistați cu coronavirus, muncitorii nu vor fi lăsați să intre în țară. Oricum, noii sosiți trebuie să lucreze separat de ceilalți angajați timp de 14 zile și nu au voie să părăsească sediul companiei, fiind impusă astfel un fel de carantină cu posibilitatea de a munci.
  • Cazarea și lucrul în echipă trebuie să se facă în grupuri cât mai mici, recomandat între 5-10 persoane, iar maximul este de 20 de persoane.
  • Distanța de cel puțin 1,5 metri trebuie respectată în momentul în care se fac ședinte de lucru cu echipa sau trebuie să aibă loc în aer liber. De asemenea, muncitorilor trebuie să li se asigure dezinfectant, măști și mănuși.

Tag-uri Geo: